Кабинетът да каже в прав текст за "Южен поток", зове президентът

На кого да се доверя аз като държавен глава, пита Плевнелиев
Обновена: 29 май 2014 14:03 | 29 май 2014 14:03, Красимир Ангелов
189
Кабинетът да каже в прав текст за "Южен поток", зове президентът
Росен Плевнелиев в Садово. Снимка: БТА

Очаквам правителството да излезе и да каже в прав текст на българския народ ще се съобрази ли с европейското законодателство за "Южен поток", призова президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в Садово.

"Министър-председателят Орешарски е уверил президента Барозу,  че ще се съобрази с европейското законодателство. За мен е голяма тайна как ще се случи това при положение, че вече обявиха кои са изпълнителите. Как ще се случи синхронизирането с европейското законодателство при положение, че имаме някаква дълбока тайна и информация, която управляващите дължат днес на народа", запита Плевнелиев.

Още по темата
Държавният глава изрази недоумение как министър-председателят твърди, че нещата с казуса са наред, а Европейската комисия стартира процедура за неспазване на законодателството.

"На кого да се доверя аз като държавен глава?", запита Плевнелиев.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”
.

Това стана, след като българският премиер лично увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката. "Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност“, заяви председателят на Еврокомисията.

Малко по-късно еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия за "Южен поток". Йотингер обясни, че в момента се прави преглед на елементите от това споразумение, които не отговарят на европейското законодателство, и се проверява дали изграждането на газопровода може да се приведе в съответствие с правилата.

“Аз съм за "Южен поток", но съм против проектът да се стартира в несъответствие с европейските правила и в ущърб на следващото поколение на България, което също има интерес от внедряването и въвеждането на трети либерализационен пакет”, подчерта днес Росен Плевнелиев. Той припомни, че надеждите са в черноморския шелф страната ни да намери собствени газови залежи.

"Ако бъде намерена българска газ за нашите деца, така че те да получат шанса да забогатяват ускорено, да продават на Европа и на света, ще бъде национално предателство да не можем тази газ да я докараме до България и до европейските пазари, защото някой сега се опитва в последния момент да заобиколи подадената ръка от ЕК за въвеждането на трети либерализационен пакет за "Южен поток", коментира държавният глава.

Президентът призова за пълна прозрачност от страна на правителството, защото подумите му, "когато се управляват милиарди и се изпълняват стратегически проекти за България и за Европа, няма какво да се крие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
7
 
42
 
! Отговори
Biser преди 9 години
Не му омръзна да се меси,където не му е работа!Какво зове,защо не си изпълнява представителните функции ами вкарва страната ни в безсмислени спорове с анти-руски привкус?
93
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката" великия ни президент" казва: "Аааа, ето от какво се правил хляба"...
92
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПЪЛНИ ТЪПИЗМИ!!!Още един евро лунатик.
91
12
 
37
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Най-готиния и точен президент, който сме имали. А при *** нищо не се знае. Премиера не знае кой предложи Пеевски, не знаеше имената на министрите си, не знае, че мистърката му заминава евро депутат. Правителството не знае каква позиция има за Сирия и Украйна. Червените *** до последно отричаха, че закона за Южен поток е пратен от Газпром с написани имена на вносителите Миков и Орешарски. Станишев не знаел, че БСП принуждава миньорите да гласуват за тях. Как да не се отврати човек?
90
11
 
38
 
! Отговори
ПЪЛНИ ТЪПИЗМИ!!! преди 9 години
"ЮЖЕН ПОТОК"---нарушава законите на Европейското Законодателство и С ПОМОЩА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ , РУСИЯ СЕ ОПИТВА ДА НАПРАВИ ТРАНЗИТА СИ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ---"БЕЗ ПАРИ".... ИЛИ НА ПО-НИСКИ ЦЕНИ!ТОВА Е В УЩЪРБ НА БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИЯ БЮДЖЕТ И НА ЦЯЛА ЕВРОПА В ТАЗИ КРИЗА!ТОВА Е АБСОЛЮТЕН ГРАБЕЖ ОТ ФИНАНСИИТЕ НА ЕС!!!!ПУТИН Е ДАЛАВЕРАДЖИЯ И ПРЕСТЪПНИК!ЦЕЛТА Е ДА СЕ УДАРИ УКРАЙНА И ЕС!!!
89
1
 
31
 
! Отговори
деси преди 9 години
какво да каже друго завалията, прозрачност, отде тая прозрачност бе, ти все едно от вчера си политик
88
3
 
40
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Чудо невиждано. Егати президента дето не знае детайли по договор важен и от национално значение за страната. Кого всъщност сме избрали. И аз включително съм гласувал за него. Тоя все пшовече се излага. Като няма акъл поне да си мълчи. Стига се е оплаквал. Все пак е държавен глава. Да види лесно ли му е било на цар Борис да вема решения. Май като ги сложим двамата еди н до друг сегашния президент става невидим.
87
3
 
33
 
! Отговори
неориентиран гербер преди 9 години
До А , СТИГА ,БЕ...Я , ДГД ЧЕРВЕНАТА АГИТКА!!!------------------Абе като говорим за червена агитка, другарите Борисов и Плевнелиев тактично ще ги пропускаме, нали?Тях са ги минали с европейската баданарка и вече не се броят, нали?
86
2
 
38
 
! Отговори
до 105 преди 9 години
Срещите му в качеството на държавен глава задължително се вписват в програмата му, а тази среща не беше. Мълча си дълго време след нея, даже директора на EVN стигна дотам, че да отрече, че среща се е състояла, а накрая като ги притиснаха си признаха. Това не е поведение на държавн глава.
85
7
 
36
 
! Отговори
А , СТИГА ,БЕ... преди 9 години
КАКВИ ТАЙНИ СРЕЩИ ...КАКВИ ГЛУПСТИ...??!!!ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СЕ ИНФОРМИРА ЗА ПОЛИТИКАТА ПО ЕНЕРГЕТИКАТА НА СТРАНАТА!!!НАЙ-ВЕЧЕ ПРЕЗИДЕНТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ОТКОГА , "инфомацията за цената на тока" и "енергийната палитика"-----Е ТАЙНА И МОНОПОЛ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ БКП/бсп!!!Я , ДГД ЧЕРВЕНАТА АГИТКА!!!
84
2
 
33
 
! Отговори
mi4 преди 9 години
Много *** пак има, явно плащането е възобновено !
83
5
 
34
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
руския Орех ще си иде с Мaйдaн, друго не остaнa, инaче мaй сaмо Плевнелиев не е рaзбрaл, че рускa тръбa у нaс немa дa имa!
82
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***,къде се обаждаш ти ,бе
81
2
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Г-н Президент,тези приказки за "огромните' газови находища в България , са го чували и моят дядо ,баща ми и аз..... От известно време слушах и за диверсификация,ама ...йок...Я да си построим "Южен поток",та ако има газ , за внуците де е.
80
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** да не е решил да става комбайнер.Макар че той и за това не става без да подценявам тая професия.
79
12
 
36
 
! Отговори
аз преди 9 години
червена *** ... вие сте проклятието на България!
78
4
 
41
 
! Отговори
rumen72 преди 9 години
Ако бъде намерена българска газ за нашите деца,......... Гусин президент ако това стане таззи газз спокойно може изнася и по тръбите на Булгартрансгаз към Турция, Гърция, Македония, Сърбия без никакви проблеми, като сега в момента по тези тръби тече такава газ. Но това е нормално Вие сте гербер и това нещо да мислите не ви познато.
77
1
 
40
 
! Отговори
до Бойко Борисо преди 9 години
Ами аз отде да знам че е жена ти бе , цяла вечер ми се слага! Ок , извинявай! Иначе е добра , поздравления!
76
1
 
40
 
! Отговори
ха ха ха преди 9 години
Кво прави този *** при житото?Да отива да сади картофи , както повели вожда от Банкя!
75
0
 
33
 
! Отговори
az преди 9 години
До АнонименКато си ***, как да знаеш.