Няма да политизираме темата със замразените европари!

Орешарски: Няма връзка между тях и наказателната процедура по "Южен поток"
Обновена: 4 юни 2014 14:03 | 4 юни 2014 12:57, Веселина Йорданова
120
Няма да политизираме темата със замразените европари!
Премиерът Пламен Орешарски Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че няма да политизира темата със замразените европари.

Според премиера не е в интерес на България и да поддържаме тезата за връзка между замразяването на европарите и други проекти. По-рано от ГЕРБ свързаха решението на Брюксел спирането на парите по две мерки на ОП „Регионално развитие“ с наказателната процедура по „Южен поток“.

Орешарски отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова в рамките на т.нар. „блиц контрол“ за поетапното спиране на европейското финансиране, която напомни за корекциите по ОП „Околна среда“ и за вчерашното решение на Брюксел за замразяване на пари по ОП „Регионално развитие“.

Още по темата
Тя прогнозира, че следващите програми със спрени пари ще бъдат „Конкурентоспособност“ и Програмата за развитие на селските райони. Има недоверие в системата в България, убедена е Павлова.

Орешарски отговори, че първият сигнал от ЕК е дошъл преди няколко месеца, когато беше спряна ОП „Околна среда“. Подчертах и тогава, че ни предстои последният тест за отминалия програмен период, изтъкна министър-председателят.

По думите му грешки и нередности по двете програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ се откриват във всяка година от програмния период, най-много съсредоточени в 2010 г. до края на миналата година.

Като заяви, че това е „по обясними причини“, премиерът каза, че няма да политизира темата. Премиерът коментира още, че е убеден, че не кметовете са допуснали нередности, а администрацията.

Орешарски уточни, че има притеснения за случващото се, но това, което може да се направи в момента, е укрепване на системите за контрол.

Дълг не може да се използва за нищо друго освен за покриване на стари дългове и за финансиране на законно приетия дефицит, изтъкна той в отговор на атаките от опозицията, че правителството взема нов дълг, за да изхарчи парите.

Орешарски посочи още, че европейски представители са го уверили, че няма връзка между наказателната процедура по „Южен поток“ и замразените европари. "Не мисля, че има такава връзка, иска ми се да няма връзка", каза още той.

"Едно е да ни се иска, друго е да е така", репликира Павел Шопов от "Атака", койго зададе въпроса към премиера за проекта. По думите му всички политици трябва да застанат зад този проект и да защитят усилията на правителството да го осъществи.

Шопов заяви, че депутатите трябва да знаят, ако отнякъде се осъществява натиск проектът да не се реализира, за да застанат „зад гърба“ на кабинета и да го защитят.

Според Орешарски "Южен поток" е голям проект и е нормално да събира противоречиви мнения.

Реализацията на проекта в рамките на европейското законодателство би било полезно за нашата страна, беше лаконичен той.

По отношение на наказателната процедура Орешарски каза, че има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Русия за третия енергиен пакет. Договорът беше подписан през 2008 година, третият енергиен пакет е приет през 2010 година, припомни премиерът.

Орешарски заяви, че гледа много сериозно на коментарите на ЕК по наказателната процедура.

"Ще проучим внимателно, ще подготвим необходимите отговори. Там, където ние самите установим нередности, ще стартираме корекционни мерки“, увери премиерът.

Той съобщи, че има принципен разговор с председателя на ЕК експерти да ни подпомогнат технически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
13
 
! Отговори
Кумчо вълчо преди 9 години
Хейде сега така неполитизирано изкарай от твоя джоб едни 90 милионо и ги върни където трябва да бъдат. Или викаш няма проблем, и всички да ги спрат няма грижи, ще изтеглим едно няколко милиарда за поръчител българскят данакоплатец!
37
5
 
14
 
! Отговори
тир преди 9 години
политически труп........
36
2
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 9 години
До ?!?Как ще си ходи бе???Да, той отговорност не носи за нищо, ама има много гладни хора и някой може да поиска да си го хапне!! Защо изобщо участваме в ИЗБОРИ ???????????????????Някой сети ли се :)
35
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Да седнем спокойно и разумно да обсъдим положението,
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бареко стана консерватор
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
samo avtomat shte reshi problema na parazitirashtite varhyshki v sofia narecheni partii smart za tia kycheta dolni.mrasni paraziti troveshti naroda s partii manipolatori prestapnici kyrshym za vas *** .
32
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече цяла година, държавната машина, медииите и лично дирижирани от Президента смешни протести от по 20-30 човека се опитват да бутант по всякакъв начин закооноизбраното НА ИЗБОРИ правителство. Нададоха вой още от първия ден, който вой не спира и до днес.Питам ви тогава, българи - КОЙ ТОЧНО Е ЗАДКУЛИСИЕТО ?КОЙ, КОЙ, КОЙ ? - ама май не е той, Дебеланачто, когото нарочихте, защото щеше да вкара Борисов и Цветанов в затвора, всъщност където им е и мястото. И на Дянков също.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе проверката е за три години, ама не е ясно още за кога са констатираните нарушения, да не се окажат от август 2013. Пък й както почна Орешко да не иска да политизира, май май така ще се окаже. Ако бяха виновни предишните Мая сега щеше да политизира на воля и вие като сирена на 2 ри юни.
30
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво стана сега - средствата ги спират заради "отличното" управление на ГЕРБ, а виновни - пак комунистите. То се знае - дежурните заподозрени. Особено ако цялата дължава и преса слугува на един *** и *** от Банкя.
29
5
 
2
 
! Отговори
do 35 преди 9 години
Не съм се изразил правилно явно. С изказването си не защитавам Борисов. Той е същият! Един дол дренки!
28
4
 
11
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
"ОСТАВКА, БЕ! ИЗВИНИ СЕ БЕ! Нещастни комунистически номенклатурчици!"Явно още не си разбрал, че средствата се спират след проверка на периода 2010-2013, а най-провинилата се община е герберски Бургас... но нищо де, дали БСП или ГЕРБ, пак става дума за комунистически номенклатурчици.
27
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, Орех, железен си !Мачкай геберастките празни тикви !
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този нали щеше да ходи в Италия. Кво стана? За Виетнам разбрах. Там направи велики сделки.
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПФХАХАХАХА! Е ако не я политизираме темата, то тогава какво ще я правим, Орешко? Нали се спират точно поради политически причини. Вие сте на власт и вие организирате разпределянето на тези средства. И вие контролирате, дали се крадат или използват целенасочно. Май ти разтурват седенката, а Орешко. ОСТАВКА, БЕ! ИЗВИНИ СЕ БЕ! Нещастни комунистически номенклатурчици!
24
2
 
8
 
! Отговори
Dan преди 9 години
Съгласен съм, че въпроса със спрените пари не трябва да се политизира-ТРЯБВА ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА, ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА, И ДА ВИДИМЕ КОЛКО Е НАДПАРТИЕН НАШИЯТ СЪД И НАШАТА ПРОКУРАТУРА-ЗА 50 000 ЛЕВА НА Цветанов му дадоха 4 години ефективна присъда сега ми е любопитно на министъра отговарящ за тези пари като са 90 млн. и то в евра КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ МУ ДАДАТ ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА РАЗБИРА СЕ?Цацаров хаде сега да видиме дали не сте дупе и *** с управляващите,че на такова замириса от Костинброд!
23
4
 
7
 
! Отговори
:) преди 9 години
Орешарски - турчин.
22
3
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Как да не се политизира като отговорността е изцяло политическа ?!Няма област, в която този парламент и правителство да не се е издънило !ОСТВКА, ГНУСЕН ЧЕРВЕЙ ПРОДАЖЕН!
21
3
 
17
 
! Отговори
Dan преди 9 години
Пука му на Орешарски ,че са му спрели някакви безвъзмездни 90 млн. е сега ще вземе вместо 3-4 млрд заем нов и готово, какво сте се размрънкали гербестите, дето нищо не разбирате , и от къде на къде ще се политизира въпросът това да не е заради дейноста на правителството не това е зарадииии абе Станишев ще ви обясни , ама и на него сега не му е много до приказки та Местан май ,ще ви каже ,че той таааака хубаво обяснявааа, пък и нали е партньор, нека си каже думата!Баси наглеца не е истина!!!!!!!!
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешаро пусни кокала
19
3
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
"Еми не знам, ама 2013 Бойко напусна още началото на февруари, до края управляваха сегашните,"Проверката е за периода 2010-2013, нещо ти се губят 3 години в поясненията, а да не забравяме, че три месеца управляваше и временното правителство.