Комисия в НС ще проучва срещата на Плевнелиев с EVN във Виена

От опозицията против: Някой се опитва да насочи прожектора към президента
Обновена: 8 май 2014 11:15 | 8 май 2014 11:14, Камелия Цветанова
49
Комисия в НС ще проучва срещата на Плевнелиев с EVN във Виена
Снимка: архив, Булфото

Временна анкетна комисия ще проучи дейността на електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии. Това решиха депутатите по искане на "Атака”, което е подкрепено от БСП.

Повод за предложението на националистите и социалистите е срещата на президента Росен Плевнелиев с изпълнителния директор на австрийската компания EVN Щефан Шишковиц по време на посещението на държавния глава в Австрия в края на март.

Тогава в някои медии се появи информация, че Плевнелиев се е виждал тайно с ръководството на EVN, а ден по-късно от прессекретариата му отговориха, че срещата не е била обявена, тъй като не е предварително планирана в програмата му.

Още по темата

Очаквано от опозицията се обявиха против създаването на комисията.

„Някой се опитва да насочи прожектора към държавния глава, той единственият ли е, който се е срещал с представители на чужди фирми, това прави и премиерът Пламен Орешарски”, заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Зам.-председателят на парламентарната група на опозицията Цецка Цачева обвини БСП и „Атака” в сделка.
„От БСП се подписаха под искането, за да влезе „Атака” в зала, защото иначе 42-ото Народно събрание няма да работи, това ви е сделката, поздравявам ви колеги от "Атака”, справихте се блестящо, добри манипулатори сте”, коментира тя.

Според нея е ясно, че и токът ще поскъпне, но след изборите, а "дотогава ще си правим комисии”.
Цачева определи комисията като напълно несъстоятелна, защото обезсмисля дейността на три действащи постоянни комисии – по въпросите на енергетиката, подкомисията за ДКЕВР и по регионално развитие.

„Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска, защото знаете, че това е противоконституционно, ами съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения”, призова Цачева.

Станислав Станилов от "Атака" й отговори, че в предложението никъде не е споменат президентът.

„Един от най-сериозните проблеми, които тормозят хората, са отношенията им с ЕРП-тата, които бяха продадени на чужди фирми, а потребителите непрекъснато страдат от злоупотреби с монопол и лошо качество на услугите”, заяви Илиян Тодоров от „Атака”.
 
За председател на комисията, която е със срок на действие три месеца, беше избрана Магдалена Ташева от „Атака”, а за зам.-председатели Мустафа Карадайъ от ДПС и Явор Куюмджиев от БСП.

От ГЕРБ поискаха комисията да бъде оглавена от Данаил Кирилов, но мнозинството отхвърли предложението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
0
 
! Отговори
Еничар Волен преди 9 години
Тъпите сидерасти вместо да изпадат в телешки възторг от поредната безсмислена комисия на Сидероглу, да му събират средства за охрана, защото като изпадне от парламента ще усети народната любов! Иначе самия той е за комисия, но разбира се коалиционните му партньори от БСП и ДПС ще го закрилят поне докато им е нужен!
40
0
 
1
 
! Отговори
ужас преди 9 години
Плевло си е президентът карикатура няма какво да говориме . .
39
0
 
1
 
! Отговори
ужас преди 9 години
Ужасно подмолна мишка с ужасно зависмо поведение .
38
2
 
1
 
! Отговори
пипилота преди 9 години
Махнете това герберско подчинено мекотело Плевло , стига вече мишкарси работи .
37
0
 
3
 
! Отговори
националист преди 9 години
Поздравления за доброто предложение направено от Атака! Време е ирландската пастирка на Дондуков 2 да и лъснат престъпленията пред всички!
36
5
 
2
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Подсъдими е следствени от Атака ще разследват президента. Ега ти парламента. БСП подчинена от Атака. И дупе дават само да са на власт.
35
0
 
7
 
! Отговори
Biser преди 9 години
Време беше да се задействат по случая,това е направо престъпна безотговорност,защо не искат да разследват това петно Плевнелиев?!
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
друга работа нямат ли?
33
2
 
6
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Драги ми 39 , колегата историк-анализатор е много прав като нарича БСП и ДПС престъпни партии. След 1944 г. БКП-БСП са избили над 200 000 души невинни хора. Хранили са прасетата в Белене с човешки трупове. ДПС избиха над 20 души на гара Буново в атентат даже в купе за майки с деца. Ако на това не му казвате престъпни партии значи просто България няма шанс.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драги сънародници как ще станем нормална Държава с ненормални хора, които подкрепят престъпни партии като ГЕРБ и ДПС.
31
5
 
7
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Драги сънародници как ще станем нормална Държава с ненормални хора, които подкрепят престъпни партии като БСП и ДПС. Навсякъде в Источна Европа осъдиха и изгониха от властта бившите комунистически партии, а у нас гласуват за наследниците на сатрапите и тъгуват по овчаря Т.Живков. Нашата Родина е обречена на комунизъм-социализъм.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Временна анкетна комисия ще проучи дейността на електроразпределителните дружества и концесионерите за добив на природни богатства, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и с лица, свързани с политически партии."Концесията на златните ни находища най-много ме интересува. Плевнята е толкова незначителен, че е въпрос на време сам да изгърми и да се разкрие.
29
0
 
6
 
! Отговори
хх преди 9 години
Все по-често чуваме, че времето, когато се издаваше поетичният сборник "Априлски сърца", посветен на Априлския пленум, на който Тодор Живков реже главата на Вълко Червенков и взема партийната власт в свои ръце, е било велико време. Днешното - хайде към гробищата. Аргументите са, че капитализмът ни не струвал, а хората били бедни. Така е. Но е така, защото оставихме да строят капитализма същите, които не успяха да построят и социализма. Вината е наша, но не смеем да признаем, защото сме страхливци и лицемери.
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"От опозицията против: Някой се опитва да насочи прожектора към президента"Ами изискванията са президента да си вписва в програмата всички посещения, а той мълча седмици наред, даже изпълнителния директор на EVN отрече категорично подобна среща да се е състояла въпреки снимковите доказателства и всичкото това покрай драмата с лицензиите. После изведнъж признаха с половин уста... КАК ОЧАКВАТЕ ДА НЕ НАПРАВЯТ ПРОВЕРКА ПО СЛУЧАЯ БЕ?
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевньо го мислехме за безопасна игла, а той се оказа изключително вреден. Мръсните му игри вредят много на България!
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да му свалят имунитета и да го съдят, долна марионетка на Тиквата и герб!
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Източи държавата този ***, заедно с Боко направиха десетки схеми. Оставка!
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скоро ще бъдат доказани злоупотребите на тази мутра с женска душа! Затвор!
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** трябва да бъде съден и най-малкото да бъде свален от президентския пост!
22
12
 
4
 
! Отговори
Евродепутат преди 9 години
Троловете на мутреса Моника са в паника, че губят изборите и плюят с пяна на устата. Спокойно тролчета след изборите Станишко и Моника си заминават в Брюксел където имат къща и офис на стойност над 3 000 000 евро. А за вас ще има по една картичка от Европарламента.