Кабинетът да каже в прав текст за "Южен поток", зове президентът

На кого да се доверя аз като държавен глава, пита Плевнелиев
Обновена: 29 май 2014 14:03 | 29 май 2014 14:03, Красимир Ангелов
189
Кабинетът да каже в прав текст за "Южен поток", зове президентът
Росен Плевнелиев в Садово. Снимка: БТА

Очаквам правителството да излезе и да каже в прав текст на българския народ ще се съобрази ли с европейското законодателство за "Южен поток", призова президентът Росен Плевнелиев при посещението си в Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков" в Садово.

"Министър-председателят Орешарски е уверил президента Барозу,  че ще се съобрази с европейското законодателство. За мен е голяма тайна как ще се случи това при положение, че вече обявиха кои са изпълнителите. Как ще се случи синхронизирането с европейското законодателство при положение, че имаме някаква дълбока тайна и информация, която управляващите дължат днес на народа", запита Плевнелиев.

Още по темата
Държавният глава изрази недоумение как министър-председателят твърди, че нещата с казуса са наред, а Европейската комисия стартира процедура за неспазване на законодателството.

"На кого да се доверя аз като държавен глава?", запита Плевнелиев.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”
.

Това стана, след като българският премиер лично увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката. "Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност“, заяви председателят на Еврокомисията.

Малко по-късно еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия за "Южен поток". Йотингер обясни, че в момента се прави преглед на елементите от това споразумение, които не отговарят на европейското законодателство, и се проверява дали изграждането на газопровода може да се приведе в съответствие с правилата.

“Аз съм за "Южен поток", но съм против проектът да се стартира в несъответствие с европейските правила и в ущърб на следващото поколение на България, което също има интерес от внедряването и въвеждането на трети либерализационен пакет”, подчерта днес Росен Плевнелиев. Той припомни, че надеждите са в черноморския шелф страната ни да намери собствени газови залежи.

"Ако бъде намерена българска газ за нашите деца, така че те да получат шанса да забогатяват ускорено, да продават на Европа и на света, ще бъде национално предателство да не можем тази газ да я докараме до България и до европейските пазари, защото някой сега се опитва в последния момент да заобиколи подадената ръка от ЕК за въвеждането на трети либерализационен пакет за "Южен поток", коментира държавният глава.

Президентът призова за пълна прозрачност от страна на правителството, защото подумите му, "когато се управляват милиарди и се изпълняват стратегически проекти за България и за Европа, няма какво да се крие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати президента...Природно недоразумение...*** Офшорков Помашки да ходи да си наглежда имотите , вместо да ръси помашки мисли в медиите.Пълна скръб е избраникът на Червен Тиквун...
73
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До аз съм българчеABE BALGAR4E S KAKVO TI POMOGNA TOZI 4EHAL ZA VREEMETO KOGATO STANA TOVA KOETO E ?OBARKAH SE TOIQ NE BESHE LI MRASEN GADEN LOBIST ZA 4UDI FIRMI ???UFFFFFFFF ROSKA PODLOGATA DALI DANS NE 4ETAT VSI4KO V NETA .XIXIXIIXIXI
72
1
 
48
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 9 години
Борисов дали си го плющи от време на време ??
71
0
 
45
 
! Отговори
7 преди 9 години
Баси наглостта, баси чудото - при положение че договорите за Южен поток са подписани преди приемането на третия енергиен пакет, няма съд дето да признае действието му върху тях - и да стартират еврогейците наказателна процедура, санкциите им ще паднат пред съда на ЕС, или той трябва да плюе на основен принцип на правото - това че законите нямат обратна сила. Затова нервничат и барозута и йотингери разни, а да е пълен цирка, за Северен поток нито дума.
70
15
 
34
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Южен поток=руско влияние! Това е.Не го позволявай.И кой ти пробута оная Маргарита, която само говори срлещу теб?! Та тя си е къртица на БСП.
69
0
 
46
 
! Отговори
по-точно преди 9 години
Мисис Бийн , жената на мистър Бийн :)
68
2
 
48
 
! Отговори
аз съм българче преди 9 години
Росене, един истински държавен глава никога не би си позволил да постави под съмнение доверието си в собствената си държава.
67
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички атакисти, ликувайте! Путин ще ви осигури безплатен билет за директен полет до Москва. Чака ви просперитет и реки от блага потекли към вас! Моля, не пропускайте този велик шанс!
66
4
 
31
 
! Отговори
Геле преди 9 години
До АнонименДа бе а Атака е техен слуга, ходи се скрий някъде и не се излагай.
65
3
 
46
 
! Отговори
до Олигарски преди 9 години
Ако направят един Референдум , България излита от НАТО и ЕС ! Мнозинството от българите са скептични по отношение на двата блока и има защо !
64
2
 
37
 
! Отговори
До Олигарски преди 9 години
Да живее Евразийския съюз другарю!
63
0
 
40
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 9 години
/Ако бъде намерена Българска газ за нашите деца/ А бе то е хубаво да се намери ,ама Вие сте дупе давци и ще я подарите на ЕВРОКРАДЦИТЕ веднага преди да са я поискали!
62
3
 
39
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Този оправи ЕРП-тата, сега е ред на Южен поток! Господ да ни е на помощ......
61
2
 
39
 
! Отговори
mitova преди 9 години
Този оправи ЕРП-тата, сега е ред на Южен поток! Господ да ни е на помощ......
60
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мистър Бийн и господаря му Фред Флинстоун с прякор Винету Просташки!
59
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българската версия на мистър Бийн
58
1
 
38
 
! Отговори
ТВ преди 9 години
Искаме да видим договора. Ние, българските граждани, сме страна по този договор. Няма какво да се крият зад определението "търговска тайна". Това не е междуфирмен договор, при положение че ангажиментите по него се носят от държавата.
57
2
 
40
 
! Отговори
Олигарски преди 9 години
Вие не разбрахте ли най-накрая, че нашата задача е да извадим България от ЕС и да я вкараме в Азия ?
56
0
 
37
 
! Отговори
Стефан Д преди 9 години
Ми те всички днешни капиталисти и антикомунисти си бяха партийни и комсомолски деятели и само първосигналните ***, като някои форумни анонимки си ги възхваляват, като че става дума за Левски и ЦСКА.
55
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Барозу го хване на тясно в тоалетната и му каже да си свали гащите, този "президент" няма и да се замисли и ще го направи !!! А на него му е приятно да изповядва *** ценности !!!