Стойнев спокоен: Няма драма с "Южен поток"

"Въпрос на време е и на диалог заедно с ЕК да намерим най-правилното решение"
Обновена: 3 юни 2014 16:30 | 3 юни 2014 11:55, Веселина Йорданова
189
Стойнев спокоен: Няма драма с "Южен поток"
Драгомир Стойнев Снимка: БТА

Енергийният министър Драгомир Стойнев разчита на ползотворен диалог с ЕК, за да се намери решение след стартираната наказателна процедура срещу България за „Южен поток“.

Според него обаче няма защо от това да се правят драми. "Тази истерия, която се създава, че нещо изключително страшно е станало - за мен е въпрос на време и на диалог заедно с ЕК да намерим най-правилното решение", обясни той.

Още по темата
Министърът не вярва да се стигне до санкции. Нашата задача е заедно с ЕК да се намери най-правилното решение и дали има нарушение. Ако има нарушение, то ще бъде отстранено“, декларира министърът.

Стойнев обаче изрази притеснение, че проектът може да стане залог на конфликта Русия-Украйна и апелира за солидарност от страна на ЕК "добре разпределена между всички държави-членки".

По думите му „Южен поток“ е европейски проект и европейските партньори вече са информирани за наказателната процедура срещу България. Стойнев посочи, че до крайното решение има месец.

Водим много добър диалог с ЕК, на 13 юни съм поканил експертите на ЕК по противоречията, които има за изграждането на морската част, напомни министърът и отново покани представителите на опозицията, които по думите му не били представили никакви предложения за законови промени между първо и второ четене на Закона за енергетиката.

Министърът каза, че процедурата срещу България за „Южен поток“ не се различава от други наказателни процедури досега. Той потвърди, че има получено официално писмо от Брюксел. Ще му отговорим, те ще ни отговорят, после ние пак ще отговорим, за нас е изключително важно този проблем да бъде изчистен, обобщи той.

Стойнев обяви, че поискал веднага информация от БЕХ и проектната компания с въпроса защо е направен търг, а не обществена поръчка. Отговорът бил, че се следва процедурата на предишното правителство.

От 2010 година има официално писмо от Агенцията за обществени поръчки, която казва, че проектната компания не може да бъде възложител по ЗОП, докато не получи лиценз, допълни министърът, който поискал обяснение от проектната компания, за да може „веднага да дадем обяснение на ЕК“.

Министърът заяви, че никой не се съмнява, че катастрофата в енергетиката е резултат от предишното управление на ГЕРБ.

„Когато встъпих в длъжност, да сте чули да съм се оплаквал, че има стартирани 2 наказателни процедури срещу България и че затворих тези процедури“, попита Стойнев. По думите му те били за частично транспониране на Третия енергиен пакет за вътрешния пазар.

Министърът заяви, че задачата му е да се справя с проблеми.

Водя страната към сигурност на доставки на природен газ, убеден е Стойнев, като допълни, че правителството е ускорило работата по интерконекторната връзка с Гърция, за която през септември ще се обсъжда моделът за финансиране и ще се предприемат стъпки по изграждането.

Министърът попита какво беше направено по интерконектора с Турция, по който кабинетът също работи, и отговори сам: „Абсолютно нищо“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще има ли наказателна процедура против Италия,Гърция ,Австрия,Унгария,Хърватска и започналата вече преговори с ЕС Сърбия? и какво точно означава наказателна процедура много ми е интересно!!! и още по-важно ще спрат ли Северен поток,или за едни може, за други не,за "другите"ще пишем просташки статии за панаир на суетата в "най-бедната"/каквото и да значи това/ държава в ЕС САНКИМ ТЕ НИ ХРАНЯТ И ОБЛИЧАТ?!и за най-гнусните катунари щото така "трЕбва"?не съм гласувала за БСП никога но вече БАКТЪМ БЕ
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както и очаквах, търг, а не обществена поръчка е причината за наказателната процедура. Само че търгът е открит от ГЕРБ....
91
3
 
9
 
! Отговори
Инж:) преди 9 години
За съжаление стана ясно,че българските интереси не съвпадат с тези на "големите играчи" в ЕС. "Европейците" /както винаги/ искат да оберат "каймака",а за нас да останат "огризките". Ако ще бъдем пълноправен член-добре.Ако ли не-да търсим друга алтернатива.
90
3
 
5
 
! Отговори
олд преди 9 години
Е.С.провеждат ГНЕОЦИД над Българският народ-----
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бубубубукои сме тези дето мечтаем за твоята заплата?--- евро-лизхачите и *** сте тези....човека го е написал културно,а ти с твоята селяния....
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яйценюк днес отново е призовал ЕС да прецака нас и Южен поток.
87
4
 
2
 
! Отговори
бубубубу преди 9 години
До Т,В,В,кои сме тези дето мечтаем за твоята заплата?
86
4
 
7
 
! Отговори
Т,В,В, преди 9 години
До ГГПриятелю--Аз съм на 27 години и съм в Русия.Искарах вишето си образование в Санкт Петербург и останах да живея тук.За ВАШЕ сведение в русия има над 3500 български студента,и много българи живеещи тук.Това което пишете е лъжа и Не в прави чест(ако знаете какво е това).Бъдете спокойни--тук НЕ мием чинии и старчески ***.Работим и получаваме заплати за които Вие, господин европеецо--само можете да мечтаете.Жалко че злобата е ВАШАТА религия.....
85
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои хора не разбират, че освен печалба, е от жизнено важно за страната решение, кранчето на Южен поток да е у нас.
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама къде е този Вигенин да каже нещо, изчезна като менз***са на столетницата, още ли е външен министър, .
83
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само вожте възможните маршрути - Южен потокКрим - АВстрия- Италия2. УКрайна АВстрия- ИТалия- русия- Грузия България4 Русия България5. българия - Турция6. България гърция:7България румъния8 БъБългария - сърбия-италия9 Русия - турция-Ирантакъв поток ще има - въпроса е откъде ще мине. половин европа се изби за него, само наште "демократи" кудукят ееч е лош
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Австрия - има вариант Южент поток да премине ПРЕЗ НАС за италия. ККрим - готови сем да даде територия на Южоен поток...
81
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ренци - зад вас съм, Южен поток е важен за Италия.Сърбия- почваме тръбитеРумъния - мислим за допълнение Гъриця- мислим за евнтуалон отклоннеие на тръбата.турция - ако има проблеми с България насочеет тръбата направо към нас.Полив европа исак Южен поток но проблемите са само с нас -защо? защото Герб и Рб ни топят пред ЕНП!
80
4
 
7
 
! Отговори
пффф преди 9 години
егати държавата щом тоя е министър....изтривалка и парцалена кукла на конци...., но това е нещо типично ...избираш един тотален* без капка съвест и чувство за отговорност да забърка кашата и после търсете кой да носи отговорност...жалка родна картина.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименсдрали са се направо
78
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стойнев, Андрева и Йовчев са тримата министри които си разбират от работата.Всичик останалир могат да се махат преспкойно според мен без нито едно изключение.най-противан ми е Клисарова.
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На вноманието на ОЛАФ и Българската прокуратура:Защо не се търси наказателна отговорност за престъпно бездействие от Гюнтер Йотингер по договарянето с Русия за Южен поток?Нали сме му възложили писменно да направи това!Ще чакаме спиране на доставките на газ за да се размърдате!
76
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия и Китай правят съвместна рейтингова агенцияРусия и Китай ще създадат съвместна рейтингова агенция, съобщи руският финансов министър Антон Силуанов, цитаран от ИТАР-ТАСС."Ще бъде създадена руско-китайска рейтингова агенция, която ще използва същите инструменти за оценка, които използват и действащите рейтингови агенции", обясни той.На първо време агенцията ще се занимава с оценка на инвестиционни проекти в областта на руско-китайското сътрудничество. Министър Силуанов изрази своята увереност, че агенцията може да достигне до високо ниво и да се използва и от други страни, следящи ре
75
12
 
8
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Ето това вече е министър, отстоява българският интерес. Само заради него искам кабинета да остане. Айде слагайте минуси болни гербери, реаниматори и други подобни.
74
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това гъзенце ще ни набута в такива шамари че ни е бедна фантазията. Ясно е че всичко е договорено задкулисно с Кремъл и само чакат разпореждания оттам. Държат се нагло. В момента в който ни изритат от ЕС си стягам багажа. Жалко за хубавата територия, това племе не я заслужава.