ЕС да покаже характер, за да помогне на Украйна!

Плевнелиев не изключи да се стигне до нови санкции за Русия
9 май 2014 19:41,
132
ЕС да покаже характер, за да помогне на Украйна!
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев заяви в Берлин, че страните от ЕС са длъжни да работят за единна позиция по кризата в Украйна. „В момента се провеждат дебати на всички равнища и считам че желанието на европейските лидери е да постигнем пълно единство на дипломатическото поле и да допринесем за мирно и демократично решение на кризата. Това означава и Русия, и Европейският съюз, да гарантират на украинския народ възможността да приведат избори, а ако трябва, и референдум“, коментира държавният глава след срещата си министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Президентът е на работно посещение в Германия по повод Деня на Европа - 9 май, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
В отговор на журналистически въпрос президентът не изключи възможността да се стигне до следваща фаза на санкции срещу Руската федерация. „Все още имаме много сериозни притеснения, че Русия не работи за намаляване на напрежението и ЕС трябва да е готов да покаже характер и единство, за да помогне на Украйна да излезе от тази криза по начин, който се основава на върховенството на закона, а не на върховенството на силата“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът определи като „едно добро начало“ сигнала, който президентът Путин даде с апела си за отлагане на референдума в Донецка област. „Гледаме с надежда, но все още сме много далеч от това ЕС и европейските лидери да бъдат спокойни, че Русия се връща към този нормален, прогнозируем начин на действие, на който бяхме свидетели през последните 25 години. За съжаление, това, което се случи в Крим, е прецедент и загубеното доверие трябва да бъде възстановено“, допълни Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев и министър Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили ситуацията в Югоизточна Европа, приоритетите в европейската финансова рамка до 2020 година за България, както и предстоящия вот за членове на Европейския парламент.

Двамата са споделили притеснението си от засилващия се антиевропейски дневен ред в контекста на изборите за ЕП и са подчертали необходимостта от засилване на интеграционните процеси в Европейския съюз. „Поставих много ясно темата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани. Имаме нужда от силен и бърз сигнал както от страна на ЕС, така и от партньорите в НАТО, по отношение на държавите от Западните Балкани. Трябва да вървим към ускорена интеграция и да мотивираме лидерите на тези държави да извършат съответните реформи“, подчерта Росен Плевнелиев. Президентът допълни, че в тези процеси България е важен фактор и заедно с германския външен министър са обсъдили ефективни стъпки в подкрепа на проевропейските и интеграционните процеси в Югоизточна Европа.

Германската страна следи много внимателно хода на реализацията на проекта „Южен поток“ и дискусиите по отношение на неговата съвместимост с изискванията на Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС. „Трябва да си даваме сметка, че ще ни оценяват само по делата - какъв закон ще мине през българския парламент, дали ще бъде в синхрон с европейското законодателство или ще се опитаме да го заобиколим“, каза президентът.

„Наистина е крайно време и към Румъния, и към Сърбия, и към Гърция, и към Турция, България да изгради газови интерконекторни връзки, за да можем да сме много по-спокойни, ако някой реши пак да ни спре кранчето“, коментира още Росен Плевнелиев след срещата си с германския външен министър.

По време на визитата си в Берлин президентът проведе разговори с членове на  външната комисия на Бундестага, с депутатите Ханс-Петер Ул и Гернот Ерлер, както и с Кристоф Хойсген, външнополитически съветник на федералния канцлер и генерален директор по въпросите на външната политика, политиката на сигурността и политиката на развитие.

По-късно днес държавният глава ще бъде в Щутгарт, където ще се срещне с министър-председателя на Баден-Вюртемберг Винфрид Кретчман. В 19.00 часа местно време президентът Росен Плевнелиев ще изнесе лекция на тема „Защо имаме полза от Европа – визията на една нова държава- членка“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Подкрепям мненията на руснаците във форума.Тези които ги обиждат,естествено не са българи,а турски...***.Те най...пищят от развитието на събитията в Украйна и с Крим,защото,който владее този полуостров,той господства в черноморския басейн.Е няма как,историческата истина трябва да...победи.За съжалени,трудно бихме възстановили и Византия,макар че не е...невъзможно да открием няколко милиона...византийци,които биха предявили претенциите си за Босффора.
51
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малка армия, малък главнокомандващ.
50
32
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 63Вън бе, вън, *** *** руска! На кого ще викаш *** бе, жив ще те изгориме, *** путински!
49
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе вярно, че тоя е главнокомандващ на армията. хахаха. как не му се откачи кратуната от клатене.
48
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Stiga ste go plioli choveka be! Samo znaete da obijdate po forumite! Kade vi ostana kulturata, kade vie samochustvieto? Zasramete se!
47
3
 
24
 
! Отговори
male преди 9 години
най-смешния и лицемерен човек на планетата от времето на шумерите
46
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната национална катастрофа за България! *** назначен за главнокомандващ! Трагедия!
45
3
 
16
 
! Отговори
6 преди 9 години
Рооскаа да спретнем един гей парад в отговор на Вл.Путин за 9-то майският ден на победата!?
44
2
 
22
 
! Отговори
Предложение преди 9 години
Дйте да помогнем на Украйна, като им пратим Плевнелиев там, но при условие изобщо да не се връща от там.
43
3
 
26
 
! Отговори
Al преди 9 години
Тоя Плевнелиев- просто клоун.... Цирк!!! Кой го пита за мнение???
42
2
 
14
 
! Отговори
RUSSIA преди 9 години
PARVO TI POKAJI XARAKTER BE NEZNAM NA KOI SI PREZIDENT TOLKOVA SI JALAK .....MNOGO SI ZLE KATO POLITIK OT KADE TE VZEXA ...TRQBVA DA IMA IMPI4MANT
41
30
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 години
Постовете на руснаците си личат по писането. Толкова са научили пълния и непълен член! Мн сте жалки защо не си отидете и там да пръскате тази омраза?!?Никой не ви се хваща на лъжите вече
40
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роска, честитихте ли си День Победы със Щайнмайер?
39
1
 
12
 
! Отговори
mimo преди 9 години
puk otzad kolko e uhilen maliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
38
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** съветските ***! Значи е правилен пътя!
37
2
 
14
 
! Отговори
4avdar преди 9 години
razvan pleveloglu e gei vsi4ki go znaiat
36
2
 
21
 
! Отговори
IORDAN преди 9 години
МИТЬО ПИШТОФА : КИФТЕТАAAAAAAAAAA, КИБАПЧИТАAAAAAA- БОКО ТИКFАТА : МАГИСТРАЛАИИИИИИИ , ДЕТСКИ ГРАДИНИИИИИИИИИИИ
35
1
 
23
 
! Отговори
мухльо преди 9 години
Роска като те питат къде е Първата дама, ти какво им отговаряш?
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
няма да помагам на убийци
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по голямо мазнене не бях виждал от плевн.тоя всичко и всеки продава