Стойнев спокоен: Няма драма с "Южен поток"

"Въпрос на време е и на диалог заедно с ЕК да намерим най-правилното решение"
Обновена: 3 юни 2014 16:30 | 3 юни 2014 11:55, Веселина Йорданова
189
Стойнев спокоен: Няма драма с "Южен поток"
Драгомир Стойнев Снимка: БТА

Енергийният министър Драгомир Стойнев разчита на ползотворен диалог с ЕК, за да се намери решение след стартираната наказателна процедура срещу България за „Южен поток“.

Според него обаче няма защо от това да се правят драми. "Тази истерия, която се създава, че нещо изключително страшно е станало - за мен е въпрос на време и на диалог заедно с ЕК да намерим най-правилното решение", обясни той.

Още по темата
Министърът не вярва да се стигне до санкции. Нашата задача е заедно с ЕК да се намери най-правилното решение и дали има нарушение. Ако има нарушение, то ще бъде отстранено“, декларира министърът.

Стойнев обаче изрази притеснение, че проектът може да стане залог на конфликта Русия-Украйна и апелира за солидарност от страна на ЕК "добре разпределена между всички държави-членки".

По думите му „Южен поток“ е европейски проект и европейските партньори вече са информирани за наказателната процедура срещу България. Стойнев посочи, че до крайното решение има месец.

Водим много добър диалог с ЕК, на 13 юни съм поканил експертите на ЕК по противоречията, които има за изграждането на морската част, напомни министърът и отново покани представителите на опозицията, които по думите му не били представили никакви предложения за законови промени между първо и второ четене на Закона за енергетиката.

Министърът каза, че процедурата срещу България за „Южен поток“ не се различава от други наказателни процедури досега. Той потвърди, че има получено официално писмо от Брюксел. Ще му отговорим, те ще ни отговорят, после ние пак ще отговорим, за нас е изключително важно този проблем да бъде изчистен, обобщи той.

Стойнев обяви, че поискал веднага информация от БЕХ и проектната компания с въпроса защо е направен търг, а не обществена поръчка. Отговорът бил, че се следва процедурата на предишното правителство.

От 2010 година има официално писмо от Агенцията за обществени поръчки, която казва, че проектната компания не може да бъде възложител по ЗОП, докато не получи лиценз, допълни министърът, който поискал обяснение от проектната компания, за да може „веднага да дадем обяснение на ЕК“.

Министърът заяви, че никой не се съмнява, че катастрофата в енергетиката е резултат от предишното управление на ГЕРБ.

„Когато встъпих в длъжност, да сте чули да съм се оплаквал, че има стартирани 2 наказателни процедури срещу България и че затворих тези процедури“, попита Стойнев. По думите му те били за частично транспониране на Третия енергиен пакет за вътрешния пазар.

Министърът заяви, че задачата му е да се справя с проблеми.

Водя страната към сигурност на доставки на природен газ, убеден е Стойнев, като допълни, че правителството е ускорило работата по интерконекторната връзка с Гърция, за която през септември ще се обсъжда моделът за финансиране и ще се предприемат стъпки по изграждането.

Министърът попита какво беше направено по интерконектора с Турция, по който кабинетът също работи, и отговори сам: „Абсолютно нищо“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
19
 
! Отговори
акуд преди 9 години
Стойне диалога всъщност е навикване щото въртите ромски номера а те не минават в ЕС
12
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега чета че гласят Станишев за премиер. Представяте ли си каква наглост и какво безочие е това? Вижте анкетите във всички сайтове, където основните гласуващи са информирани и образовани хора - подкрепата за това правителство не надвишава 10%, сигурен съм!! На момента трябва да си подадат оставката. А този пелтек абсолютно нищо не е свършил през мандата си. Даже трябва да бъде съден за престъпното си бездействие при случката в Ораново.
11
8
 
17
 
! Отговори
?!?!? преди 9 години
Няма драма,просто ще ни съдят така ли ? Обаче звучиш все едно няма точно теб да съдят,а то си е точно така нали червен пудел ???
10
1
 
14
 
! Отговори
az tam преди 9 години
КОЙ, КОЙ, КОЙ ще го строй ? Не крийте под килима НЕГО, майка му и КТБ. Иначе няма нищо лошо и 5 газопровода да минат през България
9
8
 
19
 
! Отговори
ndf преди 9 години
На смотан комундрел все някой друг му е виновен! Те не са направили нищо - нито са фалирали няколко пъти държавата, нито са откраднати спестяванията и пенсиите на хората, нито са точили и точат милиарди чрез енергийните фирми на съпругите им...Нито пък продават България на кремъл чрез пълна газова и електрическа зависимост!
8
10
 
7
 
! Отговори
Разбира се, че ... преди 9 години
... няма никаква драма!Всичкото са раздухани глупости!
7
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога за тия 25 години видяхте някой от БСП да признае провала си? Луканов призна ли си, че фалира умишлено държавата и създаде червените мафиоти? Доган призна ли си, че през 93-та при Беровото управление създаде условия за бум на рекетите и бухалките? Станишев призна ли си, че където го хване Бойко там го бие? Р-Овч призна ли си за откраднатите милиони от енергетиката? Така и тоя пелтек.. ще отрича до безкрай.
6
9
 
22
 
! Отговори
rikohollica преди 9 години
Пелтека е най- голямата калинка в това суперправителство"КАЛИНКА"
5
10
 
29
 
! Отговори
КПСС-БКП преди 9 години
.... ЕС ЗАПОЧВА НАКАЗАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА ПРОТИВ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БКП / БСП /КПСС ЗАТОВА , ЧЕ СИ НАРЕЖДАТ СОБСТВЕНИТЕ ФИРМИ ДА КРАДАТ ПАРИТЕ , ТОЯ , КАЗВА , ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД ???? КАКВИ *** НИ УПРАВЛЯВАТ ????
4
9
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
Коментара на 1-ви е много точен, повече няма какво да се каже.
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стойнев, кво стана с ЕРП-тата?!!
2
14
 
30
 
! Отговори
optimist преди 9 години
O-o-o-oставка С-с-с-Стойнев!
1
17
 
33
 
! Отговори
Българин преди 9 години
По некадърен от този не е имало,където мине трева не никне!