ДПС и БСП се сдърпаха за Възродителния процес

Местан: Няма да съм толерантен "за отстъпи от базовите ценности"
141
ДПС и БСП се сдърпаха за Възродителния процес
Лютви Местан. Снимка: БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан очаква ръководството на БСП да се разграничи от гласуването на свои депутати, подкрепили в комисия предложение на „Атака“, свързано с Възродителния процес.

В парламентарната комисия по правата на човека в сряда 7 депутати от левицата подкрепили предложението за отмяна на декларацията, с която 41-то Народно събрание осъди морално Възродителния процес.

Още по темата
„Отправих призив в тази нелека ситуация да потискаме емоциите  си, ако е необходимо и волево, за да дадем път на разума и разумните решения. Малко ми е трудно да преодолея емоциите си, защото отношението към Възродителния процес не е въпрос само на политика, а на ценности, които стоят над политическите различия“, изтъкна Местан.

По думите му от ДПС са огорчени от случилото се, макар предложението да не е минало при гласуването в комисията.

Местан подчерта, че няма да бъде толерантен "за отстъпи от базовите ценности, на които стъпва демократичното гражданско общество на България".

"Надявам се ръководството на БСП да преосмисли позицията на тези 7 народни представители, членове на Комисията за правата на човека", каза Местан и уточни, че не е разговарял за това със Сергей Станишев и не е засегнал въпроса на вчерашния брифинг, за да не бъде уличен в опит за етнизиране на ситуацията.

"Ако това е позиция само на отделните членове на ПГ и на комисията, но не се споделя от ръководството на БСП, оценката ми ще е една - тогава най-вероятно призивът ми ще бъде тези зрели позиции на лидера час по-скоро да се споделят от всички членове на ПГ и актива на БСП. Но ако позицията на ръководството на БСП е в подкрепа на гласуването на седемте депутати, тогава пред мен ще възникне още по-драматичният въпрос какво се е случило на Орлов мост", коментира Местан, визирайки извинението на Станишев към българските турци за Възродителния процес, което соцлидерът направи на митинга на симпатизанти на БСП и ДПС през ноември 2013 г.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
10
 
9
 
! Отговори
Реостат преди 9 години
Възродителния процес е най святата идея в новата ни история. Аз участвах и кръщавах но трябваше да убивам
91
6
 
6
 
! Отговори
Официален преди 9 години
До от ЮАР това не е вярно. Възродителния процес е най святата идея в новата ни история. Никакви пари не са крадени . Министър от правителството на Георги Атанасов което е последното Живково го казва.
90
2
 
5
 
! Отговори
Предложеното от №104 преди 9 години
наистина е" въпрос на ценности, които стоят извън политическите различия". Ако българските депутати наистина осъдят морално онези безумни разпоредби, а "висшистите" от малцинствата доброволно обявят за недействителни своите дипломи (говоря за онези дипломи, в които няма оценка по-висока от "среден три"), това наистина ще бъдат действия "на разума и разумните решения".Местан защо не подеме инициатива и не внесе това предложение за гласуване?Така ще докаже, че не използва различни аршини.
89
4
 
8
 
! Отговори
реостат преди 9 години
ДПС антибългарска партия
88
3
 
7
 
! Отговори
Българските депутати преди 9 години
ако не са мижитурки, да осъдят морално онези разпоредби от времето на социализма, чрез които:1. Биваха нарушавани човешките права на младежите от български етнически произход - когато кандидатстваха във висши училища, за да бъдат приети, те трябваше да изкарат двойно по-висок бал в сравнение с връстниците си от етническите малцинства.2. Биваха компрометирани българските висши училища - на преподавателите бе забранено да пишат слаби оценки на студентите от малцинствата. Това обезцени дипломите!
87
2
 
8
 
! Отговори
инспектор Тюхчев преди 9 години
Такива като агент павел и агент сава ли са се загрижили!? Точно такива като тях направиха живота на много хора ад.
86
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС са гробокопачите на България, а гърбавите са еничарите им. Реформаторският блок пък са един сглобен Франкенцайн.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
E, сега ... какво се е случило на Орлов мост ... трябва ли да си говорим такива работи пред децата?
84
2
 
9
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Цирк. Пълен цирк. Преди година се прегръщаха и прощаваха пред 4-5 хиляди души, които Местан преброи като "70 000". Днес пък си гласуват декларации, отменят декларации. Утре пак ще прегръщат и така.
83
3
 
11
 
! Отговори
От ЮАР преди 9 години
Възродителният процес беше димната завеса, която ДС създаде и която скри приватизацията на големи заводи чрез създадените задгранични дружества, които после фалираха предприятията-майки и ги купиха за жълти стотинки. През това време се ограбиха милиардите (около 10 млрд. долара) от външния дълг, плюс незнайно колко милиарди от приходи на държавата (спомняте си режима на тока и големият му износ, къде са парите?). Ограбиха спестяванията чрез инфлация. Това е възродителният процес!
82
6
 
10
 
! Отговори
аз преди 9 години
Тези какво реват за Възродителния процес...нали благодарение на тях сега нашите деца учат,че в България не е имало турско робство а османско присъствие. 5 века османско присъствие...браво на тези 7 депутата правилно са гласували
81
2
 
8
 
! Отговори
KKK преди 9 години
чакайте бе, нали миналата година се целувахте и с това вече все едно е нямало възродителен процес
80
5
 
11
 
! Отговори
Официален преди 9 години
Възродителния процес инициран от Тодор Живков е благородно и велико дело в най новата ни история. Той премахна една историческа несправедливост а именно че с него бяха премахнати спомените за потурчените Българи. Подобно и Югославия реши националните си проблеми с албанските ислямисти. А това увенча като най висш лидер на Югославия Слободан Милошевич
79
5
 
13
 
! Отговори
... преди 9 години
Не всеки харесва Герб, но това със задължителното гласуване ако бъде 2в1 ще е най-добре.Писна ми да гледам на митинги неграмотни хора които ми казват кой ще ме управлява.100 пъти по-добре ми е да гледам Б.Б. отколкото тези психопати ......
78
3
 
14
 
! Отговори
.. преди 9 години
Заговорил единия от виновниците за този процес... и тъпите *** и турци продължават да гласуват за тях.Какво ви има !?!?
77
4
 
13
 
! Отговори
edin преди 9 години
Местане,що искаш да ме скараш сьс сьседа под мен?Ай сиктиррррр!!!!
76
5
 
17
 
! Отговори
Най после ! преди 9 години
ГЕРБ и БСП веднага да направят изменение в Конституцията и в Изборния кодекс и у нас да бъде въведено задължителното гласуване. По този начин тези две партии ще освободят НС и държавата от присъствието на Месатн и Доган. Тези двамата като агенти на ДС са работили за Възр.процес. Иначе при 5,5 млн.гласували ДПС може да стигне до 2-3 %, със своите 400 х. гласа. Едва след тези процедури БСП и ГЕРБ могат да се джафкат едни други. То тук с турците !
75
2
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
По това време бяха съучастници срещу обикновените хора.
74
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бсп веднага трябва да махне станишев и манолова за да има поне 100 000 гласа
73
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвсем скоро ще си бълнуваш за възродителните процеси, докато обикаляш като пинчер около властта, която никога повече няма да получиш. Писна ми да ти гледам противната мазна мутра и да ти слушам папагалските приказки за възродителния процес. Време да бъдеш изхвърлен на политическото бунище.