Китайски трактори ще сглобяват във Вазовските заводи

Машините ще са за европазарите, съобщи Греков
Обновена: 11 май 2014 20:08 | 11 май 2014 19:37, Елка Василева
55
Китайски трактори ще сглобяват във Вазовските заводи
Димитър Греков в Сухиндол. Снимка: БТА

Договорени са 14 процедури за износ на хранителни продукти от България за Китай, съобщи в Сухиндол министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Той уточни, че интересът от китайска страна е за млечни и месни продукти, царевица, люцерна и фуражи. Според него процедурите трябва да бъдат одобрени и подписани от Българската агенция за безопасност на храните до края на годината, за да се облекчи износът между двете държави.

Министърът отбеляза, че за 20 години е била подписана само една подобна процедура.

Пред журналисти той коментира, че по време на визитата си в Китай е договорил на територията на Вазовските заводи да започне сглобяване на китайски трактори, които ще бъдат изнасяни за европейските пазари.

Проведени са разговори за създаване на Аграрен център към Министерството на земеделието и храните в София, който да бъде  връзката между 16-те държави от Централна и Източна Европа и Китай, съобщи министърът.

По думите му конкуренцията за изграждането му е голяма, но България има предимства заради географското си положение, природните и климатични условия, финансовата стабилност.

До септември 16-те държави от Централна и Източна Европа плюс Китай ще излязат със становище къде да бъде базиран центърът, допълни Димитър Греков.

Той уточни, че по време на посещението България е предложила да домакинства следващата среща на организацията, в която членуват 16 държави от Централна и Източна Европа плюс Китай.

В Сухиндол министърът на земеделието и храните Димитър Греков и кметът на общината Пламен Чернев направиха първа копка за изграждане на игрище за пейнтбол и игри с въжени атракционни съоръжения, както и "Екопътека Деветашко плато" в землището на общината. Проектът е финансиран по Програмата за развитие на селските райони на стойност над 380 хил. лв.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
Слънцето винаги си е изгрявало от изток.Но страната на изгряващото слънце е Япония.От деца го знаем това всички.Ако можеше да сглобяваме японска техника би било още по добре.
28
0
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
До NoFace,Не съм съгласен с теб,не мисля,че заводът трябва да бъде изграден в София. Не трябва цялата икономика да една страна да е централизирана в един град. Има много градове с подходящи бази и много работна ръка.
27
0
 
1
 
! Отговори
от София. преди 9 години
китайските трактори са по американски лиценз. ха ха ха.
26
3
 
3
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
По добре китайски отколкото никакви.А колкото до това че сме правили някога български то те си бяха руски но с име ***.А за мотокарите неразбраха ли хората че бяха под всякакъв стандарт.Ако не беше СИВ никой нямаше да ги купува.Просто тогава другите соц.държави нямаха избор: искаш мотокар взимаш от BG.*** не ти харесва, други няма.СИВ беше за това да си купуваме взаимно остарялата и икономически неизгодна техника.Ако бяха добри още щяхме да ги правим.
25
3
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
до другаря кк - прав си другарче, в БГ е имало тук-таме кадърни специалисти някога но къде са сега те ?! Избягаха в "гнилия запад", веднага щом имаха възможност за това т.е като падна комунизма и забраната за излизане в чужбина ! :)))Що се отнася до комунистическото производство - за твое сведение баща ми беше агроном - знам колко "качествени" стоки сме произвеждали - са руските пияни *** стават, но западния "разглезен" човек няма и да ги погледне ! Знам и руските трактори какви бяха :)))
24
4
 
5
 
! Отговори
Петко преди 9 години
Евтино качествено няма .Фирмите, който ще купуват тракторите, ще искат да си вършат работата, не да се снимат с него .Повече ще стой в сервиза, отколкото на работната площадка .Явно пак ще перат пари, като в Голяма Стена .
23
12
 
5
 
! Отговори
Някой преди 9 години
От руско минаваме към китайско - от трън, та на глог, от лошо, на още по-лошо...
22
2
 
5
 
! Отговори
Еди Койси преди 9 години
До АнонименСлед Русия Китай и Индия какво следва?
21
0
 
4
 
! Отговори
Еди Койси преди 9 години
Договорени са 14 процедури за износ на хранителни продукти от България за Китай, съобщи в Сухиндол министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Домати и краставици от Турция, дини от Македония, сухо мляко от Полша, говеждо месо от Аржентина, царевица от САЩ, пипер от ЙОРДАНИЯ и др.
20
3
 
25
 
! Отговори
Сопотненец преди 9 години
Глупаците да не се обаждат ! За тези който не знаят ще кажа, че ВМЗ се произвеждат боеприпаси.. Бях малък но помня когато през 93-та американците ни забраниха да произвеждаме по модерни и мощни бомби и за тях това беше един конкурент по малко, а за нас евроатлантическа интеграция, и умираща военна промишленост.. Вече 20 години ВМЗ е умиращо предприятие което произвежда само за страни от 3-тия свят.. Дано се измисли някакво решение защото може би най българският район в България тъне в мизерия..
19
11
 
4
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Предизборни бръщолевения за наивници. Иначе страшното в тези бръщолевения е, че *** са тръгнали да ни вадят от ЕС и да ни приобщават към Азия. Който иска това да гласува за тях.
18
6
 
8
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Скоро на всички китайски ***,които зариват света ще пише : Made in Bulgaria - Ето така ще стигнем китайците....! браво ,бе !!!Комунисти !!
17
12
 
27
 
! Отговори
кк преди 9 години
До т.нар.BG: Приятел, имахме кадърни специалисти. Б-я произвеждаше прекрасни малки трактори, собствен патент, и ги продаваше в цяла Латинска Америка. Произвеждаше и продаваше мотокари в цял свят. И много други неща произвеждаше и продаваше - даже месо, плодове и зеленчуци. *** при баба ти на село да ти поразкаже малко. Но вече няма... Затова пък си имаме демократи като Плевнелиев.
16
1
 
24
 
! Отговори
зико преди 9 години
От БТР и всякакъв вид стрелково оръжие минахме на сглопка а не производство на китайски трактори. Браво разсипници.
15
8
 
12
 
! Отговори
Господарю преди 9 години
Браво BG много точно казано. Остава само и да те разберат *** в което честно казано се съмнявам дълбоко.
14
14
 
28
 
! Отговори
BG преди 9 години
Тъпите комунисти дето са написали един куп глупости що не помислят защо не произвеждаме български трактори ?!? Щото да направиш нещо първото което ти трябва е кадърен специалист!! А такива в България няма ! Щото "вишото" е на бройка, не на качество ! И щото ако не дай си боже има тук-таме кадърно момче или момиче, бяга като попарено в чужбина (ама в "гнилия запад" не в Русия :), прогонено от собствените си баби и дядовци гласуващи за партията мила, любима ! За това сега ще сме слуги на китайците
13
3
 
16
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
''Глупаците не могат да спрат прогреса, но за съжаление го забавят.''(не съм сигурен, но мисля че това е народна мъдрост.)
12
7
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Абе, Див аграр, ти май не си толкова див. Попадал съм и друг път на твои коментари, интелигентен и умен пич си. Адмирации от мен!
11
0
 
10
 
! Отговори
111 преди 9 години
Игрище за пеинтбол, 90% не знаят какво е , там да играят местните .. Те няма какво да ядат ..Лудост и смях..
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами да нали тук работим за по малко и от китайците!Смях голям, пролетарии от всички страни обединявайте се....