Проблемите при провеждането на избори се задълбочават

"Прозрачност без граници" с мониторинг на евровота
5 юни 2014 12:48,
2
Проблемите при провеждането на избори се задълбочават
Снимка: архив Булфото

Проведените избори за евродепутати са показали задълбочаване на проблемите в изборния процес. Такова е заключението на Асоциация „Прозрачност без граници“, наблюдавали изборите.

Експертите са констатирали остри проблеми в изборния процес, които според тях компрометират открития и демократичен характер на вота. От „Прозрачност без граници“ са откроили най-сериозните проблеми на евровота.

На първо място са поставени честите промени в изборното законодателство. Според „Прозрачност без граници“ приемането на нов Изборен кодекс 80 дни преди евровота се е отразило сериозно на провеждането на вота. По този начин са се появили организационни проблеми, които са създали затруднения на всички участници в изборите.

От „Прозрачност без граници“ констатират и липса на ефективно противодействие на купуването и продаването на гласове, разкриване тайната на вота, както и появата на феномена „контролираното гласуване“. Според асоциацията причината за това е неефективната работа на полицията и съда.

Сериозен проблем на изборите са се оказали и независимите наблюдатели. От „Прозрачност без граници“ определят регистрацията на наблюдатели на организации, близки до партиите, като дискредитиране на независимото гражданско наблюдение.

Експертите обръщат внимание и на финансирането на предизборните кампании. Според тях се запазва тенденцията за неясно финансиране на партиите. За пример е дадено даряването на големи суми от граждани, които нямат възможност за такива по принцип.

„Прозрачност без граници“ изказва и притеснения относно медийната среда в отразяването на изборите. Констатирани са компрометиращи материали и провеждане на негативни кампании, насочени срещу политически противници, при които не става ясно кой точно е заплатил за материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВИТО И ИЗБОРИ ДА ПРАВИТЕ ВСЕ ЩЕ ВИ ВКАРВАМ КВАДРАТНИЯТ С КОТЕШКАТА ГЛАВА В УРНАТА. ЗА СЕЛСКИ ТАРИКАТИ МУТРИ ***.АСИ КУ.ВИ И ТЕМ ПОДОБНИ ИЗЧАДИЯ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ БЕЗ КВАДРАТНИЯТ.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато управляват *** проблемите винаги се увеличават - и така вече 70 години!