WSJ: Дните на българското правителство са преброени

Организации настояват за прозрачност около "Южен поток"
6 юни 2014 21:55, Бойчо Попов
193
WSJ: Дните на българското правителство са преброени
Снимка: Reuters

Изпадналото в криза на доверието коалиционно правителство в България се съгласи на предсрочни парламентарни избори повече от две години преди законно установения срок, за да възстанови реда на политическата сцена на страната, пише в свой анализ за Wall Street Journal авторът Шон Карни.

В статията под заглавие "България ще гласува две години предсрочно, след като управляващата коалиция отстъпи под натиска" Карни цитира думите на лидера на БСП Сергей Станишев и на Лютви Местан от ДПС и запознава читателите си със събитията от последните 48 часа.

През последната година имаше серия от политически грешки и това увеличи натиска над ръководеното от социалистите правителство. През тази седмица Европейската комисия стартира срещу София процедура за нарушаване на европейските правила заради подкрепата от правителството на оспорвания газопровод "Южен поток", поддържан от Русия. На 13 юни в София се очаква делегация от Брюксел, която да обсъди въпроса, съобщи по-рано министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Цитира се и посланика на САЩ в България Марси Рийс, която през седмицата пред българска медия заяви, че е „дълбока загрижена“ от плановете на българското правителство части от "Южен поток" да се изграждат от "Стройтрансгаз". В компанията мажоритарен собственик е руският бизнесмен и милиардер Генадий Тимченко, който е включен в американския списък със санкции.

Европейската комисия непрекъснато предупреждаваше през пролетта София за натиска над европейски инвеститори в българската енергетика, а ЕС замрази финансирането по оперативни програми заради нередности в използването им".

"Това е абсолютно добра новина и колкото по-скоро се проведат изборите, толкова по-добре", казва пред WSJ Николай Стайков, един от главните координатори на неформалното онлайн сдружение на протестиращите в България. Групата седи зад сайта NOresharski.com, който действа като централна точка за разпространение на информация за протести и съмнителна дейност от правителствени служители и техните сътрудници.

Стайков пояснява, че „Протестна мрежа“ призовава водещите опозиционни партии да се обединят в следващия парламент за разкриване на цялостната документация и договори, свързани с проекта "Южен поток", както и за по-подробна проверка на имотните декларации на служителите на изборни длъжности.

Едва преди по-малко от седмица в друг свой материал Wall Street Journal алармира, че в някои западни столици се увеличават опасенията, че България може отново да попадне под влиянието на Москва. Авторът Джо Паркинсън припомня, че един законодателен пакет от април позволява на руския износител на природен газ „Газпром“ да заобиколи регламентите на ЕС за конкуренцията в българския участък от своя газопровод „Южен Поток“ и така страната си навлече предупреждения за възможни санкции от Европейската комисия. Отбелязва се, че новият закон на България съдържа някои от най-точните формулировки от първоначалното предложение на „Газпром“. 

Още новини ок "Икономика и политика" четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
10
 
7
 
! Отговори
rabotesht преди 9 години
На някой комунист още да не му е ясно, че червените *** са по-вредни и от ДПС? Гласувам в дясно, ама добре, че бяха турците да спрат безумия като "силно социалистическа" политика, АЕЦ Белене и прогресивен данък.
130
6
 
6
 
! Отговори
ГЕРБер преди 9 години
Помните ли преди 1 година когато Сидеров с парламентарната си група бе пред стаята на нашата партия Герб и викаха че на шефа Буда приятел му е Ердоган с който тайно се виждат и ни е продал на турците,моя шеф Буда отговори "Яд ли ви Вас от Атака че турския премиер ми е приятел,завиждате защото на вас никога няма да бъде приятел" Буда е велик ! Става за премиер и на Турция !
129
4
 
10
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 9 години
Кой прегърна пеевски?КОЙ, КОЙ, КОЙ???Голям цирк, местан е или много хитър, или много ***, а боко е само ***...
128
2
 
20
 
! Отговори
Можеш ли да четеш ? преди 9 години
До МайнатаГЕРБ спасяват ДПС !Вчера ИБ на ПП ГЕРБ е гласувало против идеята за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ на следващите избори.Задължителното гласуване, както и правото да се гласува електронно ще унищожат антибългарската и антиконституционна етническа партия ДПС.ГЕРБ обаче изведнъж промениха позицията си, че ще подкрепят ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ.Така ГЕРБ спасяват Доган !Сега беше моментът да се ликвидира ДПС !Бойко Борисов и партия ГЕРБ, за които аз отдавна твърдя, че са антибългари спасяват ДПС !Това вече е факт !
127
2
 
16
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Ах наивните гербери колко са сладки. Искам да видя дали ще има протести след сватбата.
126
17
 
10
 
! Отговори
Майната преди 9 години
На много разбирачи тука им се иска Бойко да влезе с коалиция с ДПС, ама няма да стане! БОКО, Тиквата или както му викате е единствения политик, който на Лютвито не му цепи басма и така ще бъде. За разлика от Станишев, Бойко има акъл в главата! Нещастни платени душици има много по форумите, ей!
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой в България няма за цел да увеличава или намаля нечие влияние. Имаме нужда от действаща икономика, работеща за интересите на България. Нека построят Южен поток и България да печели от него. Нека построят и Набуко, нека инвестират така, че България да печели. Те ни карат да строим магистрали, за да може стоките им да стигат по - лесно до Турция и Гърция. А че Стройгаз ще участва - то и американски коли и айфони се продават в България. А компаниите се славят като едни от най - неморалните.
124
1
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ=ДПС преди 9 години
Бойко е *** ! След като нахлупи еврейското кепе, от вчера Бойко носи и фес. :)
123
3
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
до 149Ти, на черното - бяло ли казваш бе ?! Цяла България вижда, че ГЕРБ спасява ДПС !Мантрата на ГЕРБ е :Ще твърдим, че не духаме *** дори на ни хванат на калъп !
122
3
 
10
 
! Отговори
Ибрям преди 9 години
Ашколсун, Бойко ефенди ! Машала ! Вечна дружба с ДуПеСе !
121
10
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Това е мантрата: ГЕРБ е с ДПС! Така са инструктирани червените тролчета! Обаче, ГЕРБ доказа вече, че не работи с ДПС! Единственото правителство, което изхвърли ДПС от властта за всичките 24 години, е това на ГЕРБ! ДПС срива всяка партия, с която се коалира! БСП рухна именно, заради ДПС, която преяде с власт!
120
6
 
12
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Не е твоя работа. герб и дпс е новата любов, есента сватба ще вдигат. Бойко като си вземе кафеварката от Миков и такова пиене на кафе ще стане, че ви е бедна фантазията.
119
6
 
4
 
! Отговори
Tony преди 9 години
London mi e novata rodina.Ne mi puka kvo stava pri vas.Glasuvayte za kogoto iskate. Men ne mi puka.
118
0
 
2
 
! Отговори
do Bundi преди 9 години
Abe hayvanino zasto ne spis be glupak?????.?
117
5
 
2
 
! Отговори
Glasopodavatel преди 9 години
VSICKI DA GLASUVAME ZA DPS.
116
4
 
8
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
ГЕРБ и на тях им лъсна дупето. Ислам да видя Бойко как юе се черви след изборите като ги фанат пак да посръбват кафенце с Лютвито.
115
2
 
2
 
! Отговори
Val преди 9 години
Az vinagi obojavam Borisov. Obace ne sim siguren v edno. Zasto pisete ce GERB sa sis DPS?.Ta nali uj nie bulgarite sme na vlast to may Turcite ni upravlevat!
114
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Червените не спят, рано, рано са започнали поливката върху ГЕРБ! Е, видяхте вече, че измисленото правителство на Орешарски се срина, както се очакваше!
113
7
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ=ДПС преди 9 години
До КОШМАРАГЕРБ и ДПС винаги са играели заедно зад гърба на простите си избиратели !Доган помогна на ГЕРБ да спечелят изборите през 2009 г. с онази уж случайно изпусната реплика за разпределянето на порциите в Кочан.Пак Доган избра Расим за прецедент на България като забрани на своите да гласуват на балотажа на президентските избори.В общинските съвети ГЕРБ и ДПС гласуват заедно.Там, където има кметове на ГЕРБ общинските администрации са пълни с турци.Гласуваш за ГЕРБ - получаваш Доган !
112
6
 
7
 
! Отговори
КОШМАРА преди 9 години
ГЕРБ И ДПС ДОРИ ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРИКРИВАТ ЗА ПРЕД ХОРАТА ЧЕ ОТ МНОГО ВРЕМЕ ИГРАЯТ ЗАЕДНО. ПРЕЗ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ПАК СИ КРАДЯХА ЗАЕДНО,НО ПОНЕ ПУБЛИЧНО СЕ БЯХА РАЗБРАЛИ ДА АФИШИРАТ ЧЕ УЖ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ. ДОКАТО НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ НЕ РАЗКРИХА ЧЕ ДЯСНАТА РЪКА НА АХМЕД ДЕМИР ДОГАН- АРБЕН ХАБАЛЪОВ СТРОИ ХОТЕЛИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО ЗАЕДНО С МЕТРЕСАТА НА БОРИСОВ- СОБСТВЕНИЧКАТА НА СИ- БАНК- ЦВЕТЕЛИНА КАРАГЪОЗОВА/БОРИСЛАВОВА/. Е НАЙ НАКРАЯ ЛЪСНА ИСТИНАТА ,МАКАР И КЪСНО!