Найденов иска нови изтребители, а не ремонт на действащите

Така ще се реши дълго отлаганият проблем на ВВС, смята той
37
Найденов иска нови изтребители, а не ремонт на действащите
Снмка: Булфото, архив

През юни в Министерския съвет трябва да се разгледа докладът на МО и да се вземе решение с какъв тип изтребители ще продължи да работи ВВС,  дали ще заложим ремонт и сериозна модернизация на сега съществуващите, или да стартираме процедура за купуване на нов тип боен самолет. Това каза в Трета авиационна база в Граф Игнатиево министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БТА.

Той посочи, че трябва да се заложи на втората опция и да се реши дълго отлаганият проблем, който стои пред ВВС.

На въпрос дали решението може да се вземе при тази политическа конюнктура, Найденов отговори, че ще бъде "неоправдано и твърде неуместно, ако се ръководим от политическата конюнктура".

Още по темата
Може би тъкмо от съображение за това са отлагали толкова дълго намирането на решение на този проблем, заради което често се изправяме пред огромния проблем за намиране на средства за ремонти на техниката, с която разполагаме, коментира още министърът.

Във връзка с това Найденов добави, че никак не е случаен и фактът, че дълго време самолетите, които днес вече участват в международни учения, са били летателно негодни и неизползвани дори и за обучение и подготовка на пилотите. Вече имаме възстановени машини от всички видове, с които разполагаме,и това става за първи път от пет години насам, допълни министърът.

Той отказа да коментира какъв точно боен самолет ще се вземе с уговорката, че това ще стане, след като започне като цяло проекта за придобиването му. Найденов припомни, че тъй като сумата за новите машини ще надхвърля 500 милиона лева, а с това и правомощията на МС, ще се нуждаят и от решение на парламента.

Той не коментира и колко общо може да струват новите изтребители, като допълни, че това зависи от всички параметри на сделката - каква машина, колко броя, от условията за плащане на вноските.

Има голям напредък в работата на екипа, който се ръководи от генерал-майор Румен Радев, и опциите са сведени до няколко, и между тях ще бъде направен изборът, добави още Найденов. Първоначалното предложение е за 8 плюс 1 за учебни цели изтребители, но ние се нуждаем поне от една ескадрила - на първи етап 16 до 24 бойни машини, уточни министърът на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На гол тумбак чифт пищови.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не е лошо и покрай самолетити и един самолетоносач да платиме с ударна група от 15 кораба. Ама нека първо открием има ли газ и нафт у БГ, пък тогаз да харчим, а, г-н другарю комунист - любовник на Манолова?!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За нас еурофайтъра е перфектен!
30
2
 
2
 
! Отговори
Smurf преди 9 години
Само Грипен това е за нас.
29
1
 
1
 
! Отговори
луцифер преди 9 години
ако не се инвестира в отбрана ще трябва да се инвестира в бяла басма и катафалки
28
0
 
4
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Не е важно какво ще купят,а КОЙ ще вземе комисионните от сделката.
27
1
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Няма ли прокуратура за този прелюбодеец !
26
0
 
4
 
! Отговори
смешник преди 9 години
Тоя пък кого ще изтребва..........дай парите за линейки ...
25
5
 
4
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Анонимен--14;*** само глупости говорите. След ДЕВЕТИ СССР ни изкомандва да бракуваме немската военна техника и да закупим Руска за да им помогнем да стъпят на крака след войната.Прекрасната немска техника заменихме с пребоядисана руска ,участвала във войната.Така че млъкни русофобска ***.Членове сме на НАТО ане на Варшавския договор.Плюнка със плюнка.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какъв Грипен бе приятел... ..това болшевишко превратаджийско правителство пак ще извърти я към Сухой, я към МИГ.. ..иначе нали ще им набият канчетата товарищите от Кремъл....
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
JAS 39 Gripen
22
1
 
3
 
! Отговори
CrazyHorse преди 9 години
"Найденов иска нови изтребители"Ами кажи на Чубанката да изтегли още един два милиарда и копуваш,кво го мислите толкоз.
21
0
 
12
 
! Отговори
void преди 9 години
***! Ангелчо Найденов да спре да мечтае за нови играчки, защото на народа по-спешно му трябват линейки. В цялата страна линейките събрани на куп са по-малко от депутатските автомобили - ей това ако не значи нещо за родните ни политици, то е редно да ги убием с камъни. Не #DANSWITHME ами #AMBULANCE_WITH_ME ни трябва и хиляди пред парламента.
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не ви трябват самолети а линейки напълно оборудвани за оказване на първа помощ.на нас ни пробутват остаряла военна техника от запада.цялата работа е за комисионната при избора на доставчика.
19
1
 
9
 
! Отговори
Потребител преди 9 години
Необходими са нови самолети - за тренировки и патрулиране.След като се знае колко машини са нужни едновременно се знае и необходимата минимална обща численост.Не ни трябват много но е необходимо да са многоцелеви.Съгласен съм че ни трябват ракети.Предимствата им са очебийни за държава която няма агресивни намерения а чисто защитни.Тук е момента да се обединят военните заводи и техническите университети за иновации в тази област.Нямам място да развия темата но мисля че е ясно какво искам да кажа.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Eстествено, че иска нови. Така комисионната е по-висока. :) Гнидиии
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурно ще гепи по-тлъста комисионна.
16
2
 
2
 
! Отговори
От село преди 9 години
в youtube може да напишете ( Чем Россия напугала НАТО ) и ще видите много показателно клипче на ставнение на самолети . Внимавайте какво ще купувате драги ми господа - това са нашите пари!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРОДЪЛЖАВАЙ ЧЕ ТУРЦИТЕ ,АЛБАНЦИ И ГЪРЦИ ОТДАВНА НИ СЕ ЗАКАНВАТ И САМО ЧАКАТ ДА ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ОГРАДА НА ТУРСКО ЗАЩО НЕ СЕ ПОСТАВИ
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе ще вземете. Няма как да не вземете. Комисионна е това не е туй-онуй.Само гледайте да не ви пробутат някоя трошка от втората световна на цени за космически кораби.А иначе летците ни ще има на какво да летят...ако има гориво...и части.Проблем ще им е неочакваното разбиване в земята при ползването на стари таратайки.Та вижте там поне катапултните кресла да работят безотказно.