Контролиран вот чрез номерата на бюлетините? Врели-некипели!

БСП се разграничи от вандалски акт с изгорено еврознаме на 9 май
Обновена: 14 май 2014 14:03 | 14 май 2014 10:08, Веселина Йорданова
138
Контролиран вот чрез номерата на бюлетините? Врели-некипели!
Мая Манолова. Снимка: архив, БТА

Врели-некипели се леят за това как може да се контролира вотът на българските граждани, заяви депутатът от левицата Мая Манолова пред bTV.

Тя беше категорична, че бюлетините, които ще пускат избирателите, ще бъдат без всякакъв номер или идентификация.

Още по темата
Думите й идват в отговор на опасенията на експерти, че уникалните серийни номера на бюлетините, които са нововъведение в Изборния кодекс, могат да се засичат със списъците на гласувалите и така да се разбере кой гражданин за кого е дал вота си.

Манолова показа нагледно с бюлетина, че единият номер остава на кочана с бюлетини, а другият - идентичен с него, се отрязва непосредствено преди пускането в урната и се поставя в отделна кутия.

„Няма как вотът да бъде контролиран“, заяви отново тя и призова всеки гражданин да следи за нарушения и да сигнализира институциите. Според нея спекулациите с изборния процес само допълнително демотивират хората да гласуват.

На въпрос защо тогава брокери на гласове вече инструктират подчинените си да записват 8-цифрените номера, „червеният” депутат подчерта, че това е само тактика за сплашване, но когато опасения в тайната на вота идват от експерти, това са „безотговорни приказки”.

Манолова посочи, че социологическите агенции вече не отчитат хора, които се страхуват да кажат коя партия биха избрали, докато преди предсрочните избори през 2013 г. техният дял е бил цели 10%.

„Вече няма партия-полицай, която да стресира българските граждани и да създава притеснения, че те могат да бъдат натискани да гласуват по един или друг начин”, категорична бе тя.

Според нея няма никакъв проблем в това да се регистрират множество наблюдатели от различни организации и е много добре, когато изборите се наблюдават от максимален брой такива.

Манолова разграничи БСП от вандалския акт с изгорено знаме на Европейския съюз на 9 май по време на русофилско шествие с участието и на лидера на БСП Сергей Станишев. Паленето на знамето се вижда от снимки, разпространени в социалната мрежа Facebook.

„Не ми е известно да е имало митинг на БСП пред Паметника на съветската армия. Няма как една партия да е отговорна за това какви още граждани са дошли да поднесат цветя и да участват в други прояви”, коментира тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
3
 
! Отговори
Иво преди 9 години
"Манолова посочи..."иде време и дошло е, когато на Манолова ще бъде посочено;а дано се покае преди да е късно
130
1
 
4
 
! Отговори
непримиримите преди 9 години
Лично аз съм ощетена от ***, те са царе на фалшификациите на избори, затова са на власт ВИНАГИ ако не реално то косвено затова България ще изчезне от картата. И затова сте виновни Вие а не БОРИСОВ
129
1
 
6
 
! Отговори
дo: Лидия преди 9 години
Като не ти харесва в България може да опиташ някъде другаде , така или иначе немаш никакъв шанс в България , да се оплакваш да не се оплакваш все тая
128
5
 
5
 
! Отговори
Лидия преди 9 години
Всички досега управляващи партии се доказаха като престъпници и некадърни, корумпирани, алчни за власт типове. Те продължават да са по медиите (вместо в затвора), да агитират за своите партии и да произвеждат нови нагли лъжи, а народът пак спори кой да избере - БСП или Герб....Този път да го представляват в ЕС, т.е. да взимат огромни заплати и комисионни....Извинете, ние *** нация ли сме?!!
127
5
 
3
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
До безпартиенкой ти иска мнението за кого ще гласуваш,лумпенда не би мирно седяло, не би чудо видяло
126
3
 
12
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Ако ще и по 100 номера да сложите на бюлетините пак ще ида да гласувам против БСП.Всички които ме познават знаят,че съм пострадал от БКП и никога не гласувам за БСП.
125
3
 
10
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 9 години
Разграничават се червенотиковчетата от гадния вандалски акт на изгарянето на знамето на ЕС.Аз подозирам,че те са инспиратори на това,от 1925г.до ден-днешен са майстори на гадости.За по-нечетящите История,визирам кьрвавия атентат в катедралния храм.А това е само плахо начало.Опит имат колкото щеш
124
4
 
13
 
! Отговори
По селата преди 9 години
Хората масово са убедени, че с номерана бюлетината ще се разбере, кои за кого е гласувал.Това е поредния номер на мая манолова, за сплашване на възрастия и етнически електорат!!!!
123
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След тази новина Боко е приет по спешност в Пирогов с изключително високо кръвно.
122
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ са кръгла нула, щом настане време за честни избори. Няма печатане на бюлетини, подмяна на чували и всякакви други схеми.
121
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мая пак затвори устите на наглите и некадърни герберуги и всякаква подобна ***. Браво, Майче! Мачкай тези долни мутри!
120
3
 
20
 
! Отговори
То преди 9 години
умните хора не се занимават с политика. Другата част от умните тръгнаха по света. С политика се занимават такива недоносчета като Мая, създават закони от ден до пладне. От простотии в Парламента нямат време за работа. Затова и закона на Мая е едно недоносче.
119
6
 
22
 
! Отговори
ПЕТЪР преди 9 години
УПРАВЛЯВАЩАТА РУБЛАДЖИЙСКА ШАЙКА НИ ТЛАСКА КЪМ АЗИЯ
118
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В кайна сметка се оказа, че закона за изборите е приет набързо и има много недостатъци. Сега някой ще се извини ли на президента, че въпреки неговото вето беше приет този недомислен закон.
117
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво искате от майчето, тя е завършила история на КПСС в Москва?
116
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който ще гласува за ГЕРБ да сложе + който не - , моля ? :)
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НагоренПопокатепетълизвинявай ..прочетох ти коментара и съвсем по друг начин го приех ! Прав си , извинения!!
114
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НагоренПопокатепетълохлюв моля те престани с партиините рецитали а? :) А вашта античовешка партия като 70 години колеха и бесеха народа? Вашите *** който извратиха до такава степен народа , че всеки трети беше агент на ДС? *** такъв спри да рецитираш партиините си пропаганди , вземи си багажа и напусни държавата ни чужденецо !!
113
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майче, бивата но за друго !
112
5
 
18
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До 2013 г. "полицейската" партия ГЕРБ беше на власт и "натискаше" хората за кого да гласуват. Хората свободно изявяваха волята си пред социологическите агенции. Днес ГЕРБ вече не са на власт, полицейска партия няма, а хората се страхуват да изявят избраната партия пред агенциите. Ето на това викам сбъркана логика, която винаги се ражда от политическата пропаганда (несъществуващи факти, разтръбявани масово с някаква користна цел). БСП пък пали евро знамето и после се разграничавали... комунисти..