БСП няма да натиска Неков да се отказва, сам трябвало да реши

Йотова: В ЕП се изиска много политически и житейски опит
Обновена: 28 май 2014 11:31 | 28 май 2014 11:18, Анисия Иванова
138
БСП няма да натиска Неков да се отказва, сам трябвало да реши
Момчил Неков. Снимка Facebook

БСП няма да окаже натиск върху излезлия начело в листата на "Коалиция за България" за Европейски парламент Момчил Неков да се откаже от спечеленото си място. Той трябва сам да прецени какво решение да вземе. Това каза пред БНР евродепутатът Илияна Йотова.

Неков е най-младият кандидат в листата на КБ и бе поставен под №15 - същия номер, под който бе и "Коалиция за България" в интегралната бюлетина на евровота. Той обаче събра много предпочитания с преференциалния вот и твърде вероятно е да измести водача на листата и лидер на БСП Сергей Станишев.

„Аз нямам нищо против, нека Неков да бъде част от нашата делегация в следващия състав на Европейския парламент, но там се изисква много политически и житейски опит. Изисква се сериозна политика. Той трябва да реши сам. Никой няма да определя вместо него“, каза Йотова.

Още по темата
Тя бе категорична, че каквато и да е причината за тези над 30 000 гласа, които е получил, БСП ще спази закона и върху него няма да се окаже натиск, но според нея БСП е подценила в голяма степен преференциалния вот на евроизборите.

Тя определи ситуацията като горчив опит за партията при следващо гласуване. „Хората явно не са разбрали какъв е бил смисълът на дясната и лявата колонка. На следващите избори ще бъдат по-ориентирани, надявам се“, допълни тя.

Според Илияна Йотова е рано да се говори кой ще е кандидатът от България за еврокомисар. Тя е на мнение, че не трябва да има емоционални решения след резултатите от вота в неделя: "Прекалено е силна болката, прекалено е силен шокът. Лично аз не го очаквах нито като резултат, нито като участие на структурите на БСП, нито като отношение към тези избори".

Зам.-председателят на изпълнителното бюро на БСП Янаки Стоилов категорично заяви пред Нова телевизия, че Неков не трябва да се възползва от преференцията. Стоилов обяснява случилото се като едно щастливо съвпадение на две числа – това на коалицията и на индивидуалния номер.

„Аз ако съм на неговото място, смятам, че той не трябва да се възползва от тази преференция“, заяви той. В листата има толкова много хора, част от тях доста по-популярни от него и с доста по-ясно заявени позиции, той попадна в нея в най-последния момент, обясни Стоилов.

Депутатът от БСП и член на партийното ръководство Антон Кутев приветства изцяло идеята за преференциален вот и всякакви форми на мажоритарно гласуване. Проблемът с излизането на Неков в първа позиция в евролистата на БСП е дошъл частично и от Изборния кодекс, коментира той пред bTV.

„Бяхме против това преференцията да измества първия. Гласувахме друго – БСП се поддаде на натиска на ГЕРБ и го приехме и сега виждаме резултата”, коментира той и припомни, че за национални избори преференцията е 7%, като тя не може да измести първия от листата, защото бюлетините без преференция автоматично означават подкрепа за първия.

Според социалиста анализът трябва да бъде съсредоточен върху невалидните бюлетини. „Със сигурност има много, които са отбелязали само кръгче”, подчерта той и изтъкна, че наличието на две части в бюлетината – с квадратчетата за избор на партия и с кръгчетата за избор на кандидат, са объркали много от избирателите.

„Дали става въпрос за образовани хора или не, необразованите също са български граждани, но според мен голяма част от тези преференции са съзнателни и са заслужени, други са пренасяне на цифрата от едната част на бюлетината в другата. Изборът на партията под №15 обаче е съзнателен и това няма как да се оспори”, каза още народният представител. Той добави, че през цялата кампания номер 15 е повтарян на всеки митинг на левицата и при всяка среща на кандидатите с хората, във всяка една медия и всяка една реклама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е ясно, както че ще съмне, че са му поставили ултиматум - ако не се откажеш от европарламента, дотук с кариерата в БСП. Обаче... Момчето ще си оправи живота ако отиде в ЕС, за какво му е кариера, след като още утре при първа възможност ще му бият шута, защото е изпреварил Сергей. Такива унижения не се забравят и дано Ников не поддаде на натиска.
104
2
 
10
 
! Отговори
Напред преди 9 години
Неков , да не се отказва. Червената *** , да не дава акъл, а да сдава поста на по-младите. Хем са по- умни, хем по-енергични. Такива като Червената *** и Съсела ще унищожат Бсп.
103
0
 
14
 
! Отговори
стар комунист преди 9 години
Момчиле, не се отказвай, цяла България от всички цветове е с теб!Само с млади хора като Момчил Неков, БСП ще стане НОРМАЛНА и БЪЛГАРСКА партия!Долу старите *** в БСП!
102
0
 
15
 
! Отговори
малкочервенариторика преди 9 години
Кой казва, че са искали да изберат не него ? Това е ПОЗОРНО и НЕДОСТОЙНО твърдение, няма как да бъде доказано. Крайно обидно е за избирателите, лично за него, а и за цялата БСП.Никакво отказване !!! Така ще измами доверието на избирателите, ще предаде хилядите, които са гласували за него. Поел е ангажимент към хората, направил е обещания. Ще докаже с действията си, че заслужава високото доверие. Да не е посмял да се отказва !!!
101
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз нямам нищо против, нека Неков да бъде част от нашата делегация в следващия състав на Европейския парламент, но там се изисква много политически и житейски опит. Изисква се сериозна политика. Той трябва да реши сам. Никой няма да определя вместо него, каза Йотова.Откога Йотова има голям политически и житейски опит, след като дълги години беше само говорител на БСП и секретарка на Първанов известно време. Много нагло станаха някои хора. Как се величаят сами, не е истина просто.
100
2
 
13
 
! Отговори
SAW преди 9 години
На следващите избори да има на бюлетините и трета колонка с някаква проста задачка, примерно колко е 6 по 4. И който не е отметнал правилния отговор (от 5 възможности) да му бъде анулиран вота. Така БСП ще събере 3%, а ДПС 1%.
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споделеното общо мнение показва, че няма значение кой какви убеждения има - важни са принципите, важащи за всички!Мандатност - два максимум последователни за всички избираеми места. Да избираме областните управители, съдии и др. - те също влизат в сметките на "коалиционни партньори".Това също е корупция!Тези, които не са съгласни, са тези, които твърдят, че имат опит. Добре, но не се знае дали е положителен.Нека и други да събират опит,а щом не ги пускате - два мандата последователни!Толкоз!
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тя щото много опитна по всички въпроси - едно време даваше думата на пресконференциите на БСП-то. За толкоз години не се научи барем косата си да оправя - ходи като някоя чума невчесана, не й стига щот тройната шия.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се откаже Йотова и Станишев му направят по ......... един поклон.
96
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неков, не ги слушай тия, хич да не ти дреме. Това си е като шестица от тотото. Обличай бялата риза и бегом в Брюксел. ******и ги, та да видят как боли.
95
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямал житейски опит, не ставал за ЕП! А защо тогава сте го включили в листата? Нямало натиск, пък всички му казват "недей да ходиш"?! Зверски автогол си забиха червените кратуни, сега момчето им виновно.
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грешка, РБ, а не РФ. Имам пред вид рефоматорския блок.
93
0
 
29
 
! Отговори
висок преди 9 години
Че като е млад и неопитен за Брюксел, що го сложихте в бюлетината *** свирко Йотова? Хайде сега като канибали да го изядете и да не забравите да си избършите кървавите ръце. Не че харесвам младия чугунен мозък на този *** на мама Пиргова, но има резултати от изборите и младия *** е избран от електората на БСП!!! Канибали!
92
0
 
14
 
! Отговори
Безобразници преди 9 години
Хората явно не са разбрали какъв е бил смисълът на дясната и лявата колонка. На следващите избори ще бъдат по-ориентирани, надявам се, допълни тя.Да бе, на следващите избори направо влизайте вместо тях в тъмната стаичка, и без това за няколко месеца няма да успеете да научите *** да четат.БСП = Без Следа от Промяна
91
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако БСП не сложи начело един истински българин/ българка, а не чужденец от третия пол, то я чака съдбата на РФ! Ние вече не подкрепяме лъжци и крадци!
90
0
 
30
 
! Отговори
хохох преди 9 години
Дебелата червена *** не се наяде, ей!Оставете и младото да топне човката и то поне да оближе буркана с меда. Нямал бил опит?!В какво - в далаверите и партийните борби ли?!Че съсела без ден трудов стаж стана и министър-пред. и оглави ПЕС, откога опита е критерий бе червен башибузук..........
89
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момчиле, ако ти предлагат пари, за да се откажеш от ЕП, искай 15(!) милиона - това е щастливото ти число! Хак да им е всички мазни физиономии от ръководството на бсп.
88
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако БСП изнуди това момче, та Сатанишев да даде мандат на една НЕБЪЛГАРКА, то прибирам оня с котешката глава и вадя другата- IQ 184 в безплатна подкрепа на омраза Боко Тиквата!ОТРИЧАМ СЕ ОТ САТАНИШЕВ, ПФУ!
87
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаше нещо много хубаво и поучително в отминалите избори - преференциалният вот!При РБ вътрешнопартийно една злина бе сменена с друга.С листата на БСП, съвсем законно, черно на бяло, е избран млад човек, който инак трябваше да побелее, докато се махне Йотова или Корумбашев.Представете си, ако изборите са мажоритарни, колко интересно ще ни стане на нас, простите, подценявани от така наречените от себе си "елитни политици"!На тях също им е ясно и за това е този гърч.
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слушах Янаки Стоилов.Трябва сериозен разговор за БСП, може да се обиколи страната като Бареков, да чуят какво им казват хората.Ако разговорът е като с Първанов - "късно е, либе, за китка..."БСП е окупирана от роднински връзки на деца на разни бивши и преди будещи съмнения, така и ченгета-там няма бивши.Няма обмен на хора.БСП не се грижи за млади, тъй като си имат деца и внуци.Недопустимо е партийни организации да са оглавявани от ренегати, което дразни избирателите!Виж Бургас! Гнус!