Няма да политизираме темата със замразените европари!

Орешарски: Няма връзка между тях и наказателната процедура по "Южен поток"
Обновена: 4 юни 2014 14:03 | 4 юни 2014 12:57, Веселина Йорданова
120
Няма да политизираме темата със замразените европари!
Премиерът Пламен Орешарски Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че няма да политизира темата със замразените европари.

Според премиера не е в интерес на България и да поддържаме тезата за връзка между замразяването на европарите и други проекти. По-рано от ГЕРБ свързаха решението на Брюксел спирането на парите по две мерки на ОП „Регионално развитие“ с наказателната процедура по „Южен поток“.

Орешарски отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Лиляна Павлова в рамките на т.нар. „блиц контрол“ за поетапното спиране на европейското финансиране, която напомни за корекциите по ОП „Околна среда“ и за вчерашното решение на Брюксел за замразяване на пари по ОП „Регионално развитие“.

Още по темата
Тя прогнозира, че следващите програми със спрени пари ще бъдат „Конкурентоспособност“ и Програмата за развитие на селските райони. Има недоверие в системата в България, убедена е Павлова.

Орешарски отговори, че първият сигнал от ЕК е дошъл преди няколко месеца, когато беше спряна ОП „Околна среда“. Подчертах и тогава, че ни предстои последният тест за отминалия програмен период, изтъкна министър-председателят.

По думите му грешки и нередности по двете програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ се откриват във всяка година от програмния период, най-много съсредоточени в 2010 г. до края на миналата година.

Като заяви, че това е „по обясними причини“, премиерът каза, че няма да политизира темата. Премиерът коментира още, че е убеден, че не кметовете са допуснали нередности, а администрацията.

Орешарски уточни, че има притеснения за случващото се, но това, което може да се направи в момента, е укрепване на системите за контрол.

Дълг не може да се използва за нищо друго освен за покриване на стари дългове и за финансиране на законно приетия дефицит, изтъкна той в отговор на атаките от опозицията, че правителството взема нов дълг, за да изхарчи парите.

Орешарски посочи още, че европейски представители са го уверили, че няма връзка между наказателната процедура по „Южен поток“ и замразените европари. "Не мисля, че има такава връзка, иска ми се да няма връзка", каза още той.

"Едно е да ни се иска, друго е да е така", репликира Павел Шопов от "Атака", койго зададе въпроса към премиера за проекта. По думите му всички политици трябва да застанат зад този проект и да защитят усилията на правителството да го осъществи.

Шопов заяви, че депутатите трябва да знаят, ако отнякъде се осъществява натиск проектът да не се реализира, за да застанат „зад гърба“ на кабинета и да го защитят.

Според Орешарски "Южен поток" е голям проект и е нормално да събира противоречиви мнения.

Реализацията на проекта в рамките на европейското законодателство би било полезно за нашата страна, беше лаконичен той.

По отношение на наказателната процедура Орешарски каза, че има бележки по начина на провеждане на търга за изпълнител и по несъответствие на договора между България и Русия за третия енергиен пакет. Договорът беше подписан през 2008 година, третият енергиен пакет е приет през 2010 година, припомни премиерът.

Орешарски заяви, че гледа много сериозно на коментарите на ЕК по наказателната процедура.

"Ще проучим внимателно, ще подготвим необходимите отговори. Там, където ние самите установим нередности, ще стартираме корекционни мерки“, увери премиерът.

Той съобщи, че има принципен разговор с председателя на ЕК експерти да ни подпомогнат технически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
3
 
! Отговори
узурпатори преди 9 години
Големи ,,експерти,,!!Пък се провалихаПърво никой не е гласувал за тях,Второ не ги бива за нищоТрето -тласкат ни към Русия при робски за народа ни условияДа си ходятУзурпатори
97
1
 
10
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Орешарски долна мишка такава ,,***. Подавайте оставка че ни писна да ни лъжете и крадете Няма друг начин освен гражданска война
96
2
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Вън от парламента! Стига Ви толкова, спрете да съсипвате и малкото остало от тази държава!
95
0
 
6
 
! Отговори
saraleks79 преди 9 години
по добре си мълчим а вие да крадете евро фондовете за това да спират от ЕС
94
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Как да не го политизираме ,като това е резултат от калпавото му управление,този какво иска да мълчим ,търпим или да мрем ,бисерчето питаше ,,,боли ли боли ли,,,ама тези май ги боли от истината.
93
0
 
4
 
! Отговори
Чепа преди 9 години
До гневен българин. Аз ти сложих + по грешка! Не се възгордявай русофилче мизерно.
92
0
 
4
 
! Отговори
живот в 1955!??? преди 9 години
Като че живея в 1955.НАГЛОСТ през 2014!Член сме на ЕС.Изпратено писмо на 2.06. писмо от ЕС, че ТРЯБВА да се спре Южен поток- не отговаря на законите в ЕС.Орешарски, Стойнев, и кохорта БКП/БСП,ДПС.Атака, приглася на Русия, Путин , МИлер; НА ВСЯКА Цена ще бъде!" ГОляма комисионна?Предварително ВЗЕТИ ПАРИ???Как да не е политически въпросът,ДРУГАРЮ О.???Изпълняваш заръки на Русия, а получаваш евросубсидии.Като спират субсидиите, ЗНАЧИ си "СТЪПИЛ на КРИВО!!"ПОЛИТИЧЕСКИ НЕ СЕ СПРАВЯТЕ! Не сте за ЕС
91
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
Досега я политизирахте, Орешарски, темата със замразените пари. А преди 5 дни ДКЕВР ТАЙНО ВЗЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ГОЛЯМО (12-19%) ПОВИШЕНИ НА ЦЕНАТА НА ПАРНОТО! ТОВА СЪСИПВА ДОМАКИНСТВАТА - ПО 200-350 лв. ПОВЕЧЕ ПЛАЩАНЕ ЗА СЕЗОНА. НЕ СПЕТЕ, БЪЛГАРИ! НА УЛИЦАТА, НА ПРОТЕСТ ПРОТИВ ТОВА БАНДИТСКО УВЕЛИЧЕНИЕ, ПРЕДИ ДА Е ВЗЕТО ОФИЦИАЛНО РЕШЕНИЕ. НА ПРОТЕСТ,ДОКАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО чрез ДКЕВР НЕ ОТМЕНИ УВЕЛИЧЕНИЕТО! ИНАЧЕ, ОТ ЕСЕНТА УМИРАМЕ ПРАВИ! НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ! САМО ПРОТЕСТ! ПРОТЕСТ СЕГА!
90
1
 
5
 
! Отговори
един от тълпата преди 9 години
О-СТАВ-КА....О-СТАВ-КА.... !!!
89
0
 
6
 
! Отговори
Pimp C преди 9 години
И тук е една мини ситуацийка като в Украйна , едните спират пари другите газа..... абе жална ни майака
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Орешарски: Няма връзка между тях и наказателната процедура по "Южен поток" Тебе пък кой те пита - марионетка!
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Грабвайте камъните !
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дебелоочието добива космически размери! Те му спрели парите по "Регионално развитие", той вика ...дано не е заради Южен поток .Пърно се прави , че не знае защо са му спрени,второ , знае добре , че са се ос ....рали с Южен поток .И въобще има ли някой , който да е изненадан за поредната изцепка
85
0
 
3
 
! Отговори
VB преди 9 години
Еми да, няма нищо общо с политиката :)
84
0
 
9
 
! Отговори
Деса Поетеса!!! преди 9 години
Българи бързо се обединете и с оръжие Орешарски изгонете... Че затънахме в Калта и България замириса на ***!!!
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дядоДядо-о-о, дядо, вместо да ми се издокарваш, като Павел Корчагин и да плещиш глупости, плюй си на петите и бягай където ти видят очите. Камък върху камък, няма да остане от тази държавица!Вкопчили са се в нея, любимите ти станишковци и докато не я оглозгат до кокъл, няма да има мира!
82
0
 
11
 
! Отговори
? нема!!! преди 9 години
Няма да политизираме ще РЕВЕМЕ и ВИКАМЕ О-С-Т-А-В-К-А!!!! :-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-$:-$:-$:-$:-$:-$:-$
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя плъх от както почна да влиза и излиза през предните входове реши .че народа го е забравил и че не е псевдо премиер...ШЕ ТИ ПОГЛЕДАМЕ ЦИРКА ОЩЕ МАЛКО БЕ ОЛИГАРСКИ И ПАК ЩЕ ЦЪРКАШ ПО МАЗЕТАТА И ЗАДНИТЕ ВХОДОВЕ!! ОСТАВКА НЕСТАВАЩИ ***!
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами той Боко им каза още миналата година ,че ще им спрат всички пари.И да не го харесвам излезе прав.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странни хора са тези от ЕС, вместо да оставят Путин да си прокара ЮП, през България, без да и плаща нищо(напротив българите да му плащат), като същевременно прецака Украйна с транзитните такси(като я заобиколи през България) и да дават милиарди на Украйна, за да плаща на Путин, те се опъват !