Стойнев спокоен: Няма драма с "Южен поток"

"Въпрос на време е и на диалог заедно с ЕК да намерим най-правилното решение"
Обновена: 3 юни 2014 16:30 | 3 юни 2014 11:55, Веселина Йорданова
189
Стойнев спокоен: Няма драма с "Южен поток"
Драгомир Стойнев Снимка: БТА

Енергийният министър Драгомир Стойнев разчита на ползотворен диалог с ЕК, за да се намери решение след стартираната наказателна процедура срещу България за „Южен поток“.

Според него обаче няма защо от това да се правят драми. "Тази истерия, която се създава, че нещо изключително страшно е станало - за мен е въпрос на време и на диалог заедно с ЕК да намерим най-правилното решение", обясни той.

Още по темата
Министърът не вярва да се стигне до санкции. Нашата задача е заедно с ЕК да се намери най-правилното решение и дали има нарушение. Ако има нарушение, то ще бъде отстранено“, декларира министърът.

Стойнев обаче изрази притеснение, че проектът може да стане залог на конфликта Русия-Украйна и апелира за солидарност от страна на ЕК "добре разпределена между всички държави-членки".

По думите му „Южен поток“ е европейски проект и европейските партньори вече са информирани за наказателната процедура срещу България. Стойнев посочи, че до крайното решение има месец.

Водим много добър диалог с ЕК, на 13 юни съм поканил експертите на ЕК по противоречията, които има за изграждането на морската част, напомни министърът и отново покани представителите на опозицията, които по думите му не били представили никакви предложения за законови промени между първо и второ четене на Закона за енергетиката.

Министърът каза, че процедурата срещу България за „Южен поток“ не се различава от други наказателни процедури досега. Той потвърди, че има получено официално писмо от Брюксел. Ще му отговорим, те ще ни отговорят, после ние пак ще отговорим, за нас е изключително важно този проблем да бъде изчистен, обобщи той.

Стойнев обяви, че поискал веднага информация от БЕХ и проектната компания с въпроса защо е направен търг, а не обществена поръчка. Отговорът бил, че се следва процедурата на предишното правителство.

От 2010 година има официално писмо от Агенцията за обществени поръчки, която казва, че проектната компания не може да бъде възложител по ЗОП, докато не получи лиценз, допълни министърът, който поискал обяснение от проектната компания, за да може „веднага да дадем обяснение на ЕК“.

Министърът заяви, че никой не се съмнява, че катастрофата в енергетиката е резултат от предишното управление на ГЕРБ.

„Когато встъпих в длъжност, да сте чули да съм се оплаквал, че има стартирани 2 наказателни процедури срещу България и че затворих тези процедури“, попита Стойнев. По думите му те били за частично транспониране на Третия енергиен пакет за вътрешния пазар.

Министърът заяви, че задачата му е да се справя с проблеми.

Водя страната към сигурност на доставки на природен газ, убеден е Стойнев, като допълни, че правителството е ускорило работата по интерконекторната връзка с Гърция, за която през септември ще се обсъжда моделът за финансиране и ще се предприемат стъпки по изграждането.

Министърът попита какво беше направено по интерконектора с Турция, по който кабинетът също работи, и отговори сам: „Абсолютно нищо“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оглушарски и Съсела е крайно време да си подадат оставките То техните другари не ги искат камо ли ние да ги търпим
72
4
 
6
 
! Отговори
до ГГ преди 9 години
Газта у нас е за вътрешно потребление, не разполагаме с такива количества, че да захранваме перманентно половин Европа със собтствена газ, набий си го в главата.
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КЪДЕ Е ЦАЦАРАТУРАТА ? ДЪРЖАВНАТА ИЗМЯНА НЕ Е ЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ?
70
7
 
9
 
! Отговори
ГГ преди 9 години
До 87 до ЖЖЖИма газ в няколко неразработени находища открити 1950 и 1960-тте години в северна България , сверете си часовника ако не знаете, НО ВЕЧЕ Е ЯСНО ЧЕ СТЕ КУПЕНИ С ОГРОМНИ ПАРИ ДА ПОДКРЕПЯТЕ РАЗОРЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И ИЗВАЖДАНЕТО Й ОТ ЕС !!! БЪЛГАРИТЕ НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛЯТ НИКОИ ВЕЧЕ НЕ ХАРЕСВА РУСИЯ, САМО БАБИТЕ, ВСИЧКИ МЛАДИ ХОРА ЗНАЯТ КАКВА МИЗЕРНА ДЪРЖАВА Е, ИМА ИНТЕРНЕТ !!! НЕ ЗАБРАВЯЙ !! ВСИЧКИ ИСКАТ ДА ИДАТ НА ЗАПАД, НЕ СЪМ ЧУЛ ЗА ЕМИГРАЗИЯ КЪМ РУСИЯ , ВСИЧКО ИСКА НА ЗАПАД !!!
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Въпрос на време е и на диалог заедно с ЕК да намерим най-правилното решение."Най-правилното решение е незабавно спиране на ЮП и тотално предоговаряне на заробващия договор с Русия. Сега е времето за това и ЕС ни дава много силни козове. Ако има истински български мъже трябва да направят точно това. Който е вземал комисионни и обещавал всичко каквото му поискат руснаците да си бере последствията за това. По труповете ще познаем кои са участвали в голямата далавера наречена ЮП.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това го повтарят от една година, а си правят каквото им каже майка Русия!
67
7
 
7
 
! Отговори
до ЖЖЖ преди 9 години
Че ние нямаме газ да захраним себе си, камо ли цяла Южна Европа, какъв български газ те гони тебе бе?
66
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баросу каза: Ще има "наказателна процедура срещу България за Южен поток"Орешарски: трябва да се оправи малко текста на закона !!!ЕК казва: Ще има "наказателна процедура"Стойнеф: "Няма драма" !!!
65
5
 
10
 
! Отговори
ЖЖЖ преди 9 години
Добре бе защитници на РУСИЯ ИНТЕРЕС. ЗАщо да НЕ може да тече ''български'' газ по тръбата ???БЪЛГАРСКИ БЕ. НЕ ДРУГ, БЪЛГАРСКИ ?? НАЛИ И ВИЕ СТЕ БЪЛГАРИ БЕ, В СЕВЕРЕН ПОТОК МОЖЕ ДА ТЕЧЕ И ДРУГ, ОСВЕН РУСКИЯ ГАЗ, ЗАТОВА ПРОЕКТА Е РАЗЕРЕШЕН. ЗАЩО СИ ЗАТВАРЯТЕ ОЧИТЕ ЗА ТОВА ??? ИСТИНАТА Е ЧЕ ПРОЕКТА Е 3 МЛРД. И ПОВЕЧЕ И ЧАСТ ОТ ТАЗИ СУМА Е ОБЕЩАНА НА НАШИТЕ ***, АКО ПО ТРЪБАТА ТЕЧЕ САМО РУСКИ ГАЗ. А ПОДКРЕПЯЩИТЕ ГО С ОПОРНИ ТОЧКИ СА КОРУМПИРАНИ И ДОБРЕ ПЛАТЕНИ !!!!!
64
0
 
1
 
! Отговори
село преди 9 години
1-ви се е изказал точно за този крадлив сополк63570о
63
5
 
9
 
! Отговори
до "славянин&qu преди 9 години
Защо трябва да си сваляме гащите на газпром и да правим тръбопровод, който и ние ще плащаме и след това да ни даваш смешни такси за транзит?Защо продават българските интереси и законите в ЕС, зза сметка на интересите на Русия и няколко рушвета?малумни ***
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тебе драми няма, ти обслужваш чужди интереси, за нас Българите обаче има...
61
7
 
17
 
! Отговори
ER преди 9 години
Н-н-н-я--яма д-д-драма. Има о-о-о-оствка!
60
4
 
6
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Слaвянино, aз съм Бългaрин и не смятaм че Гaньо е неaндертaлец, точно обрaтното! Гордея се с Бългaрщинaтa, a вие слaвяните ви кaзaх кaкви сте- ***! Боли ме фaрa мене зa гейове, гейки и т.н ***, но Родинaтa ми нямa дa е подлогa нa Русиятa ти в случaя, същото вaжи и зa Брюксел.
59
2
 
4
 
! Отговори
Boinev преди 9 години
Niama drama,ima tragedija.
58
0
 
3
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 9 години
Абе стига сте се плюли .Е няма друг народ така да се замерва с дивотии.През живото си никога не съм бил член на никоя партия за разлика от масово боядисаните ,които непрекъснато се замерват с какво ли не..Не ми пука кой от коя партия е ,важното е да направи нещо за БГ.Има голям недостиг на БЪЛГАРИ.
57
6
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Драма ще има, но "Южен поток" няма да има. Ех, Стойнев, много си малък да се заиграваш с интересите на големите. Не ти ли е ясно, че господата от ЕС пет пари не дават за това дали е добре или зле за България, те се интересуват единствено от това техните компании да печелят от газ и тръби, а не България или Газпром, който им е трън в очите.
56
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В българия собствени залежи няма почит никакив а каквото имаше отдаван се разпродаде на Лукойл, ОМв ***-мим итем подобин, не лъжете хората. Ако имахем толкова мноог нефт Сащ вече щяха да са ни треснали с бомвбите.
55
0
 
11
 
! Отговори
vmz преди 9 години
Къде е Бисеров? Цацаров ! Къде е Бисеров? Цацаров ! Къде са биячите на Октай? Местан ! Какво става с прокурорското разследване на Данчо Ментата? Цацаров? Оставка!
54
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕКАДЪРНИК. КАТО ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ *** !