Няма да политизираме темата със замразените европари!

Орешарски: Няма връзка между тях и наказателната процедура по "Южен поток"
Обновена: 4 юни 2014 14:03 | 4 юни 2014 12:57, Веселина Йорданова
120
Няма да политизираме темата със замразените европари!
Премиерът Пламен Орешарски Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че няма да политизира темата със замразените европари.

Според премиера не е в интерес на България и да поддържаме тезата за връзка между замразяването на европарите и други проекти. По-рано от ГЕРБ свързаха решението на Брюксел спирането на парите по две мерки на ОП „Регионално развитие“ с наказателната процедура по „Южен поток“.

Орешарски отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова в рамките на т.нар. „блиц контрол“ за поетапното спиране на европейското финансиране, която напомни за корекциите по ОП „Околна среда“ и за вчерашното решение на Брюксел за замразяване на пари по ОП „Регионално развитие“.

Още по темата
Тя прогнозира, че следващите програми със спрени пари ще бъдат „Конкурентоспособност“ и Програмата за развитие на селските райони. Има недоверие в системата в България, убедена е Павлова.

Орешарски отговори, че първият сигнал от ЕК е дошъл преди няколко месеца, когато беше спряна ОП „Околна среда“. Подчертах и тогава, че ни предстои последният тест за отминалия програмен период, изтъкна министър-председателят.

По думите му грешки и нередности по двете програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ се откриват във всяка година от програмния период, най-много съсредоточени в 2010 г. до края на миналата година.

Като заяви, че това е „по обясними причини“, премиерът каза, че няма да политизира темата. Премиерът коментира още, че е убеден, че не кметовете са допуснали нередности, а администрацията.

Орешарски уточни, че има притеснения за случващото се, но това, което може да се направи в момента, е укрепване на системите за контрол.

Дълг не може да се използва за нищо друго освен за покриване на стари дългове и за финансиране на законно приетия дефицит, изтъкна той в отговор на атаките от опозицията, че правителството взема нов дълг, за да изхарчи парите.

Орешарски посочи още, че европейски представители са го уверили, че няма връзка между наказателната процедура по „Южен поток“ и замразените европари. "Не мисля, че има такава връзка, иска ми се да няма връзка", каза още той.

"Едно е да ни се иска, друго е да е така", репликира Павел Шопов от "Атака", койго зададе въпроса към премиера за проекта. По думите му всички политици трябва да застанат зад този проект и да защитят усилията на правителството да го осъществи.

Шопов заяви, че депутатите трябва да знаят, ако отнякъде се осъществява натиск проектът да не се реализира, за да застанат „зад гърба“ на кабинета и да го защитят.

Според Орешарски "Южен поток" е голям проект и е нормално да събира противоречиви мнения.

Реализацията на проекта в рамките на европейското законодателство би било полезно за нашата страна, беше лаконичен той.

По отношение на наказателната процедура Орешарски каза, че има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Русия за третия енергиен пакет. Договорът беше подписан през 2008 година, третият енергиен пакет е приет през 2010 година, припомни премиерът.

Орешарски заяви, че гледа много сериозно на коментарите на ЕК по наказателната процедура.

"Ще проучим внимателно, ще подготвим необходимите отговори. Там, където ние самите установим нередности, ще стартираме корекционни мерки“, увери премиерът.

Той съобщи, че има принципен разговор с председателя на ЕК експерти да ни подпомогнат технически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
Ало, 83 - какви са тия САЩ-еврейска ?!! Нали сте антифашисти бе ?! Нали празнувате и се кланяте на червената армия че освободила Европа от фашизма ?! Я, кажи другарче, коя историческа личност най - много е мразила евреите ??!!?!
77
12
 
2
 
! Отговори
дядо преди 9 години
Гейберастките *** поклоници на комуниста Буда изпадат в амнезия,когато чуят,че парите са спрени заради грешки в управлението на комунистите от гроб!
76
1
 
10
 
! Отговори
да преди 9 години
До АнонименТочно така е! Нали Станишев ЗАТОВА подаде оставка, защото ЕС спря европфондовете при НЕГОВОТО управление, защото ГИ ОТКЛОНЯВАШЕ! Народът недоволстваше, Слави( който никога не гледам!!) изпя "Да изхвърлим ***!" Орешарски, спомняш ли си????Стига свашите соцком номера! ОСТАВКА! Слагате ПРЪТ в европейското ни развитие НАРОЧНО!! Сигурно получавате мНОГО насреща!!
75
2
 
6
 
! Отговори
лоботомия бе преди 9 години
Бобовдолския гьон -сурат сина на огнебореца Орешарски от мината е изпаднал в шизофреничен пристъп! Спирането на европейските пари не било политика, абе този нас по -прости от брат му Милети ни взема?! Боже вече 10 год. ни управляват пожарникари и техните роднини, спри ги бе, ако те има!
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, каква наглост. Те го плюят отвсякъде, то ти разправя, че дъжд го вали. Какво ти политизиране, просто от Брюксел такъв ще ни го набият.
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъжното е, че ЕС няма механизъм за справяне с прецеденти като нас. Единствената санкция, която може да наложи е спирането на пари по програми и като цяло - финансова. Това обаче "не плаши душите наши", защото комунистите чакат удобния повод да завият към СССР. Пари винаги има кой да ти даде и също така винаги има какво да ти вземе. Единствения път минава през свалянето на временно крадящите, спиране на южен поток и насрещното налагане на наказателни лихви за престоя на тръбите и еко щети.
72
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продължавайте г-н Орешарски да защитавате интересите на България и при следващите избори ще гласува народа за вас с мнозинство.Защото ЕС се оказаха една голяма илюзия на лицемерините западняци в Брюксел маши на САЩ -еврейска
71
0
 
16
 
! Отговори
оставка преди 9 години
#оставка
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И още нещо, 74 - според експертите, в Монтанско хората се самоубиват от МИЗЕРИЯ. Забележи - това е район, в който БСП е традиционно силна и редовно гласуват за вас. На последните избори пак победихте там. Как се грижите за тях, сам виждаш. И така е от 25 години.
69
0
 
11
 
! Отговори
опорна точка преди 9 години
Орешарски, думите ти ми напомнят СОЦдействителност: кандидатствувам за работа преди 45 години, искат няколко западни езика, специализации(бавят се с отговора.)Влизам при директора и питам трябва ли да представя нещо друго.Отговорът( РАЗДРАЗНЕНО); 'Виждам че отговаряте на всички условия, но ще назначим една с руска филология, разбрахте ли?!!!"( не бях член на БКП). Та и ти, Орешарски, виждаш, че заради РУСИЯ и ПОТОКА ни спират субсидии, но ПРИЗОВАВАШ да НЕ СЕ ГОВОРИ затова!!! С КАКВО СИ ОБВЪРЗАН?
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
74, попрочети какво се случва само от януари досега. Ще ти помогна малко:49-годишен мъж от Монтана се самоубил, след като се е омотал в проводници и ги включил към ел. мрежата в дома си. Това е третото самоубийство в района на Монтана само през последната седмица. Преди три дни 37-годишен баща на две деца се обеси, а в сряда 92-годишен дядо скочи в кладенец. Само през януари тази година (2014 - б.м.), в област Монтана са се самоубили 6 души. За същият период на 2013 г. те са двама.
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може ли някой да каже кога и какво хубаво нещо са направили комунистите през последните 25 години ? Ъъъъъ ?!?!?!?
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток трябваше одавна да е построен,,
65
1
 
19
 
! Отговори
Danek преди 9 години
Бил съм състудент с Пламен,винаги е бил безлик без мнение човек,не съм и очаквал нещо различно и сега ,но взе да се излага в повечко
64
15
 
5
 
! Отговори
до 67 преди 9 години
Бог да го прости човека, но най-вероятно е бил някакъв психар. Случват се и такива неща.Разликата обаче е, че по време на тиквенто управелине, само за един месец - черния феврураи 2013 година - се запалиха демонстративно по площадите 27 човека, млади хора, българи, докарани до пълно отчаяние.
63
3
 
18
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Това правителство трябва спешно да си отиде. Няма по-лъжливо и крадливо. ЕС се произнесе, защо е замразил парите, а този седи нагло и ни лъжи.....
62
4
 
9
 
! Отговори
спомени преди 9 години
Орешарски, беше умно момче- демократ. Като слушам теб, Стойнев, Чобанов"На ВСЯКА цена ще строим южен поток!.."???? си спомням .. май соцфилм беше"ЗАЛОГ, по-голям от живота"( само заглавието..)С какво ВИ ХВАНА БКП/БСП?? ГОЛЯМ "ЗАЛОГ" трябва да е.. Иначе- смърт.. Така се държите, ВЪПРЕКИ ВСИЧКО!? Виждате ВСИЧКО;1.Изисквания на ЕС.2.ЖЕЛАНИЕТО и протестите на ГРАЖДАНИТЕ на РБЪЛГАРИЯ, чието правителство сте, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!3.ВЕЧЕ открито се говори от страна на РУСИЯ, че РБългария може да я изкл. от ЕС!
61
2
 
10
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Абе некадърна мижитурко, ако имаше малко ама много малко чест щеше да сложиш край на живота си, знаейки в каква пропаст тласкаш България и чии интереси обслужваш. Ако има Господ и възмездие се надявам да го получиш възможно най-скоро!
60
2
 
4
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Абе някой не се ли замисля, че спрените пари са заради "Южен Поток".
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, да не политизираме темата. Просто те са некадърници. Все пак партиите се състоят от хора, като за твърде малка част може да се каже че са читави.Като цяло това изкаване е все едно да кажеш "Нека не полицитизаме изборите" или "Това че крадем и никаква работа не вършим не означава че сме лоши политици". Все едно като отидеш на касата на супера касиерката да ти каже "Не ме занимавай с работа, не виждаш ли че се лакирам", само дето нея има кой да я уволни.