Експерт: Партиите не защитиха посланията си в еврокампанията

"Важно е да гласуваме и да изпратим грамотни хора в ЕП"
23 май 2014 12:43, Екип на Bulgaria On Air
3
Експерт: Партиите не защитиха посланията си в еврокампанията
Снимка: Bulgaria On Air

Българските партии не успяха да предадат и защитят посланията на европейските си семейства по време на предизборната кампания за евровота, отсъстват и дискусии по ключови за съюза теми, като такива, свързани с икономиката. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air директорът на Фондация Европейски институт Любов Панайотова.

Тя подчерта, че е важно да гласуваме и да изпратим грамотни хора в Европейския парламент. Такива, които да могат да сформират коалиции и да отстояват политики. "В противен случай отново ще трябва да се правят компромиси", допълни Панайотова.

Експертът посочи, че у нас се наблюдават ясни разделителни линии – на Север-Юг, на десни и на леви и т.н.

Данните от проучване на Фондация Европейски институт показали, че българите са категорично против, когато отговарят на въпроса: "Трябва ли да се дават средства за подпомагане интеграцията на ромското население“. На въпроса обаче: „Трябва ли по-богатите региони от ЕС да отделят средства за по-бедните“ мнозинството от запитаните отговорили утвърдително, коментира Панайотова. Тя посочи, че България се нарежда в първата тройка заедно с Гърция и Кипър, където доминира нагласата, че ЕС трябва да помага.

„Той (българинът) иска да бъде подпомогнат. Но не му е обяснено и не се замисля как тази солидарност може да я върне спрямо други“, посочи експертът.

На въпрос дали след вота на 25 май ще станем свидетели на нова ера в политиката на Европейската комисия, Панайотова подчерта, че това е много вероятно. Тя се аргументира, като посочи, че за разлика от позицията на досегашния председател на ЕК за ненамеса в политиките, всички претенденти за поста му заявяват, че няма да бъдат пасивни. „Това се случва за първи път и Лисабонският договор го позволява, но много зависи какви представители ще бъдат изпратени и дали ще успеят да направят хубави коалиции“, коментира експертът.

Цялото интервю може да видите на сайта на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той ( българинът ) смята че трябва да бъде подпомогнат ????Такава помощ, че да бъде ефективна и от тук нататък " тоя " българин да има РАБОТА , и Европейска заплата !!Иначе за какво ви е този институт и защо се правите че не разбирате !!! Имаше условия , България да си разруши промишлеността , за да влезе в ЕС ? А запада си произвежда и си изнася стоките. Тези условия с конкурентна и търговска цел се обръща срещу стандарта на живот . Уж си в ЕС , а заплатите те водят към дъното! Има лизход
2
0
 
3
 
! Отговори
плагиат преди 9 години
Мили ми станишки, драги позитанки, честни комунисти, верни ми другари Грабвайте торбите , пълни с парите. По всичките пазари , кой където свари, в мини Бобов дол и във всеки мол. Гласове купете и не се бавете. Купувайте на едро , хиляди , безброй , та вотът да е мой. Плащайте им щедро с тези тлъсти пачки , както при Ковачки. Ако пък ни спипат, ГЕРБ ще натопим , Те са най - удобни, вечните виновни.
1
1
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 9 години
Само предизборната агитация на ГЕРБ беше стойностна , смислена и икономична.Само ГЕРБ е припозната партия в Европа и отстоява дясно -центриски ценности.Само ГЕРБ с 18 за да имаме тежест и полза за народа