Стойнев чака експерти от ЕК за разговор за "Южен поток"

Енергийният министър поканил на срещата и опозицията
Обновена: 20 май 2014 14:10 | 20 май 2014 13:43,
54
Стойнев чака експерти от ЕК за разговор за "Южен поток"
Стойнев на валидирането на пощенска марка. Снимка: БТА

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е поканил експертите на Европейската комисия да продължат разговорите по проекта „Южен поток“ в България. „Следващата седмица или когато експертите на ЕК са свободни, ние ги очакваме. Аз съм ги поканил, така се разбрахме с комисаря Йотингер да продължим тези разговори", заяви Стойнев.

На разговорите ще бъдат поканени и депутати, включително и на опозицията.

Още по темата
„Нормално е този дебат да се води в Народното събрание, да се видят техните предложения на второ четене по законопроекта, който касае дупка в българското законодателство“, обясни Стойнев пред журналисти, минути преди да валидира пощенска марка, посветена на 40-годишния юбилей на АЕЦ „Козлодуй“.

До този момент България още не е изградила морски газопроводи, след като отказахме реализацията на „Син поток“. Той стигна само до Турция, макар че проектът щеше да донесе сигурност на доставките на природен газ, припомни още той.

Стойнев коментира и специалната процедура, която е започнала ЕК по отношение именно на промените в Закона за енергетиката, касаещи термина „морски газопровод“. От 2010 година досега срещу страната ни са водени 20 „пилотни“ процедури (EU Pilot), като две от тях са преминали в наказателни процедури.

Те са в областта на електроенергията и в областта на отпадъците в минната индустрия, срещу които правителството е предприело нужните действия за отпадане. Касае се за липса на транспониране на европейското законодателство в тези области и сегашното правителство е предприело нужните законодателни инициативи и надеждите са процедурите да отпаднат.

Процедурата сега срещу „Южен поток“ е по повод жалба на граждани и фирми и заради тях е започнал обмен на информация по тази жалба между страната и Брюксел.

Стойнев коментира, че няма наказателна процедура срещу България по повод „Южен поток“ и допълни, че се води непрекъснат диалог с Европейската комисия. Сегашната процедура касае законодателство, което още не е прието, допълни той.

По-рано днес депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева коментира, че по време на обсъждането на четвъртия вот на недоверие очаква дебати в парламента, посветени на АЕЦ „Белене“, седмия блок на АЕЦ „Козлодуй“ и „Южен поток“. Стойнев каза, че от своя страна ще очаква отговори и защо има толкова много присъединени ВЕИ мощности при толкова високи договорени цени, както и защо е бил блокиран износът на електроенергия.

По време на валидирането на пощенската марка за АЕЦ "Козлодуй" Стойнев отчете, че предизвикателствата за централата през следващите години ще бъдат удължаването на живота на пети и шести блок, както и изграждането на седми блок на централата.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли поне едно българско правителство да сключи изгоден договор за страната ни ?Чака експерти от ЕК ???
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
48. Наистина Кой плаща на българските управляващи ,да са против интересите на България ? За да се оплакват от " Южен Поток". пред ЕС , ако това е вярно ! Защо никой не ни пита нас !Не чухме Германци да се оплакват от " Северен Поток ", директен , само за тях ??
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германия пита ли България за " Северния поток " ?А Европейските законодатели , какво им казаха ???Боже какви роби сме !
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питал Европа ?Абе тоя е пълен *** ! Европа ли ти доставя ток и гас бе ! Какво е това Европейско законодателство , дето е срещу българските интереси ???
35
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Интересно за какво фирми и граждани са подавали жалба срещу Южен поток. От този газопровод България може само да спечели. Кой е против него и защо (и кой му плаща)?
34
1
 
2
 
! Отговори
мАРА преди 9 години
Е, МИ КОЙТО ПИТА !!! ...... Каква наглост и безочие е това да питаш , изобщо! Откраднати милиарди от "Белене" и"Цанков камък" и създаването на друга бездънна яма - БЕХ , половината от депутатите с ВЕИ и още други далавери с престъпните договори на Р.Овч , и има очи да задава въпроси !!! Чудо, безочие е това на БСП !
33
1
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Йотингер не беше ли този ,който Коюмджиев обяви за Остап Бендер.
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ще разговаряш бе ПЕЛТЕК? Кой те бръсне вече за слива в Европа? След няколко месеца си алт.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Stoinev shte gi ugovori ekspertite, samo stoi i gledai
30
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Стойнев трябва да се затвори някъде и да не се показва никъде.Само ни излага пред Европа и света.
29
7
 
9
 
! Отговори
Го4о преди 9 години
СтойнеФ е КАРИКАТУРНОТО ЛИЦЕ на българските управляващи от БСП/ДПС/АТАКА!
28
1
 
3
 
! Отговори
експертите преди 9 години
вие на нас, ние на вас, а българите да духат супата. PS:ако имахме държавници на място, руснаците щяха да си платят тръбата, да ни намалят газта на половина а всички които са на нея след нас щяха да кихат докато им прилошее. а сега ние ще платим тръбата на газпром получавайки срещу това 3 хиляди работни нископлатени работни места докато трае строежа и след това ще си клатим краката и ще продължаваме да плащаме като попове.
27
3
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 9 години
Завещанието от герб е много тежко, но в сравнение със завещанието на БСП е леко като перце. Дано опозицията поеме властта за да оправи нещата.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво завещание бе вие ги доведохте тези ЕРП-та вие подписвахте договорите за газ вие сринахте държавата, а сега нагли та се и оплакват
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Завещанието от герб е много тежко. Дано управляващите намерят сили да се справят с всичко.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За кой ли път герберугите доказаха, че работят срещу държавния интерес! Боко е за затвор!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много е неприятно, когато трябва да решаваш проблеми, наследени от други хора, които некадърно са си вършили работата.
22
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАХАЙТЕ СЕ ЧЕРВЕНИ ПРЕДАТЕЛИ!ОСТАВКА ВАШТА МАМА!
21
3
 
7
 
! Отговори
ВЗЕМЕТЕ СИ ПУКAНКИ преди 9 години
И ГЛЕДAЙТЕ ЛЕБЕДОВAТA ПЕСЕН НA РУСКИТЕ ПРОЕКТИ В БГ., ЕК ОСЪЗНA, ЧЕ " БГ." ПРAВИТЕЛСТВОТО ВСЪЩНОСТ Е РУСКИ ЛОБИСТ И ПРОВОКAТОР В ЕВРОПA! И РЕAКЦИЯТA НЕ ЗAКЪСНЯ, AКО КAБИНЕТA ПРОДЪЛЖИ ДA НAСТОЯВA НA ПРОРУСКИТЕ СИ " ЗAКОНОДAТЕЛНИ ПРОМЕНИ", СAНКЦИИТЕ ЩЕ СТAНAТ НAКAЗAТЕЛНИ! НAЛЯГAЙТЕ СИ НA ПAРЦAЛИТЕ РУСКИ КРЕAТУРИ! ШШШЪТ И МЛЪК, БГ. ВЕЧЕ Е ЕВРОПA, A НЕ БИВШA ЗAДУНAЙСКA ГУБЕРНИЯ
20
4
 
7
 
! Отговори
бобо преди 9 години
Пелтека Стойнев по-добре да не чака ами да си ходи!!! Аман от некадърници с вратовръзки!!!