Реформаторите видяха опасност от фалит на държавата

Блокът настоява за свикване на КСНС в разширен състав
Обновена: 2 юни 2014 14:02 | 2 юни 2014 13:58, Веселина Йорданова
90
Реформаторите видяха опасност от фалит на държавата
Мартин Димитров. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев да свика КСНС в разширен състав заради опасността от пълен фалит на държавата, поиска Реформаторският блок.

Анализ на икономическия екип на Блока, представен пред журналисти, показвал за 1 година управление финансова дупка от над 10 млрд. лв.

Разделяйки ги на работещите у нас, всеки един е натрупал краткосрочен дълг от 3000 лв. за година или българинът задлъжнява с по една минимална работна заплата на месец, пресметна Мартин Димитров, цитиран от БТА.

Той обясни, че в този дълг се включват 3 млрд. лв. задлъжнялост на НЕК, 1 млрд. - на БЕХ, 8 млрд. лв. бюджетен дефицит, половил милиард недостиг за общините, толкова за здравеопазване, както и 3 млрд. лв. нов дълг, който кабинетът се кани да вземе.

Вървим към реален фалит и това е въпрос на националната сигурност, посочи Найден Зеленогорски. В КСНС, според десните, трябва да участват не само парламентарно представените политически сили, но и тези, които са показали добър потенциал на евровота, както и експерти.

Всички те да направят и да се обединят около план за излизане на България от кризата, предлага РБ. Не кабинетът "Орешарски" обаче трябва да изпълнява плана, а той да бъде приложен след незабавни предсрочни избори, които да бъдат още през октомври, категорични са Реформаторите.

С тази "дупка" от над 10 млрд. лв. неминуемо се върви към избори, но ако бъдат отложени през 2015 г., фалитът ще бъде пълен, подчерта Мартин Димитров.

Няколко основни причини за натрупаната задлъжнялост представи икономистът Георги Ганев и акцентира на „кражби и прахосничество”.

Кражба, според него, е инвестиционната програма от 500 млн. лв., разпределени по общини, с близки до властта кметове, но без видим ефект. Тези пари са изчезнали, смята Ганев. Друг пример е "Южен поток" - 600 млн. евро вече са влезли там от страна на БЕХ, някой строи, България плаща скъпо, подчерта той.

По думите на Георги Ганев, енергийният сектор умишлено се води към фалит, за да може да има приватизация, прехвърляне на активите към "стратегически приятели на управляващите от чужбина, с други думи да бъде енергетиката подарена на Кремъл".

В бъдеще, разясниха икономистите на РБ, всичко това означава почти никаква възможност за растеж на заплатите, загуба на работни места, по-високи данъци, поскъпване на ток и парно, на цени, такси, както и неминуемо увеличаване на лихвите за домакинствата по кредити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако тези проценти се пренесат на едни парламентарни избири,*** получават внушителните 15-16 мандата.С толкова ли депутати мислите да правите кабинет.Ако случайно от ГЕРБ ви потърсят,което е невероятно,ставате общо 100.До 121...май нещо не излиза сметката.Ама защо да говорим за неща,които не са на дневен ред.
64
4
 
4
 
! Отговори
Корсар преди 9 години
Фалирала партия само фалити вижда. Великият политик Мартинчо къде се беше скрил досега. Усети че идват нови избори и изскочи от дупчицата си.
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия клепарници човек само като ги види и веднага му се досира.Какво управление сънувате бе,*** такива.Първо при едни национални избори не е сигурно че ще минете бариерата.Там активността няма да е толкова малка,че да се възползвате в такава степен от преразпределението на негласувалите.А и не виждам за какво се надувате с тия смешни проценти дето ги хванахте,и то благодарение на Кунева,която преебахте.Че то с вас никой няма да се коалира.Дори и Тиквун не е толкова *** да го направи.Сънища.
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я?! ама тоя е още жив!!! От нафталина ли изплува? Що не си остана там?
61
7
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
И кой ще я спаси от фалит-вие ли многознайковци като ви гледам колко стока сте ,а да заедно с пожарникаря Борисов дето много си му разбира от тоя работа -финанси ,икономика и право,направо човека си е гении в тази област това му е силната страна ,цял живот ги е изучавал тези науки,е по скоро мутренските прийоми е научил ама нищо нали мафията ще управлява все е тая.А вие мили демократчета ще му лъскате имиджа по телевизиите.
60
1
 
8
 
! Отговори
Балутен борд преди 9 години
'ми, че тя икономиката и сега е фалирала. Само валутният борд я държи на командно дишане. Няма друга държава, дето 17-та година да се натиска да е в борд и да не прави нищо да излезе от него. К'ви европейци, к'ви 5 лева. Нашият лъв(лев) реално не струва и хартията , на която е отпечатан. Кретаме си по "правилния път". И да не забравя - ако след 20 години не съм тук - последния заминъл "накъдето му видят очите" да угаси тока и да затвори вратата.
59
6
 
14
 
! Отговори
куку-руку преди 9 години
Че то требе да си много *** и даже кьорав за да не видиш че държавта е фалирала.А гледам тука разни дрОгари с чугунени мозъчена колко зърно чер пипер се напъват страшно в защита на Сергей Паднишев.Ама от това напъване току виж се ***.
58
3
 
12
 
! Отговори
бг преди 9 години
ДА СЕ ИСКА ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА ДЪРЖАВАТА И КОМИСИИ ДА ИЗЛЕЗНАТ С ДОКЛАДИ ЗА ДА ЗНАЕ ОБЩЕСТВОТО КАКВО Е РЕАЛНОТО ПОЛУЦЕНИЕ А ИНАЧЕ ЗНАЕМ ЧЕ БСП НАЙ МНОГО КРАДЕ И ЛЪЖЕ А БОЙКО ГАСИ ПОЖАРА /НАЛИ ПОВА Е УЧИЛ ГОРКИЯ / ....НО ИДЕ РАЗПЛАТА ииииии...
57
12
 
9
 
! Отговори
Кико преди 9 години
Защо си мисля че политическите хамелеони Мартинчо и Зеленогорския повтарят глупостите на Банкянската тиква? Бре *** момченца! Нали ви видяхме докъде я докарахте бе нещастници като управлявахте? Хайде на бунището на историята. Серсеми долни! Не се наядохте ***!
56
9
 
10
 
! Отговори
Бреее преди 9 години
Гледайки коментарите... "Позитано" дори и следизборно продължава да плаща на космати *** да огласят опорните точки :Д:Д:Д. СмЕх на парцали...
55
9
 
9
 
! Отговори
Това са поредните .. преди 9 години
... пълни глупости на неолибералите, на пазарните фундаменталисти и на дяснолибералните, спонсорирани капиталистически NGO-та.Те искат само едно - максимално свита и слаба Държава, подчинена изцяло на Пазара - доктрина, провалена на всякъде.Каквото кажат неолибералите като Мартин Димитров от Фабриката на Злото - Института за Пазарна Икономика ИПИ - и Гоги Ганев от неолибералната мозъчна чакръкчийница - Центъра за Либерални Стратегии - е лъжа и заблуда, нямащо нищо общо с икономическата наука.
54
5
 
12
 
! Отговори
50077 преди 9 години
Само едно нещо е успешно в България, плана за унищожението и. Оказахме се неспособни да спрем този процес. Изглежда, че нашите простички прадеди са били по-кадърни и способни. А те са имали само църквата. ОСТАВКА за ГЕЯ, БЕЯ и ЛУДИЯ! Жалко, че мутрата има толкова много привърженици. Но той поне не се съюзява с ДПС(Долна Пасмина ***).
53
2
 
5
 
! Отговори
Наистина преди 9 години
До Анонимен провокатор от 62 за "неудобното правителсатво на Виденов" и "Тук се очаква само глад и мизерия." Като се види колко са изтънели съпартийците ти комундери от БСП наистина се разбира как мизерствате и гладувате.
52
6
 
12
 
! Отговори
mimi преди 9 години
Аз обаче не виждам реформаторите в следващото правителство.
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изобщо не е важно кой какво е направил преди 15 години или дали Костов, Царя, Виденов или някой друг е виновен. Важното е, че и сега сме на дъното и трябва да измислим как да се измъкнем, а не да се заяждаме за глупости кой какво казал и какво направил преди години. Докато гледаме в миналото, а не напред измъкване няма и да има.
50
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТова беше режисирано и платено от САЩ, за да се махне неудобното правителство на Виденов, защото не искаше да раздава държавата. А и това с 20$ заплата беше само няколко месеца, не като последвалата агония. Сложиха си Костов, слугата и се почна. Вече няма нищо българско в България. Всичко, което купиш или платиш, спонсорираш запада. Тук се очаква само глад и мизерия.
49
3
 
9
 
! Отговори
фалит на държавата преди 9 години
Такава задача е поставена на съсела. Той се старае. С магарешки инатлък се е залостил докато не приключи. Иначе е подготвил изхода си към Брюксел. А съпартийците му, които остават в батака мълчат и търпя това. Защо?
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да бъде изгонен и Даниел Вълчев, който е човек на ген. Любен Гоцев, и найден Зеленогорски, който е професионален предател и който продаде в Плевен изборите на Бареков. Това го знае целия град. И много го мразят - този човек ви дърпа назад.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВеселинДа бе не е вземал. Нестига че взимаше, ама и опоска парите от здравната каса и парите за пенсии. Къде изчезнаха 8 милиарда, а?
46
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние помник преподавателя по политикономия КРАДЕЦА Костов какво направи с държавата!!! Ако имахме адекватен главен прокурор тогава и през последните 25 години нямаше да сме най-изостаналата държава в Европа.