БСП няма да натиска Неков да се отказва, сам трябвало да реши

Йотова: В ЕП се изиска много политически и житейски опит
Обновена: 28 май 2014 11:31 | 28 май 2014 11:18, Анисия Иванова
138
БСП няма да натиска Неков да се отказва, сам трябвало да реши
Момчил Неков. Снимка Facebook

БСП няма да окаже натиск върху излезлия начело в листата на "Коалиция за България" за Европейски парламент Момчил Неков да се откаже от спечеленото си място. Той трябва сам да прецени какво решение да вземе. Това каза пред БНР евродепутатът Илияна Йотова.

Неков е най-младият кандидат в листата на КБ и бе поставен под №15 - същия номер, под който бе и "Коалиция за България" в интегралната бюлетина на евровота. Той обаче събра много предпочитания с преференциалния вот и твърде вероятно е да измести водача на листата и лидер на БСП Сергей Станишев.

„Аз нямам нищо против, нека Неков да бъде част от нашата делегация в следващия състав на Европейския парламент, но там се изисква много политически и житейски опит. Изисква се сериозна политика. Той трябва да реши сам. Никой няма да определя вместо него“, каза Йотова.

Още по темата
Тя бе категорична, че каквато и да е причината за тези над 30 000 гласа, които е получил, БСП ще спази закона и върху него няма да се окаже натиск, но според нея БСП е подценила в голяма степен преференциалния вот на евроизборите.

Тя определи ситуацията като горчив опит за партията при следващо гласуване. „Хората явно не са разбрали какъв е бил смисълът на дясната и лявата колонка. На следващите избори ще бъдат по-ориентирани, надявам се“, допълни тя.

Според Илияна Йотова е рано да се говори кой ще е кандидатът от България за еврокомисар. Тя е на мнение, че не трябва да има емоционални решения след резултатите от вота в неделя: "Прекалено е силна болката, прекалено е силен шокът. Лично аз не го очаквах нито като резултат, нито като участие на структурите на БСП, нито като отношение към тези избори".

Зам.-председателят на изпълнителното бюро на БСП Янаки Стоилов категорично заяви пред Нова телевизия, че Неков не трябва да се възползва от преференцията. Стоилов обяснява случилото се като едно щастливо съвпадение на две числа – това на коалицията и на индивидуалния номер.

„Аз ако съм на неговото място, смятам, че той не трябва да се възползва от тази преференция“, заяви той. В листата има толкова много хора, част от тях доста по-популярни от него и с доста по-ясно заявени позиции, той попадна в нея в най-последния момент, обясни Стоилов.

Депутатът от БСП и член на партийното ръководство Антон Кутев приветства изцяло идеята за преференциален вот и всякакви форми на мажоритарно гласуване. Проблемът с излизането на Неков в първа позиция в евролистата на БСП е дошъл частично и от Изборния кодекс, коментира той пред bTV.

„Бяхме против това преференцията да измества първия. Гласувахме друго – БСП се поддаде на натиска на ГЕРБ и го приехме и сега виждаме резултата”, коментира той и припомни, че за национални избори преференцията е 7%, като тя не може да измести първия от листата, защото бюлетините без преференция автоматично означават подкрепа за първия.

Според социалиста анализът трябва да бъде съсредоточен върху невалидните бюлетини. „Със сигурност има много, които са отбелязали само кръгче”, подчерта той и изтъкна, че наличието на две части в бюлетината – с квадратчетата за избор на партия и с кръгчетата за избор на кандидат, са объркали много от избирателите.

„Дали става въпрос за образовани хора или не, необразованите също са български граждани, но според мен голяма част от тези преференции са съзнателни и са заслужени, други са пренасяне на цифрата от едната част на бюлетината в другата. Изборът на партията под №15 обаче е съзнателен и това няма как да се оспори”, каза още народният представител. Той добави, че през цялата кампания номер 15 е повтарян на всеки митинг на левицата и при всяка среща на кандидатите с хората, във всяка една медия и всяка една реклама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
51
 
! Отговори
ЕД преди 9 години
Явно започнаха да натискат момчето ! Но не схващат, че този казус е повратен момент за тяхната партия !!! Ако продължават в същия дух и го откажат, то ще последва пълен крах за БСП ! Незнам какъв житейски опит се иска за да си в ЕП но помня, че доведеният бивш син на Волен Сидеров бе на 24 години в ЕП ! Явно БСП подценява народа ! Ако за тях това момче не е подходящо, защо са го сложили в листата ? Не знаят ли, че има преференциален вот ?
4
1
 
38
 
! Отговори
? преди 9 години
МИ ОТ ИЗКАЗВАНЕТО НА ЙОТОВА ПРОЗИРА НАТИСК МОМЧЕТО ДА СЕ ОТКАЖЕ!ИЗИСКВЛО СЕ ОПИТ В ЕП -ТЯ С КАКЪВ ОПИТ ОТИДЕ ТАМ? КАК НЕ ГИ Е СРАМ.А ТОВА МЛАДО МОМЧЕ КАКВО ПРАВИ В ТАЗИ ПАРТИЯ,КОЯТО Е ПРИЧИНИЛА РАЗГРОМА НА БЪЛГАРИЯ?КОЯТО НЕ ПОЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА УБИЙСТВАТА,РЕПРЕСИИТЕ,ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА НА БЪЛГАРИТЕ,А СЕ ПРЕИМЕНУВА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА С ПОХВАТИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА И С НАСЛЕДСТВЕНО ПОКОЛЕНИЕ КОМУНИСТИ,КОИТО ИСКАТ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ И КРАДАТ!
3
0
 
25
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Както и да въртят кабинета Орешарски е все едно кучето да си гони опашката-върти се в кръг и нищо. Този парламент е с изчерпана енергия за работа. Предсрочните избори ще отпушат политическата криза. Няма значение кой ще спечели само да не е БСП или ДПС. Тези две партии са проклятието на България и носят само нещастие и бедност.
2
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така се *** че чак ми е кеф :))))))))))))
1
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да го карат да се отказва само трябва да го реши :))