Няма да политизираме темата със замразените европари!

Орешарски: Няма връзка между тях и наказателната процедура по "Южен поток"
Обновена: 4 юни 2014 14:03 | 4 юни 2014 12:57, Веселина Йорданова
120
Няма да политизираме темата със замразените европари!
Премиерът Пламен Орешарски Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че няма да политизира темата със замразените европари.

Според премиера не е в интерес на България и да поддържаме тезата за връзка между замразяването на европарите и други проекти. По-рано от ГЕРБ свързаха решението на Брюксел спирането на парите по две мерки на ОП „Регионално развитие“ с наказателната процедура по „Южен поток“.

Орешарски отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова в рамките на т.нар. „блиц контрол“ за поетапното спиране на европейското финансиране, която напомни за корекциите по ОП „Околна среда“ и за вчерашното решение на Брюксел за замразяване на пари по ОП „Регионално развитие“.

Още по темата
Тя прогнозира, че следващите програми със спрени пари ще бъдат „Конкурентоспособност“ и Програмата за развитие на селските райони. Има недоверие в системата в България, убедена е Павлова.

Орешарски отговори, че първият сигнал от ЕК е дошъл преди няколко месеца, когато беше спряна ОП „Околна среда“. Подчертах и тогава, че ни предстои последният тест за отминалия програмен период, изтъкна министър-председателят.

По думите му грешки и нередности по двете програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ се откриват във всяка година от програмния период, най-много съсредоточени в 2010 г. до края на миналата година.

Като заяви, че това е „по обясними причини“, премиерът каза, че няма да политизира темата. Премиерът коментира още, че е убеден, че не кметовете са допуснали нередности, а администрацията.

Орешарски уточни, че има притеснения за случващото се, но това, което може да се направи в момента, е укрепване на системите за контрол.

Дълг не може да се използва за нищо друго освен за покриване на стари дългове и за финансиране на законно приетия дефицит, изтъкна той в отговор на атаките от опозицията, че правителството взема нов дълг, за да изхарчи парите.

Орешарски посочи още, че европейски представители са го уверили, че няма връзка между наказателната процедура по „Южен поток“ и замразените европари. "Не мисля, че има такава връзка, иска ми се да няма връзка", каза още той.

"Едно е да ни се иска, друго е да е така", репликира Павел Шопов от "Атака", койго зададе въпроса към премиера за проекта. По думите му всички политици трябва да застанат зад този проект и да защитят усилията на правителството да го осъществи.

Шопов заяви, че депутатите трябва да знаят, ако отнякъде се осъществява натиск проектът да не се реализира, за да застанат „зад гърба“ на кабинета и да го защитят.

Според Орешарски "Южен поток" е голям проект и е нормално да събира противоречиви мнения.

Реализацията на проекта в рамките на европейското законодателство би било полезно за нашата страна, беше лаконичен той.

По отношение на наказателната процедура Орешарски каза, че има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Русия за третия енергиен пакет. Договорът беше подписан през 2008 година, третият енергиен пакет е приет през 2010 година, припомни премиерът.

Орешарски заяви, че гледа много сериозно на коментарите на ЕК по наказателната процедура.

"Ще проучим внимателно, ще подготвим необходимите отговори. Там, където ние самите установим нередности, ще стартираме корекционни мерки“, увери премиерът.

Той съобщи, че има принципен разговор с председателя на ЕК експерти да ни подпомогнат технически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
кристко преди 9 години
И аз мисля,че е време за избори иначе няма да се оправи положението!Не,че ако изберат хората Герб те ще направят нещо добро!Тогава как ще се оправдават.Все със други се оправдавате,а нищо по въпроса да направите нещо да не затъваме съвсем на дъното!Всички в тоя Парламент сте пълни простаци/с малки изключения/освем да се джавкате какво друго правите?Аз ако съм една стотинка заплата няма да ви дам!Само да крадете и лъжете знаете!Затова и само *** ще гласуват за вас,ако не правите нещо !
17
1
 
13
 
! Отговори
ТВ преди 9 години
Как да я политизирате, като става въпрос не за вашата политика, а за вашата некадърност. (плюс крадливост, корупция, арогантност, глухота и др.) Имате само едно безспорно признато от всички умение - това е умението да лъжете.
16
1
 
5
 
! Отговори
KKK преди 9 години
До до 52010-2013 според Пачо, а предишния път като ви ги спреха от кой период беше ? От 97-01 ли ?
15
2
 
15
 
! Отговори
Спонги преди 9 години
Не политизирайте некадърността си, а незабавно подайте ОСТАВКА. Ненаядохте се червени ***.
14
1
 
21
 
! Отговори
удавник преди 9 години
Абе спокойно, корабът потъва нормално. Най близкия бряг е дъното. Най важното е , че др. Станишев има вече спасителен пояс за Брюксел. За останалите ще има вода в изобилие.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми не знам, ама 2013 Бойко напусна още началото на февруари, до края управляваха сегашните, какви са ги плескали само те си знаят, факт е, че пак на тях им спират парите.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разтурвай седенката скункс.Червени *** омитайте се докато е време и жълтите ви зъбки са още по местата си.
11
5
 
5
 
! Отговори
Dan преди 9 години
...Много работи това правителство еййй , само дето хората не могат да разберат какво точно, сега очаквам онзи с БеСеПематиката да излезе да обясни как тези спрени пари са в пъти по-малко зло от това ако ги бяхме получили-няма да ме учуди!!! И не е вярно ,че това е заради контрола на фондовете пардон ЛИПСАТА НА КОНТРОЛ, това е заради Боко , Тиквуня, Пожарникаря, Мутрата от СИК, Винету.....те от Брюксел ама нищо не разбират това правителство така хубаво работи, че даже викам да остане пожизнено!!!
10
5
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Периода на проверката е 2010-2013, кой беше на власт през тези 3 години? Или май няма нужда да питам, защото само мисълта, че са спрени по времето на БСП те успокоява...
9
6
 
16
 
! Отговори
оглушарски преди 9 години
Истината е, че ЕК ще ни спре всички пари и това е наказание за лъжите и наглостта на управляващите, с които изумиха всички в Брюксел. Те им казват да предоговорят Южен поток така че да е законен и прозрачен проект, нашите наглрят и се правят на глухи, променят закони по диктовка на частна фирма.Това ще е първият етап - спрени пари.Вторият ще е като ни подпукат с глобите.
8
6
 
21
 
! Отговори
N преди 9 години
Ами как няма да ги замразят като крадете като съдрани!Преди години пак ги замразиха защото изчезнаха 300млн. евро а сега кой знае колко са изчезнали!*** крадлива ***,с всеки изминал ден само доказвате че не сте за никъде освен за бесилото минимум!
7
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брюкселските зелки извиват ръцете на България ,те желаят по всякакъв начин да не се построи южен поток Ще бъде впрегнат целия пропаганден арсенал и прилагани всички шмекерии,лъжи и мръсни номера Потърсете в нета ''Европейски еврейски парламент'' Ще ви стана ясно цялата сага с Украйна и южен поток ,ще разберете кой-кой е в тази игра ? Тук вече не става въпрос за русофили-русофоби Тук става въпрос за бъдещето на България Всички тъмни сили ще бъдат впрегнати , но няма да успеят Бог да пази България
6
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХЕЙ НАГЛЕЦ СТИГА СИ БЯГАРЛ ПО ТЪЧА. МЯАХАЙ СЕ КРАДЕЦО !
5
6
 
28
 
! Отговори
Чакай малко ся ? преди 9 години
Как така да не я политизираме ? Дори и да не политизираме,на теб ПАК са ти СПРЕНИ парите ??? Какво правим ? Как така ти спират пари,които идват напълно свободно,ако ги усвояваш прозрачно и като цяло политиката ти е правилна нали ?
4
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как все когато БСП дойде на власт веднага спират еврофондовете?
3
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако беше Тиквата, а спрените евросредства бяха на червен кмет, вече щеше да разпъва на кръст цялото правителство.
2
5
 
29
 
! Отговори
Никола преди 9 години
Хайде бе, хора, махайте се вече... Нали ако ви иска, народът пак ще ви избере. Вкопчени във властта като захапка на питбул - не пуска, докато не го удариш с дебелата сопа или паве...
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се укрепят системите за контрол на въжето около врата ти, когато те бесим.