ЕНП първа в ЕП с 212 евродепутати

Социалистите остават втори със 185, трети са АЛДЕ със 71 места
Обновена: 26 май 2014 01:25 | 26 май 2014 00:24,
26
ЕНП първа в ЕП с 212 евродепутати
Снимка: БТА

Европейската народна партия (ЕНП) печели първото място в изборите за Европейския парламент с 212 мандата, сочат първите обобщени резултати от ЕС, представени от пресцентъра на институцията.

ЕНП е първа отново, но спрямо мандата 2009-2014 г. губи 62 места. Групата на социалистите и демократите отново е втора, но със 185 места, като отчита загуба на 10 места. АЛДЕ запазват третото си място със 71 мандата - с 14 места по-малко.

Зелените получават 55 места (-3), Европейските консерватори и реформатори получават 40 места (-16), Европейската обединена левица печели 45 мандата (+10), Европа за свобода и демокрация печели 36 места (+3). Засега независимите евродепутати се очаква да бъдат 40 (+10), а "други" - 67, като това са онези депутати, излъчени от партии и коалиции, които не се причисляват към нито една от посочените групи.

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол изрази задоволство от данните за избирателната активност при гласуването на новия състав на Европейския парламент. В изявление в пленарната зала на ЕП в Брюксел пред стотици журналисти той заяви, че повишената за пръв път от 35 години насам активност в тези избори е добра, макар и засега слаба тенденция.

Дол настоя, че ЕП следва да обсъди най-напред кандидатурата на ЕНП за следващ председател на Европейската комисия - на Жан-Клод Юнкер.

Още по темата
Председателят на групата на социалистите и демократите в досегашния състав на ЕП Ханес Свобода определи повишената избирателна активност с 0,11 на сто като стъпка напред. Той заяви, че повечето избиратели в ЕС искат да определят пряко председателя на ЕК. По неговите думи ЕНП е претърпяла "драматична загуба" на вчерашните избори - с 20-25 процента.

Ако Юнкер иска да бъде следващият председател на ЕК, а чувам, че не иска, той трябва да предприеме промени в ЕС, не към икономии, а към създаването на заетост, заяви Свобода. Ако Юнкер иска да оглави Комисията, трябва да представи своята програма, иначе няма да го подкрепим и ще трябва да се съюзява с крайната десница, допълни водачът на парламентарната група на социалистите. Той поясни, че социалистите ще участват в динамични мнозинства в ЕП и няма да влизат в коалиции.

Досегашният председател на групата на АЛДЕ и кандидат за следващ председател на ЕК Ги Верхофстат заяви, че ЕП няма да подкрепи друг кандидат за ръководител на Комисията освен някой от участвалите в предизборната надпревара за този пост. Иначе няма да бъде демократично, иначе ще означава, че се играят игрички, коментира той. Верхофстат също изрази желанието на следващите избори председателят на ЕК да бъде излъчен чрез пряко гласуване.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еп трябва да помисли за интеграция на ромите,а не да ни ги връщат
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СЛАВА ХИТЛЕРБЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ ЕВРЕЙОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ-----ти от коя планета си бе ***, те ша са изтрепат кой да иде в европарламента...сидероглу не можа хайвана..
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски тъкмо укрепи бизнеса с виетнам и сега оставка. нека човека да завърши започнатите проекти...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bylgarite imat mnogo hubava duma za tarikati i katili .... MOSHE-nik
9
1
 
5
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
До 16Руските "евреи" са си чисти хазари. Юдео хазари или ашкенази.
8
2
 
7
 
! Отговори
Ало 18ти преди 9 години
Ако евреите са нормални, що не им зачетеш свещените книжлета Кебала и Талмуда, помия след помия. Идеологията на Хитлер е взета от тях и виж до къде ни докара. И като са нормални, как па един не видях да работи тежка работа? *** които пият кръвта на обществата, интриганти и съдисти- най вече хазарските, какъвто е сърГей!
7
11
 
10
 
! Отговори
СЛАВА ХИТЛЕР преди 9 години
БЪЛГАРИЯ ВЪН ОТ ЕВРЕЙОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ
6
1
 
11
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
Сър-Гей си е *** и е ционистка ***, доказал го е 1000 пъти, а БСП е лява колкото баба ти е мъжка.
5
1
 
8
 
! Отговори
иван преди 9 години
Съсела е..а мамата и на евро-социалистите.Ама и те да го сложат за шеф на ПЕС ,не знаят ли че е гений по загубени избори.
4
1
 
7
 
! Отговори
Сини, зелени или преди 9 години
Червени, всички работят за световния капитал- ционистката *** си създава Римска империя. А като измрете от глад демократчета, ще ви питам ко шъ пеити!
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Социалистите искат да създават заетост а не икономии.Разбирайте да теглят заеми за да дават на неквалифицираните и мързеливите а заемите да ги изплащат,можещите и работещите.*** социалисти.
2
5
 
8
 
! Отговори
Със сигурност преди 9 години
Ционистите печелят 100% от евровота.
1
10
 
5
 
! Отговори
Добре е, че ... преди 9 години
... ЕНП загуби 63 места. В Европа има така шансове за повече социална политика, за политика в полза на обикновения трудов човек.