ЕС искал да смаже Русия чрез „Южен поток“

Куюмджиев: Проблемите около газопровода идват от опозицията
4 юни 2014 09:37,
59
ЕС искал да смаже Русия чрез „Южен поток“
Снимка: архив, Reuters

Причината за спънките, които Европейският съюз поставя пред „Южен поток”, е желанието на общността „да смаже Русия в геополитически план”, обясни в сутрешния блок на „Нова телевизия” червеният депутат Явор Куюмджиев.

Според него от наказателната процедура за страната ни заради газопровода санкции няма да има, защото правителството ще обясни подробностите по проекта и ЕК ще види, че няма проблеми с европейското законодателство по него.

Куюмджиев повтори и тезата на управляващите, че проблемите около „Южен поток” са всъщност инспирирани от опозицията - от ГЕРБ и от Реформаторския блок. „Това е атака от Брюксел и тя е факт заради Реформаторския блок. Всяко писмо на г-н Йотингер започваше с „беше ни донесено, че ..”, а после следваха неясни щрихи”, обясни депутатът.

Несериозно е да се твърди, че експертите от Европейската комисия се поддават на някакви внушения, категоричен беше от своя страна депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски, който също участваше в дискусията. Според него е прецедент в историята на България и на ЕС да се започва наказателна процедура още преди да е прието законодателство – промените в Закона за енергетиката са между първо и второ четене, добави той.

Куюмджиев обаче припомни, че по отношение на законодателството процедурата не е наказателна, а т.нар. „пилотна”, т.е Брюксел само е изискал информация по казуса. За червения депутат „Южен поток” е без алтернатива за диверсификация и сигурност на газовите доставки за страната. Ивайло Московски обаче коментира, че компаниите, които правят проучвания в блока „Хан Аспарух” , са съобщили за добри перспективи за добив на газ в шелфа.

По време на разговора беше коментирана и новината от вчера за спирането на парите по ОП „Регионално развитие”. Явор Куюмджиев обясни, че блокирането е заради проекти в Бургас, „а там средствата се усвояваха по време на ГЕРБ”. „Не си позволявам да подозирам ЕК в такова двуличие”, допълни той по отношение на тезата, че средствата се блокират заради проблемите около „Южен поток”.

България трябва да се научи как се работи в ЕС – имаме един глас в ЕС и можем да блокираме всяко негово решение с него, заяви категорично още Явор Куюмджиев. Той допълни, че страната ни трябва да остане в ЕС и не са ни канили в Евразийския съюз.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде се излюпват тези некадърни бесепари чужди слуги ? Все нови и нови "благодетели на България" ...
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като оправи ЕРП-тата сега пък Куюмджиев се захвана с Южен поток.Какво стана ЕРП-тата г-н Куюмджиев нещо се умълчахте ,да не се умълчите после и по този въпрос.
42
2
 
6
 
! Отговори
Гласуващ преди 9 години
Много крехка станала тая Русия щом една тръба през територията на ЕС може да я смаже. Виж в Крим не показаха такава крехкост последните месеци...
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Причината за спънките, които Европейският съюз поставя пред Южен поток, е желанието на общността да смаже Русия в геополитически план, -- ако това е вярно, колкото и да се обяснявате на ЕК номерът няма да мине, все едно български съдия да осъди политик на последна инстанция... На мен проблемът ми е, че се отказваме от български териториални води и че "диверсификацията" е по-скоро още зависимост от същия монополист...
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виртуално да покажат най-интересните решения-газта напуска границите на Русия навлиза в подводната тръба с какво ще я тикат с бутало ли по тръбата или ще я дърпат с вакум от границата на България пак от бутало,или ще ползват газопомпени станции като по сушата,там принципа е нормиран технически за растоянията между тях и другите подробности по трасето,но тъй като са компресорни значи много помпене трябва,а и електроенергия в расход,а качеството на газта,претенции и т.н,за 7млн.хора,неизгодни цени
39
7
 
11
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Лукойл вън от Родинaтa ми Бългaрия, мръсни руски колонизaтори, доят Нaродa ни с блaгословиятa нa бсп
38
13
 
12
 
! Отговори
номер2 преди 9 години
Спиране на Южен поток, спиране на всички проекти и договори с агресора Русия! Чак след като върнат Крим на Украина може отново да преговаряме! Първо трябва да искаме да си платят за 45-годишното съветско робство, което тотално съсипа България, и финансово и морално! И чак тогава да преговаряме за Лукойл, Южен поток и др.
37
7
 
15
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
Тоя куюмджиев нa *** дa стaне, лекето руско!
36
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България се състои от 30% комунисти, 10% мислещи българи и 60% неориентирана маса от затъпяло, овчедушно и безропотно население, което ще тръгне натам, накъдето му завъртиш сопата. Естествено е, че ни се пада да излезем от ЕС и да се се присъединим към Евразийския съюз.
35
1
 
5
 
! Отговори
st преди 9 години
Взеха хонорарите хехеххехехехехе
34
6
 
15
 
! Отговори
номер2 преди 9 години
Народен съд за Явор Куюмджиев! Предател! За предателите , агенти на чужда държава, присъдата може да е само една!
33
5
 
14
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Еми ще говори, че вече е взел хонорара и ако не стане проекта дупе да му е яко! :(
32
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 41 преди 9 години
Напълно съм съгласен с това което пишеш, но въпроса е на какво е способен Путин когато е притиснат в ъгъла.Базирам се на факта че интензивните разговори Русия-Китай започнаха в резултат на кризата в Украйна и икономическите санкций които я съпътстват спрямо Русия.
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
39, проследи ги и ти и ще видиш, че Путин много се опасява от китайско колонизиране на Далечния изток. Твърде много са и вече са започнали здраво да преливат отвъд границата, а този район е ужасно слабо заселен. Китай е опасен партньор, да не говорим, че и той ползва Русия като суровинна база и има свои собствени интереси, част от които грам не съвпадат с руските.
30
11
 
5
 
! Отговори
До 36 преди 9 години
Проследи внимателно финаннсово-икономическите взаимоотношения между Китай и Русия напоследък, времената на Сталин са отминали сега с помоща на Запада Китай е технологична сила и Путин това го знае много добре.В един момент може да се окаже че ЕС няма инструментариум за въздействие върху Русия.
29
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, Куюмджиев, ние къде сме сега? Долна комунистическа *** .
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
32, точно там е работата - че, когато една страна има само ресурси, е просто един огромен суровинен източник. Това я прави лесно манипулируема, защото, ако разчиташ само суровини, ти внасяш всичко отвън и то го плащаш скъпо и прескъпо. Още Сталин го е разбрал този проблем.
27
26
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
На нашите американски дупедавци им се иска, ако е възможно да станем щат от САЩ. Безмозъчието им е отчайващо. Тези хора и партии ( ГЕРБ и Деформаторите ) са без грам разум, патриотизъм, чувство за национална самостоятелност и себеуважение. Това са *** на западните интереси - т.е. да си останем колониална, бедна, изостанала държава, която зависи изцяло от чужди подаяния.
26
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червените *** са на линия, пишат минуси та знай се, то парите какво ли не правят от миризливи и долни драскачи.
25
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Физическа анихилация за комуноидите. Друго спасение за българия няма. НЕЗАБАВНО! До няколко месеца ще е късно.