Стойнев спокоен: Няма драма с "Южен поток"

"Въпрос на време е и на диалог заедно с ЕК да намерим най-правилното решение"
Обновена: 3 юни 2014 16:30 | 3 юни 2014 11:55, Веселина Йорданова
189
Стойнев спокоен: Няма драма с "Южен поток"
Драгомир Стойнев Снимка: БТА

Енергийният министър Драгомир Стойнев разчита на ползотворен диалог с ЕК, за да се намери решение след стартираната наказателна процедура срещу България за „Южен поток“.

Според него обаче няма защо от това да се правят драми. "Тази истерия, която се създава, че нещо изключително страшно е станало - за мен е въпрос на време и на диалог заедно с ЕК да намерим най-правилното решение", обясни той.

Още по темата
Министърът не вярва да се стигне до санкции. Нашата задача е заедно с ЕК да се намери най-правилното решение и дали има нарушение. Ако има нарушение, то ще бъде отстранено“, декларира министърът.

Стойнев обаче изрази притеснение, че проектът може да стане залог на конфликта Русия-Украйна и апелира за солидарност от страна на ЕК "добре разпределена между всички държави-членки".

По думите му „Южен поток“ е европейски проект и европейските партньори вече са информирани за наказателната процедура срещу България. Стойнев посочи, че до крайното решение има месец.

Водим много добър диалог с ЕК, на 13 юни съм поканил експертите на ЕК по противоречията, които има за изграждането на морската част, напомни министърът и отново покани представителите на опозицията, които по думите му не били представили никакви предложения за законови промени между първо и второ четене на Закона за енергетиката.

Министърът каза, че процедурата срещу България за „Южен поток“ не се различава от други наказателни процедури досега. Той потвърди, че има получено официално писмо от Брюксел. Ще му отговорим, те ще ни отговорят, после ние пак ще отговорим, за нас е изключително важно този проблем да бъде изчистен, обобщи той.

Стойнев обяви, че поискал веднага информация от БЕХ и проектната компания с въпроса защо е направен търг, а не обществена поръчка. Отговорът бил, че се следва процедурата на предишното правителство.

От 2010 година има официално писмо от Агенцията за обществени поръчки, която казва, че проектната компания не може да бъде възложител по ЗОП, докато не получи лиценз, допълни министърът, който поискал обяснение от проектната компания, за да може „веднага да дадем обяснение на ЕК“.

Министърът заяви, че никой не се съмнява, че катастрофата в енергетиката е резултат от предишното управление на ГЕРБ.

„Когато встъпих в длъжност, да сте чули да съм се оплаквал, че има стартирани 2 наказателни процедури срещу България и че затворих тези процедури“, попита Стойнев. По думите му те били за частично транспониране на Третия енергиен пакет за вътрешния пазар.

Министърът заяви, че задачата му е да се справя с проблеми.

Водя страната към сигурност на доставки на природен газ, убеден е Стойнев, като допълни, че правителството е ускорило работата по интерконекторната връзка с Гърция, за която през септември ще се обсъжда моделът за финансиране и ще се предприемат стъпки по изграждането.

Министърът попита какво беше направено по интерконектора с Турция, по който кабинетът също работи, и отговори сам: „Абсолютно нищо“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това само в България може да се случи, да те управлява партия която не е спечелила изборите. Защо? За да продължават с своите кражби и далавери зони на влияние и прочие. Ама ние сме си виновни,трябва да ги изнесем от Бг. тези шутове и лакеи трябва да си ходят в Русия.
112
5
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
Много побеля бе момче.........и с тая червена връзка , Станишев ли те напръска ?-вземи се малко усмихни ,имаш още няколко дни ,не се много кахъри остави на БОЙКО да му мисли пак.......
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
екзархията кой я създава - граф игнатиев.
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
седма в твоите мокри сънища,не е зле да прочетеш статиски и то сериозни ,не пропагандни пасквили,а България *** е между 40-50 най-равити страни в света от над двеста и както каза един форумец Е НЕМА ТОЛКО ИЗПРОСТЕЛ ОТ НИХИЛИЗЪМ И КОМПЛЕКСИ НАРОД,комплекси и нихилизъм вменявани му всекидневно от медиите
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 127 - времето след Режима на пълномощията променя руско-българските отношения, но преди това русия е плътон зад нас. Пет войни са водили за да ни освободят в рмките два века. Достатъчон е да се Спомената Кримската и ОСвободителната. точон 50 години преди Кримската има друга война между Турци и русия за съдбаат на християнските народи на балканите.
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина сега е моментът да притиснем Путин.обаче не си прав че не може да мине отникъде другаед южен поток - може да ни заобиколиМоже да мине направо за турция и да тръгне за Иран, без ходи в Европа,или да мине през Крим и АВстрия за да стигне италия.дори има вариант да мине през румъния и УНгария напраов Италия.Потока може да ни заобиколи, но ще го има.но че сега е монета да си дигнем акциите пред Путин - сега е.
107
2
 
2
 
! Отговори
rom преди 9 години
abe shtom za BALGARIA e dobre da ima gaz zna4i 4e shte imame uzen potok na koito ne xaresva da dyxa taratora,dokoga shte slyshame glyposti kak na evropa ne i xaresva i se darzi s nas kato decica ot deckata gradina . da ne bi te dani dadat bez pari aaaaa te zashto polzvat ryski gaz aaaaaaa ;za edni moze za drygi nemoze.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че си се изнесъл,добре че се изнесохте,е развалихте лицето на България и българите пред света,но нищо, туризмът се развива и все повече чужденци ще научават как изглеждат българите и България,дано никога ТЕБЕПОДОБНИТЕ не се завърнат. България няма нужда от изпростели комплексари а от предприемчиви хора ,а *** тука си е *** и навън,родения некадърен си е некадърен навсякъде,хайде моля ви се "вас ви чака света да го оправите че без гениите от българско загинал"как пък не хахаха
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южний пАток е полезен само за *** и за тези, кото взеха рушветите за изграждането. Това е!
104
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а къде е сега русия - и къде е България.....Русия е далееееееееч пред нас.седма икономическа сила с почит несъществуващ дълг, втора ядрен сила, огромин ресурси, на второ мясот по диамнти и злато, нефт и газ (и то као смятаем Арабският свят аз единно цяло) на първо - по дървесина, на второ ядрена и космичесак сила след САщ, основна военна сила.... ВСВ нямаше да бъде спечелена без нея, иРусия има постоянно присъствие в ООН. А коя е българия - последната дупка на Кавала
103
1
 
7
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
Русия е била винаги против националният интерес на България. Да споменем две дати за да стане ясно това - 6.09.1885 и 9.09.1944. При първата Русия води истинска война срещу Съединението, насъсква Сърбия да ни удари в гръб, насъсква и Турция, но турците не се връзват. При втората налага терористичен, мракобесен режим в България, унищожил цели класи от българското общество. АЕЦ Белене и Южен Поток са отново едни грабителски руски проекти, чиято цена е пъти по-голяма от нормалното. РУСИЯ НИ Е ВРАГ
102
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..и ще ти дам пример с една колежка рускиня и нейния разговор със свекърва й за гладните времена през втората световна война-нашата гладна българка се оплаквала колко страшно било ядели само хлебец и сиренце,а руската снаха й казала какво сиренце и хлебец,изгорели житни класове след отминалите немски танкове а ако има картошки направо банкет-ЕТО ТОВА Е И ПРИЧИНАТА ЗА УНИКАЛНОТО БЪЛГАРСКО МРЪНКАНЕ,никога не е познал истинския глад а се сравнява с най-развитите СЕГА и иска немски заплати,НО....
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борислав Гуцанов: Промени ще има и в политическото ръководство на БСП, и в управлението на държавата
100
0
 
6
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 9 години
На мен ми хареса най много датите на обществената поръчка за изпълнители на СМР за южен поток - начало 20.12.2013 край 09.01.2014. Печели фирмата на путиновия другар.Какво да коментираме?
99
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радвам се, че се изнесох от тази пумийна яма, наречена България. Малко ми е тъжно на моменти, ама затова отварям сайтове като този, да видя какво имам в момента и какво никога няма да имам в моята "родина"! Дерзайте мили сънародници, радвайте се на престъпните ни управляващи и работете за мизерни пари. Сами сте си го избрали!
98
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
студенте в Русия,от времето на Александър -царят Освободител,кръстен така от освободените от крепостничество руски селяни а не че освободил заради интересите на Русия разбира се българите от турско или османско робство или владичество както предпочитате,та от това време на ошашавените руски селяни в руската армия от имотите на "робите" до днес милиони и милиони руски граждани и селяни могат да мечтаят това което притежават 80% от българите,никога българите не са били гладен народ като русите...
97
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аспарухчо, много си глупав, моето момче! И за децата е ясен националния интерес на България от Южен поток, само на тебе не....
96
5
 
9
 
! Отговори
ФЪФЛЕКЪТ В ЗАТВОРА преди 9 години
"Наказателната" процедура (материална, политическа, морална и съдебна) следва да бъде адресирана персонално към ония, които в разрез с Европейското законодателство вземат обвързващи решения, с които обслужват преди всичко чужди интереси и (най-пагубното !) - рушат доверието към българската държава !
95
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стойнев ми харесва. Дано се задържи по-дълго!
94
7
 
9
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
Ордите платени рашисти, които пишат по форуми, социални мрежи не могат да бъдат нищо друго освен вреден шум, създаден в кабинетите на КГБ и Кремъл. Южен Поток е спрян от ЕК!Успяхме да спрем този грабителски за България, Украйна и ЕС проект. Няма друга държава която да е организирала толкова преврати, политически убийства и унищожение на цели класи от българското общество като Русия. Още от така нареченото "Освобождение". РУСИЯ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ. РУСИЯ СЪЗДАДЕ "МАКРЕДОНИЯ" ОЩЕ В 19в