"Два напред, един назад" - прогнози за изборите

Андрей Райчев: Битката е за проценти, не за мандати
Обновена: 23 май 2014 10:54 | 23 май 2014 10:53,
31
"Два напред, един назад" - прогнози за изборите
Снимка: архив Булфото

Два дни преди изборите печелившият на евровота изглежда все по-неясен. Социологическите агенции измерват разлики, вариращи от под 1% до близо 4% в полза на ГЕРБ или БСП. Едно твърдение обаче обединява анализаторите: по-високата от прогнозираната активност може да промени значително измерените от тях проценти.

Боряна Димитрова представи в сутрешния блок на Нова телевизия последните данни, измерени от „Алфа рисърч“. Според тях победител на изборите в неделя ще бъде ГЕРБ с 27,3%, а след тях ще са БСП с 23,6%. Димитрова подчерта, че това са резултатите сред твърдо решилите да гласуват. Тя коментира също, че очакванията БСП да мобилизира своя електорат по време на кампанията не са се сбъднали.

Измереното от „Алфа рисърч“ поставя ДПС на трето място с 13,4%. Боряна Димитрова коментира, че се наблюдава изключителна силна мобилизация на електората на Местан в последните месеци. Това дава и твърдата трета позиция на партията с повече от 3% пред четвъртите от "България без цензура" с 10,5%.

Със сигурен мандат изглежда и Реформаторският блок, който събира 5,9%. Припомняме, че един мандат на изборите в неделя ще „тежи“ 5,88%. Въпреки това мястото на Реформаторите ще зависи от избирателната активност. Боряна Димитрова каза, че е трудно да се прогнозира при кого ще отиде мандатът, ако Реформаторският блок не спечели депутатско място.

С шансове е и АБВ, които според „Алфа рисърч“ събират 5,3%. Димитрова коментира, че електоратът на партията на Първанов и Калфин е неравномерно представен по регионите и интригата ще се запази до представянето на официалните резултати от ЦИК.

Според „Алфа рисърч“ прогнозираната избирателна активност на изборите в неделя ще бъде 38-39%, или 2,6 млн. души.

Андрей Райчев от „Галъп“ коментира представените от агенцията резултати. Както Dnes.bg писа, според "Галъп" БСП и ГЕРБ ще вземат по 18,3%. С изключително близки резултати са ДПС и "България без цензура". Според социолога при по-висока активност победител на изборите ще е ГЕРБ.

„Битката няма да е за мандати, а за проценти“, подчерта още Райчев. Това ще даде повод на един от лидерите на двете партии да каже „бихме ви“.

Социологът отбеляза и една интересна тенденция, наблюдавана при националистическите партии. От прогнозите става ясно, че "Атака" повишава процента си, докато при НФСБ той спада. Според Райчев това се дължи на позицията на Волен Сидеров спрямо Русия. Електоратът и на двете партии са русофили, но при НФСБ говоренето е анти Путин.

Кольо Колев от агенция „Медиана“ заяви, че формациите, които ще влязат в Европейския парламент, ще са четири. Според последното изследване на агенцията БСП е с малка преднина пред ГЕРБ. За левицата ще гласуват 26%, а за ГЕРБ 24%, съобщи социологът за агенция „Фокус“.

Със сигурни мандати според „Медиана“ ще бъдат ДПС с 12% и партията на Бареков с 9,5%. Следват Реформаторският блок с 5,5%, НФСБ и "Атака" с по 4,5%.

Колев също прогнозира ниска избирателна активност. Според него около 2,5 млн. гласоподаватели ще се възползват от правото си на глас и в неделя ще отидат до урните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Медияна и ИМП - атака с по 4,5
4
3
 
39
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Няма по-голяма глупост от това да не се гласува! Някой, който си е купил гласовете със сигурност ще иска да си върне вложеното, като продава вашите интереси.ГЛАСУВАЙТЕ, ЗА ДА ОБЕЗСМИСЛИТЕ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ и ФАЛШИФИКАЦИИТЕ!
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали бяха по около 17 % ?!?!?!?!?!Или това вече са официалните резултати написани от американските господари
2
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
оалиция за България21.74% - (1696)ГЕРБ29.74% - (2320)ДПС1.47% - (115)Атака6.86% - (535)Реформаторски блок17.5% - (1365)България без цензура3.33% - (260)АБВ4.76% - (371)НФСБ2.44% - (190)Друга партия3.47% - (271)Независим кандидат1.69% - (132)Не съм решил7.01% - (547)
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Андрей Райчев: Битката е за проценти, не за мандати"За кинтии, за кинти и власт е битката, не за идеологии.