Кольо Колев: Политиците искат да ни сложат намордник

"Сериозните агенции може да сбъркат, но не лъжат"
27 май 2014 10:41,
132
Кольо Колев: Политиците искат да ни сложат намордник
Снимка: архив Булфото

Три фактора повлияха на отлива на избиратели при БСП, заяви социологът от агенция „Медиана“ Кольо Колев в ефира на БНР.

Още по темата
Първият според него е визитата на външния министър Кристиан Вигенин в Киев и позицията на БСП за Украйна, влизаща в остро противоречие с избирателите на партията. Вторият е факторът „Първанов“, довел не толкова до отлив на избирател, колкото до разколебаване сред партийните редици. Третият фактор е самият коалиционен характер на правителството, подчерта Колев.

Социологът коментира и разликата в прогнозираните от агенциите резултати и преброеното от ЦИК. Той посочи, че причината за това е разликата между декларативните нагласи и реалното политическо поведение. „Всички ви казват, че отиват да гласуват, но те реално не отиват“, каза Колев. Според социолога става въпрос не за отказ от БСП, а за загуба на категоричност.

Въпреки обяснението Кольо Колев се съгласи, че тази изненада е нанесла удар върху цялата гилдия. „Абсолютно всички колеги сега се чудят как се е случило това, правят се равносметки и се чудят какви нови методики да използват“, каза още той.

Колев посочи и разликите между „пиар агенциите“ и професионалните агенции. „Сериозните агенции могат да сбъркат, но те не лъжат. Определено има няколко агенции, които не бъркат, а лъжат“, подчерта той. Според него агенциите измерват правилно нагласите на хората, но няма как да разберат дали тези нагласи ще се материализират в урните.

Във връзка със забележката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов социологът посъветва да се прочетат неговите прогнози отпреди изборите през 2013 г., когато е казал, че ГЕРБ ще спечели с минимална преднина, недаваща възможност за самостоятелно управление на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
31
 
! Отговори
господари на ефира преди 9 години
Червен Кольо сопольо заслужава "златен скункс" а може би за него специално трябва да е кафяф, за щото се о.ка до ушите!
100
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Кольо,нали ако беше написал нещо по различно,нямаше да ти платят..отдавна социолозите сте се превърнали в манипулатори ,а не в изследователи..И като ви гледам електората от бабички и неграмотници,колко от тях въобще знаеха че Вегенин е бил в Украйна,камо ли ,какво е казал там ..истината е една народа не иска ***,тзи ,които са се възползвали от строя са на изчезване ,а копелдаците им отдавна са из чужбина ..
99
0
 
36
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Бареков използва думи като "***", докато преди вота казващ "роми" и обикаляше *** махали с безносия Росен да обръщат кюфтетата и кебапчетата по скарите и да обещават по 30 лева на глас.Също така се изказа и за "незаслужения вот" за ДПС. йОвчев и Лейзиров да спрат да си чешат чепките и да наритат подчинените си да свършат малко работа по въпроса!
98
0
 
36
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Направих изчисления на осреднената грешка на наричащите се социологически агенции за тези избори:Галъп: 41,8%АФИС: 41,5%Медиана: 34,4%Сова Харис 16,9%Екзакта: 13,2%Алфа: 12,2%Видна е рязката граница, социологическите проучвания са със осреднена грешка 12-17%, но грешка 34-41% не е случайна, а преднамерена, платена манипулация! Малко по-голямата грешка на Сова Харис е заради ДПС, както и на Алфа и Екзакта в по-малка степен, нямало е как да предвидят, че кебапчетата на Бареков ще идат пряко като гласове за ДПС. Бареков беше най-изненадан от това.
97
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП политиците са ти сложили наморник!Ти си една жалка *** и измамник!
96
0
 
37
 
! Отговори
STANIK преди 9 години
Кольо Кольо при теб лъжата няма почивен ден,а и не ти отива на тези години да правиш сви.ки на ***
95
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***,когато сами си правихме анкети в нета все ГЕРБ беше първа!Какво ви изненадва да ве е.. платените ***!
94
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червн ***!
93
1
 
40
 
! Отговори
край преди 9 години
А ако обичате журналистите да не ни го показвате тоя в ефир и да не замърсява с глупостите си. Човекът - спам.
92
0
 
45
 
! Отговори
Кольо преди 9 години
ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ !!!
91
0
 
46
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ако на Червен Кольо му поръчат маркетигово проучване на някакъв продукт и подходи по същия начин,какво ли ще му се случи?Уволнение е малко!Той и Райчев трябва да бъдат зачертани от списъка на социолозите!
90
0
 
42
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
"Социолозите" като Кольо Колев, като начало могат да се върнат към класическите методи на социологията и да забравят за методите на политическия и търговски маркетинг - пари срещу манипулирани резултати и псевдо анализи.
89
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червен Кольо супер нагъл, както и цялата червена пасмина.Не те ли е срам да се показваш бе !Изложи се пред целия си народ. Даже и твоите червени господари се разграничават вече от теб.
88
0
 
51
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Червен Колю каквото е казал или предрекъл винаги е лъжа.Да сбъркаш с 16 % значи или пълна некадърност или комунистическа наглост. До кога ще му показват лъжливата физиономия по телевизиите. Затова народа ги нарича червени ***.
87
1
 
50
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 9 години
КОЛЬО , ВРЪЩАЙ ПАРИТЕ ,ЗАЩОТО ЩЕ ТЕ ОБЯВЯТ ЗА НАЦИОНАЛНО ИЗДИРВАНЕ !!
86
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Завършен образ на комунист ***
85
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като си спомня с каква ярост миналата година искаше да унищожи една социоложка,защото даде прогноза позитивна за ГЕРБ,направо се чудя как сега има очи да си измива очите с лъжи.Може би защото като него постъпиха и други,но това не го извинява по никакъв начин,защото е един от най-отявлените постоянни апологети на БСП.Нека си поддържа, когото иска,но не и да лъже нагло като социолог и после да се оправдава.Спомням си дори при коментарите в студията насладата и злобните му усмивки.Нечистоплътност
84
0
 
53
 
! Отговори
NORDLAND73 преди 9 години
"Сериозните агенции може да сбъркат, но не лъжат"много ви станаха "сбъркванията"....
83
0
 
49
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 9 години
"Сериозните агенции може да сбъркат, но не лъжат"-червен Колчо,ти да не би да се смяташ като част от сериозните агенции?.
82
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже,в какви времена живеем.Стигнали сме до там,че и червеният Кольо Колев да се жалва от дискриминация.През целия преход се разхожда по всички телевизии,за да дава постоянните си високи прогнози за БСП и нейните сменящи се "другари".Как не се появиха и други кадърни социолози,че все той е на баша във всички телевизии.Кънчев и Райчев му пригласят,когато не си почиват с олигарсите в своето черноморско селище, на небезизвестното си игрище за голф,превърнало ги в милионери.Да си лъжат по ТВ7.Аман.