"Два напред, един назад" - прогнози за изборите

Андрей Райчев: Битката е за проценти, не за мандати
Обновена: 23 май 2014 10:54 | 23 май 2014 10:53,
31
"Два напред, един назад" - прогнози за изборите
Снимка: архив Булфото

Два дни преди изборите печелившият на евровота изглежда все по-неясен. Социологическите агенции измерват разлики, вариращи от под 1% до близо 4% в полза на ГЕРБ или БСП. Едно твърдение обаче обединява анализаторите: по-високата от прогнозираната активност може да промени значително измерените от тях проценти.

Боряна Димитрова представи в сутрешния блок на Нова телевизия последните данни, измерени от „Алфа рисърч“. Според тях победител на изборите в неделя ще бъде ГЕРБ с 27,3%, а след тях ще са БСП с 23,6%. Димитрова подчерта, че това са резултатите сред твърдо решилите да гласуват. Тя коментира също, че очакванията БСП да мобилизира своя електорат по време на кампанията не са се сбъднали.

Измереното от „Алфа рисърч“ поставя ДПС на трето място с 13,4%. Боряна Димитрова коментира, че се наблюдава изключителна силна мобилизация на електората на Местан в последните месеци. Това дава и твърдата трета позиция на партията с повече от 3% пред четвъртите от "България без цензура" с 10,5%.

Със сигурен мандат изглежда и Реформаторският блок, който събира 5,9%. Припомняме, че един мандат на изборите в неделя ще „тежи“ 5,88%. Въпреки това мястото на Реформаторите ще зависи от избирателната активност. Боряна Димитрова каза, че е трудно да се прогнозира при кого ще отиде мандатът, ако Реформаторският блок не спечели депутатско място.

С шансове е и АБВ, които според „Алфа рисърч“ събират 5,3%. Димитрова коментира, че електоратът на партията на Първанов и Калфин е неравномерно представен по регионите и интригата ще се запази до представянето на официалните резултати от ЦИК.

Според „Алфа рисърч“ прогнозираната избирателна активност на изборите в неделя ще бъде 38-39%, или 2,6 млн. души.

Андрей Райчев от „Галъп“ коментира представените от агенцията резултати. Както Dnes.bg писа, според "Галъп" БСП и ГЕРБ ще вземат по 18,3%. С изключително близки резултати са ДПС и "България без цензура". Според социолога при по-висока активност победител на изборите ще е ГЕРБ.

„Битката няма да е за мандати, а за проценти“, подчерта още Райчев. Това ще даде повод на един от лидерите на двете партии да каже „бихме ви“.

Социологът отбеляза и една интересна тенденция, наблюдавана при националистическите партии. От прогнозите става ясно, че "Атака" повишава процента си, докато при НФСБ той спада. Според Райчев това се дължи на позицията на Волен Сидеров спрямо Русия. Електоратът и на двете партии са русофили, но при НФСБ говоренето е анти Путин.

Кольо Колев от агенция „Медиана“ заяви, че формациите, които ще влязат в Европейския парламент, ще са четири. Според последното изследване на агенцията БСП е с малка преднина пред ГЕРБ. За левицата ще гласуват 26%, а за ГЕРБ 24%, съобщи социологът за агенция „Фокус“.

Със сигурни мандати според „Медиана“ ще бъдат ДПС с 12% и партията на Бареков с 9,5%. Следват Реформаторският блок с 5,5%, НФСБ и "Атака" с по 4,5%.

Колев също прогнозира ниска избирателна активност. Според него около 2,5 млн. гласоподаватели ще се възползват от правото си на глас и в неделя ще отидат до урните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
5
 
! Отговори
прогноза преди 9 години
Изборния резултат е непредсказуем към момента.Номер 1 ще е бюлетина 18 ,но е важно поне 8 -мина за влязат
24
1
 
3
 
! Отговори
ivan nqgolov преди 9 години
изборите ще бъдат спечелени антинародните парти бсп и дпс,защото у нас не се зачита казаното в девиза:купуването и продаването на депутати е престъпление.''
23
6
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
АТАКАТА ПРОДЪЛЖАВА
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мили ми станишки, драги позитанки, честни комунисти, верни ми другари Грабвайте торбите , пълни с парите. По всичките пазари , кой където свари, в мини Бобов дол и във всеки мол. Гласове купете и не се бавете. Купувайте на едро , хиляди , безброй , та вотът да е мой. Плащайте им щедро с тези тлъсти пачки , както при Ковачки. Ако пък ни спипат, ГЕРБ ще натопим , Те са най - удобни, вечните виновни.
21
0
 
12
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До Пламен. Ако си убеден антикомунист никога няма дори да ти мине през ума да гласуваш за БСП. Не е необходимо да гласуваш за Бойко, има и други варианти, но за БСП!!?? Не си никакъв антикомунист!!!
20
1
 
14
 
! Отговори
до Пламен преди 9 години
Прозрачен си като урна за гласуване. Ти си глупав, мързеливи и посредствен. Социалист! Смяташ, че далавера е другото име на социалната политика. Е, не е! И, между другото, винаги си гласувал за БСП, както ще го направиш и тази неделя! Ти живееш, за да гласуваш за Станишеви, мойто момче. И точно това те прави жалък и смешен!!!
19
0
 
23
 
! Отговори
ДОЛУ БКП преди 9 години
До П.ПетровДано повече хора прочетат и осмислят коментара ти.КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ХОРА ГЛАСУВАТ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЕ ОБЕЗСМИСЛЯ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ. ГЛАСУВАЙТЕ , НЕЗАВИСИМО ЗА КОЙ (е без дпс, разбира се) , ТАКА ДОРИ РАЗМИТ ВОТА ЩЕ Е НАЛИЦЕ И ВЛОЖЕНИТЕ ПАРИ ЗА КУПУВАНЕ НЯМА ДА БЪДАТ ИЗБИТИ. ГЛАСУВАЙ БЪЛГАРИНО, ЗАЩОТО ЩЕ СТАНЕШ МАЛЦИНСТВО , НА КОЕТО ПРАВОТО НА ГЛАС ЩЕ БЪДЕ ОТНЕТО.
18
0
 
8
 
! Отговори
Да ама не преди 9 години
До ПламенТи може да не искаш , но пак ще го чуеш.
17
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП губи заради АБВ, иначе ГЕРБ нямат бъдеще.
16
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде на бас, че атакистите ще бъдат преди Бареков и реформаторския блок. В такива проучвания се забранява да се говори за Воленчо и той ще вземе 7-8 % сигура.
15
4
 
19
 
! Отговори
нямащ_думи преди 9 години
Ще повтарям пак и пак. Преди пак да гласувате за комунисто-социалистите потърсете и искайте отговор на въпроса след като парадират, че сърцата им са в Москва, защо парите им са в швейцарски банки, децата им са в Англия, Франция или Америка, а имотите им на Катилските острови. За това защо не могат да живеят без да крадат и лъжат хич и не питайте. Помислете също, че ако всички гласуваме, поради по-високия праг, все пак има вероятност Пеевски напразно да си е продал медиите.
14
39
 
14
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Убеден антикомунист съм и никога не съм гласувал за БСП, но в неделя ще го направя.Причините са следните: 1. Според проучванията на реформаторите много не им достига за поне 1 мандат2. Герб е по комунистическа партия от БСП / бивши военни, милиционери и за капак Б.Б. пазвантин на Т.Ж. /3. Сергей Станишев е коректен политик и председател на европейските социалисти4. Не искам да чуя охранителя на Т.Ж. в НДК да казва " Аз пак го бих".
13
20
 
11
 
! Отговори
от София. преди 9 години
мисля че БСП ще има поне с 1% повече от ГЕРБ. РБ ще има депутат и това дано е Кунева. За съжаление Атака може да успее. АБВ ще бъде на границата, т. е. ще отнеме проценти от БСП. ДПС винаги са сигурни. Новият демагог и лъжец Бареков ще изгрее. Ще има натиск за нови избори и то на есен. Но няма да мине. Въпреки че протестите ще се подновят през септември. Догогина може и да има избори. Зависи от БСП и ДПС, иначе натискът от вън от барековта дпружина, Атака и РБ ще бъде силен от разни посоки.
12
11
 
3
 
! Отговори
НОМЕР 20 преди 9 години
ЗА НОМЕР 20 - 20% .
11
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗ - УРА!
10
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Т А К А
9
0
 
0
 
! Отговори
bratya Grim do 1 преди 9 години
Kolko ste prav,brato!No koy da go razbere....Tuk/a i ne samo/se plyuyat kato za svetovmo :-D,no nali znaete pogovorkata-dvama se karat,tretiya/deputatite/pe4elyat!
8
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според независмите агенции, Коалицията Бареков и Човекът Без Нос взима 96% от вота, ГЕРБ 2%, БСП 2%.
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Два напред, един назад" - А скапаната Батака много назад.
6
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Анти-българската партия Юруш защо рекламират лидера си с тази кисела физиономия на черен фон навсякъде? Или дори вече и те са разбрали, че става въпрос за некролог (подобаващо за очакваните резултати за ПП Юруш: 0.4 %)