Екипи от големи болници попълват недостига в спешната помощ

Андреева назначава временен шеф на столичната "Бърза помощ"
Обновена: 2 юни 2014 19:22 | 2 юни 2014 16:45,
134
Екипи от големи болници попълват недостига в спешната помощ
Таня Андреева. Снимка: БТА

Здравният министър Таня Андреева назначава от утре временно изпълняващ длъжността директор на столичната "Спешна помощ".

Още по темата
„Директорът на РЗИ София-област д-р Александър Златанов ще бъде командирован да изпълнява длъжността, докато изтече болничният на д-р Георги Гелев, което се очаква да стане в средата на месеца“, каза здравният министър.

Таня Андреева не даде директен отговор дали след завръщането си на работа д-р Гелев ще бъде уволнен, но намекна за това, като посочи, че за нея има „сериозен проблем“ в мениджмънта на Центъра за спешна помощ София-град.

Тя уточни, че намесата на Министерството на здравеопазването за такъв казус не е нормалният начин. По думите й работа на директора на центъра е да разрешава проблемите от такъв характер.

Министър Андреева посочи още, че в краткосрочен план проблемът с недостига на лекарски екипи, които да оказват спешна помощ в София, ще бъде решен, като се осигурят екипи от други лечебни заведения в столицата.

Става въпрос за „Пирогов“, Окръжна болница, ИСУЛ и ВМА. Всяка от тези болници може да осигури между 4 и 5 екипа.

"Поемам поста на временен директор на Спешна медицинска помощ-София с отговорност и готовност да се върши много работа", каза д-р Александър Златанов.

Той посочи, че неговата първа задача на ръководния пост ще бъде да се успокоят софиянци, че ще получават адекватна спешна помощ. Наред с това д-р Златанов ще търси баланс и при исканията на работещите в системата.

Новият временен директор ще работи за това да се съкрати времето, в което линейката пристига при пациента от момента на повикването, което, по думите му, ще стане след оптимизиране на системата.

Златанов ще работи и по идеята за позициониране на екипи на Спешна помощ на различни места в града, така че пациентите да бъдат обслужени максимално бързо и да бъдат транспортирани при необходимост до най-близката болница, така че екипът да бъде готов да поеме нови случаи.

Не на последно място Златанов изтъкна необходимостта от възстановяване на доверието между лекар и пациент, което е „позагубено“ в годините.

На въпрос за какъв период от време екипи на големите столични болници ще помагат на столичния Център за спешна помощ д-р Златанов не даде отговор. Той не коментира и дали ще има нова кадрова политика в столичния център.

По отношение на исканото от спешните лекари шоково увеличение на заплатите със сто процента Таня Андреева каза, че това не е решение само на здравния министър. Предстоят разговори с Министерството на финансите, което ще има последната дума дали може да има някакво увеличение, в какъв размер и от кога.

Министър Андреева каза още, че към момента няма яснота за това какви заплати се получават в Спешна помощ в столицата, какъв е броят на щатовете в Центъра както и какъв е броят на линейките, тъй като е получила разнопосочна информация.

До десет дни Таня Андреева ще очаква първите анализи по тези въпроси от изпълняващия длъжността директор на ЦСМП-София. След това ще бъдат предприети и първите стъпки за реформи в Центъра, уточни министърът.

Според информацията, която Андреева изнесе днес пред журналисти, общо 7 хиляди са щатовете в Спешна помощ в страната, като 400 са незаети, а от тях една четвърт са в София. Андреева коментира, че за нея е необяснимо защо в столицата има толкова много незаети места в бързата помощ. Предстои новият изпълняващ длъжността директор на ЦСМП-София да анализира как се разпределя финансовият ресурс от незаетите. Именно тези разходи ще се преструктурират, така че да се осигури заплащането на допълнителните екипи, които ще оказват спешна помощ, каза Андреева.

От обяснението на здравния министър стана ясно, че д-р Георги Гелев е „спестявал“ средства, като е раздавал за възнаграждения финансовия ресурс за целия щат само за заетата численост. Тоест имало е хора, които не работят, но по документи получават заплати, обобщи здравният министър.

Министър Андреева коментира, че за да се стимулират специалисти по спешна медицина да работят в бърза помощ, ще се направи промяна при размера на основната заплата. Ако има ясно разписани основни заплати в по-висок размер, лекарите ще имат сигурност и ще са склонни да приемат работата. Извънредният труд ще се заплаща допълнително, коментира тя.

Ще се работи по възстановяване на спешния телефон 150 като паралелен на телефон 112, каза още Андреева и допълни, че подобна е системата в поне десет европейски държави. Вече е внесено и предложение за промени в Наказателния кодекс за увеличаване на санкцията при фалшиви обаждания. Министърът уточни, че под фалшиви сигнали се разбира, когато се установи, че няма такъв адреси или човек, какъвто е заявен при обаждането в Центъра.

По отношение на нормативните промени, поискани от Асоциацията на работещите в спешната помощ, здравният министър коментира, че до края на месеца ще бъдат разгледани от Министерството на здравеопазването и ще се вземат мерки за промени, които да удовлетворят исканията на лекарите. Припомняме, че от асоциацията поискаха увеличение на заплатите на работещите в системата, увеличение на броя на екипите в Центъра и да не бъде отстраняван д-р Георги Гелев. Те настояват за ясно регламентиране на спешни случаи и отложена спешност и нормативно въвеждане на алгоритми за работа.

 

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Андреева увеличете шоково заплатите на спешна помощ и стимулирайте лекари и сестри да учат спешна медицина така ще има и лекари и сестри в линейките-толкова е просто.Добре,какво ще запълнят?Ама ако утре пак умре някой защото няма екипи тогава ти отиваш доживотен затвор Андреева!!!Между другото никой не споменава че в провинцията където няма болници има само по една линейка обслужваща маса народ - Андреева и тази линейка ли е много-що не сложите по една каруца и едно магаре?Престъпници такива!!!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи болници и големи балъци са различни нещаСега тях ли ще ги шамаросват по улиците?
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джамахирия, а не ивропейска държаваПърво обявява присъда,после разследваАндреева е Кадафито на България
21
0
 
9
 
! Отговори
д-р от голяма болниц преди 9 години
Намаш грижа г-жо министър. Веднага попълвам недостига във фсмп за 40 лв.на час
20
0
 
16
 
! Отговори
сестра преди 9 години
Г-жо министър,истината е ,че доведохте с вашите просташки "реформи и обновяване" до състоянието на пациент в будна кома-нито умира, нито се съживява.Всички работят в стрес и напрежение и най-важното което е, че никой не се интересува от изхода от заболяването на даден пациент или състоянието му в момента, а мислейки само за печалбата или допълнителното възнаграждение.Парите станаха основна цел на всички лекари, товарейки сестрите с безкрайно много дейности които за съжаление намаляват катастрофа
19
0
 
9
 
! Отговори
не син преди 9 години
Да те попълнят анадолците , *** зъл ! Ей, ама съм културен ! Оставка !
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много гнусна и противна... в Джурасик парк може да играе някоя от главните хищнически роли... Знам, че в голямата си част не тя е създала проблемите, но също така съм сигурен, че не е част от решението. Живея в областен град и познайте какво - болницата е превзета от ДПС! Всички поръчки, всички нови назначения... интересно, че като дайдат на власт гледат да овладеят финансовите потоци и човешките ресурси - качество, визия, развитие - нямат никакво значение. Ей на такива е министър този "раптор"!
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
идиотска държава
16
0
 
15
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Министри по калъп-Йовчев уволни фотограф, Андреева уволнява лекари. Виновни уволняват невинни.Така другарите решават проблемите.
15
0
 
17
 
! Отговори
op преди 9 години
Голямата далавера е следната. Болниците се реновират и оборудват, но в същото време се готвят фалити за да могат частници (фармацевтични компании) да вземат всичко на безценица. Болниците вече са с огромен дълг към въпросните компании, а те на свой ред чакат да завършат "ъпгрейдите" на болниците, след което ще настъпят и ще си поискат своето. Поредна грозна схема за масово ограбване ... нищо повече.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
утре ще ревнат и големите болници,че не им достигат екипите.типично решаване на проблема по български - на парче
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като свършат и от големите б-ци ще си внесем от китай - и по количество и по качество.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе къде е русата Златка Боленчо Сидеров ага?
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АлексДа не казвам голяма дума, но цялата държава е така. Който работи по разните администрации значи е натегач, иска да лъсне пред шефа или да му седне на стола и в двата случая моментално става неудобен. Тъй като там работата е доживотна, всеки си я пази и гледа да се нагажда на по това от къде духа вятъра. Тъжно е!
10
0
 
7
 
! Отговори
Кой-Той преди 9 години
Каква е разликата от къде са екипите,важното е да ги има,това поставя въпроса не от къде ще им се плаща ,а че трябва да има лекари в спешното на добра заплата и оборудвани линейки.Луда работа да не би на тези лекари да не се плаща заплата,тяхната заплата да не е по-малка от 1500 лв.Проста математика и всичко ще си дойде на мястото,само дето "експертната"министърка още се прави на луда.
9
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие сте дошли на власт за кратко, да окрадете каквото можете, да подпишете заробващите договори с Руснаците и си отивате. За това всичките ви решения са краткосрочни.
8
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
За известно време бях ИТ в Пирогов и се нагледах на идиотщина. Схемата в цялото здравеопазване е такава, че ако иксаш всъщност да си свършиш работата, ще ти намерят 3 кусура и 1 глоба. Всичко е за отбиване на номера и КОРУПЦИЯ от - до. Личното ми разочарование дойде, когато смених БТК с МегаЛАН като доставчик, защото предлагаха 10 gbps за 300 лева вместо досегашните 1000 за 1. 6 месеца ме тормозиха средните шефчета и самите БТК (че и подаръци предлагаха) и като напуснах пак го смениха.
7
0
 
20
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
В краткосрочен план - добре, ами кога ще започнете и дългосрочно да работите. Години наред само се закърпва овехтялата риза, докато напълно се разкъса. И тогава дупе да е яко на този, в чийто мандат се случи!Сега с командировки, а плащането, а в тези болници от където взимате екипите как ще се справят...
6
2
 
21
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
айдеее, на Моника Станишева приятелката (въпросното лице от снимката) ще такова таковата на Спешната помощ финално.както Станишев такова таковата на БСП и от първа политическа сила ги превърна в трета, така и тая ще разкатае здравеопазването завинаги.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се и се мая. Някои хора смятат че работата на един министър е само да уволнява и назначава. И всичко ще върви по мед и масло. Боже ,царя ни пази !!