?90 млн. са замразените пари по ОП "Регионално развитие"

Проблемът е в обществени поръчки от периода 2010 - 2013 г.
Обновена: 4 юни 2014 14:07 | 4 юни 2014 10:33,
59
?90 млн. са замразените пари по ОП "Регионално развитие"
Снимка: Reuters, архив

Около 90 млн. евро са замразените от Европейската комисия (ЕК) средства по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). Засегнати са две мерки по програмата - "Интегрирано устойчиво градско развитие" и "Устойчиво развитие на туризма". Това съобщават от Министерството на регионалното развитие (МРР) по повод вчерашната информация, че Европейската комисия е спряла средства за България по програмата.

Спирането на парите е в резултат на одит на проекти, изпълнени в периода 2010 - 2013 г. След като България е подала две искания за междинни плащания на 3 април и 27 май 2014 г. за 90 млн. евро, отговорът на Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на ЕК на 3 юни е бил - временно прекъсване на плащанията.

Още по темата
Плащанията за проекти по останалите направления на програмата продължават. Временната мярка е следствие от „рутинен одит“, извършен в периода 7-11 април 2014 г. от одитори на ГД "Регионална и градска политика", отбелязват от министерството. От ведомството информират, че към днешна дата в Управляващия орган на ОПРР не е получен предварителен одитен доклад.

В писмото на ГД "Регионална и градска политика" са представени обобщени констатации от проверката, но не са описани детайлно констатираните нарушения. Подробни аргументи за констатациите и съответни препоръки се очаква да бъдат представени в предварителния одитен доклад, който все още не е получен в Управляващия орган.
„Засегнати са няколко проекта, най-големият е свързан с интегрирания градски транспорт на Бургас. Другите засегнати проекти са на община Асеновград, на Университета за архитектура, строителство и геодезия, на Националната служба за противопожарна безопасност и защита на населението“, коментира Деница Караджова, председател на парламентарната комисия за контрол на еврофондовете, пред БНР.

По-същественото е, че отново се идентифицират проблеми с обществените поръчки, допълва народният представител и припомня, че точно заради търговете бяха замразени парите и по оперативна програма "Околна среда".

„Искам да разсея един мит, става дума за проекти през целия период 2009-2013, договорирани и управлявани от три правителства. Има променена практика на Еврокомисията. Ако до преди 2013 г. те предварително са информирали с писмо, че е възможно спиране на средства, сега ЕК, още преди да изпрати одитния доклад, изпраща писмо за временно прекратяване на средствата. Това писмо означава, че управляващите органи трябва да одитират отново проектите“, разясни Караджова.

От МРР уточняват, че ще се прави  повторна проверка на обществените поръчки по двете направления на програмата, за да бъдат възстановени средствата. Ще бъдат изготвени допълнителни указания към бенефициентите по процедурите за обществени поръчки.

Ще бъдат актуализирани и процедурите за контрол.

Повече новини, свързани с европроектите, четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
frigo преди 9 години
kak li da zamrasim bg deputati - 240 broiki?! :)))i da gi razmrazim sled 100 godini?! :)))))
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВангаТи видя ли за кой период е одита? Или разчиташ на помощ свише? Ванга беше сляпа. Ти кьорав ли си?
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тиквата кво вика?
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП беше на власт през споменатия период.
42
0
 
2
 
! Отговори
rom преди 9 години
kakvo da o4akvame ot ypravlenieto na tia i ynia vsi4ki sa giayri ; kradat ,lazat i obviniavat romite za vsi4ko tova ste vie baiganovcite ; palni kompleksari pone da se nay4ite da sprete da ciganosvate 4e ste zalki???????????
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ги спират - дали ще си останат в Европа или ще ги открадне някой *** тука и ще си ги изнесе в офшорки, то ние все сме си от еб*аната страна.
40
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е да спрат да пишат коментари гербаджийските неграмотни фенове, преди да се усведомят що е то програма, договори, процедури, бенефициенти, управляващ орган, сертифициращ орган, одит и т.н, все термини и понятия свързани с усвояване на пари от европейските фондове, защото още повече затвърждават извода, че каквато партията, такива и симпатизантите!
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не си спомням коя партия беше на власт през споменатия период. Припомнете ми моля. Сега герберите реват срещу себе си. Реват и за това че не могат да лапат, а парите от налапаното привършват. Няма го Танов и ловят контрабандните им стоки..
38
2
 
5
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Тиквите трябва един вот и на себе си да поискат някой ден. Кой, кой, кой?
37
6
 
2
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Тук някой вече писа, но явно новият материал трябва да се повтори, за да се запомни от бавно загряващите. Договорите за проектите са подписани в периода 2009-2013. До 2013 г. не е имало проблем с тяхното изпълнение. Изведнъж започват неразбориите. Администрацията на БСП не може да се оправи, започват несъответствия в данните към ЕК. Тази година БСП искат две доплащания по проекти. Една седмица по-късно ЕК спира парите. Парите вече са платени от нац. бюджет и вече има дефицит. ГЕРБ ли са виновни?
36
0
 
12
 
! Отговори
до антимутра преди 9 години
Така е, море от евро пари ще ни залее, след като угодим на ЕС, даже Южен поток вече няма да ни е нужен, защото когато зимата когато спрат газта заради Украйна, ще горим пачки и няма да има проблеми.
35
3
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ПАРИТЕ НИ СЕ СПИРАТ ТОЧНО НЯКОЛКО ДНИ СЛЕД КАТО ЕС НИ КАЗВА ДА СПРЕМ ЮЖЕН ПАТОК И, ЧЕ ЩЕ НИ САНКЦИОНИРА!!!НИЕ РАЗБИРА СЕ НЕ СПИРАМЕ ЮЖЕН ПАТОК И ЕС ВЕДНАГА ВЗИМА МЕРКИ ТЕ ТАМ НЕ СА БАВНИ КАТО ТУК ПРИ НАС!!!
34
3
 
10
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ВСИЧКИ НАКАЗАНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ СА ОТ ВРЕМЕТО ПО КОЕТО УПРАВЛЯВА ГЕРБ!!!нОВИЕТЕ ПАРИ ОТ КАКТО СА НА ВЛАСТ БСП+ДПС ОЩЕ НЕ СА ПРЕВЕДЕНИ!!!
33
1
 
1
 
! Отговори
ние преди 9 години
МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО ТЕЗИ ЕВРОПЕЙСКИ ОТПУСНАТИ ЗА БЪЛГАРИЯ И ДРУГИ СТРАНИ ДАЛИ СЕ ВРЪЩАТ ПОСЛЕ...????? НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ИСКАТ ПАРИ ЗА ТОВА ОНОВА, А ВСЪЩНОСТ СИ ГИ ЛАПАТ КАТО ТОПЪЛ ХЛЯБ ЗА ТЯХ
32
5
 
4
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
ЕС НЕ ИСКА ЮЖЕН ПАТОК И ЯСНО КАЗА НА БЪЛГАРИЯ ДА СПРЕ ДА ГО ПРАВИ ДОКАТО ЕС НЕ Е ВЗЕЛО РЕШЕНИЕ!!!БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ ЕС И Е ДЛЪЖНА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА!!!ТОВА Е САМО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ СЪС СПРЕНИТЕ ПАРИ ВРЕМЕННО!!!СПРЕМ ЛИ РУСКИЯ ПРОЕКТ ЮЖЕН ПАТОК ДА ВИДИТЕ КАК ЕС ВЕДНАГА ЩЕ ПУСНЕ КИНТИТЕ!!!
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одитът е направен от дирекция към ЕК и периода е пределно ясен - 2010 г. -2013 г.Това са факти установени от независим орган към ЕС, а не приказки на този или онзи БГ политик.Знае се кой е бил на власт, а сега става ясно и какво е правил!Когато фактите говорят и боговете мълчат!
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по-жалки *** от герберите, ти му казваш, че периода на проверка покрива управлението на ГЕРБ, най-сгафилата община е с герберски кмет, която Тиквата даваше за пример как се усвоявали средства, а наглия гербер по традиция обвинява другите за това...
29
3
 
6
 
! Отговори
И.Карашев преди 9 години
Еврокомисията върна всички обществени поръчки правени по времето на герб по оперативните програми - такова крадене не е имало в историята на България. Да са живи и здрави герберастите да краднат още поне един мандат - тогава *** ще разберат кого са си избрали за пътеводна звезда
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** са *** на които все някой им е виновен.Именно за това си избраха и Боко-селското за Премиер.Защото и той е такъв.Все някой му пречи.Тиквуня пък заучи рефрена на Гаргамел "Комунистите са виновни за всичко".И те така........... ще бъде докато се срине всичко защото бугарете умни няма да станаттака че и тази сценка ще продължава до ПЪЛНОТО УНИЩОЖЕНИЕ НА МАТРИАЛА.А аз хващам влака за Канада.
27
6
 
9
 
! Отговори
сдфс преди 9 години
ГРОБари застрелайте се!!!!Позор, лицемерие, лъжи, внушения, комсомлски гнусни игрички!!!Пфу бе !!!!