WSJ: Дните на българското правителство са преброени

Организации настояват за прозрачност около "Южен поток"
6 юни 2014 21:55, Бойчо Попов
193
WSJ: Дните на българското правителство са преброени
Снимка: Reuters

Изпадналото в криза на доверието коалиционно правителство в България се съгласи на предсрочни парламентарни избори повече от две години преди законно установения срок, за да възстанови реда на политическата сцена на страната, пише в свой анализ за Wall Street Journal авторът Шон Карни.

В статията под заглавие "България ще гласува две години предсрочно, след като управляващата коалиция отстъпи под натиска" Карни цитира думите на лидера на БСП Сергей Станишев и на Лютви Местан от ДПС и запознава читателите си със събитията от последните 48 часа.

През последната година имаше серия от политически грешки и това увеличи натиска над ръководеното от социалистите правителство. През тази седмица Европейската комисия стартира срещу София процедура за нарушаване на европейските правила заради подкрепата от правителството на оспорвания газопровод "Южен поток", поддържан от Русия. На 13 юни в София се очаква делегация от Брюксел, която да обсъди въпроса, съобщи по-рано министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Цитира се и посланика на САЩ в България Марси Рийс, която през седмицата пред българска медия заяви, че е „дълбока загрижена“ от плановете на българското правителство части от "Южен поток" да се изграждат от "Стройтрансгаз". В компанията мажоритарен собственик е руският бизнесмен и милиардер Генадий Тимченко, който е включен в американския списък със санкции.

Европейската комисия непрекъснато предупреждаваше през пролетта София за натиска над европейски инвеститори в българската енергетика, а ЕС замрази финансирането по оперативни програми заради нередности в използването им".

"Това е абсолютно добра новина и колкото по-скоро се проведат изборите, толкова по-добре", казва пред WSJ Николай Стайков, един от главните координатори на неформалното онлайн сдружение на протестиращите в България. Групата седи зад сайта NOresharski.com, който действа като централна точка за разпространение на информация за протести и съмнителна дейност от правителствени служители и техните сътрудници.

Стайков пояснява, че „Протестна мрежа“ призовава водещите опозиционни партии да се обединят в следващия парламент за разкриване на цялостната документация и договори, свързани с проекта "Южен поток", както и за по-подробна проверка на имотните декларации на служителите на изборни длъжности.

Едва преди по-малко от седмица в друг свой материал Wall Street Journal алармира, че в някои западни столици се увеличават опасенията, че България може отново да попадне под влиянието на Москва. Авторът Джо Паркинсън припомня, че един законодателен пакет от април позволява на руския износител на природен газ „Газпром“ да заобиколи регламентите на ЕС за конкуренцията в българския участък от своя газопровод „Южен Поток“ и така страната си навлече предупреждения за възможни санкции от Европейската комисия. Отбелязва се, че новият закон на България съдържа някои от най-точните формулировки от първоначалното предложение на „Газпром“. 

Още новини ок "Икономика и политика" четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
2
 
! Отговори
КОШМАРА преди 9 години
ЕТО ФАКТИТЕ :Предложението не минало в Комисията благодарение на петима депутати от ГЕРБ и трима от ДПС, които били против. За гласували от Коалиция за България и от Атака, откъдето идва идеята. Гласовете били осем на осем.Това е скандално. Чакам реакцията на ръководството на БСП, заяви Лютви Местан пред журналисти.
110
0
 
7
 
! Отговори
КОШМАРА преди 9 години
ГЕРБ смени резбата: Изборите без задължително гласуване, заедно с тях референдум. Само за няколко часа ГЕРБ смени позицията си, че ще подкрепи БСП за задължителното гласуване и потвърди съмненията за договорки с ДПС. От партията разпространиха позиция, която е доста различна от казаното от лидера им Бойко Борисов сутринта, който след пресконференцията на Сергей Станишев се обяви "за" задължително гласуване
109
3
 
9
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
До КОШМАРАНаистина ли ГЕРБ са гласували против задължителното гласуване ?! Та, нали уж ГЕРб го искаха това задължително гласуване ... ?!Тия не са българи !Сега е моментът ДПС да бъде ликвидирано !ГЕРБ значи спасяват ДПС !!!
108
1
 
4
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
Никакъв референдум не е нужен за налагане на новите изборни правила - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и ЕЛЕКТРОННО гласуване.Който иска референдум - той спасява ДПС !Референдумът само ще проточи смазването на антибългарската партия ДПС. Няма никакъв смисъл от него след като БСП и АТАКА се съгласиха.Защо ГЕРБ тогава продължава да държи на референдума ?Видяхме, че референдума за АЕЦ-Белене не успя.Каква е целта на един нов референдум, след кота всичко може да бъде решено още днес в пленарна зала в парламента ?
107
1
 
5
 
! Отговори
КОШМАРА преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Ти не разбра ли за вчерашното решение на ИБ на ПП.ГЕРБ?Решиха да подкрепят Турската етническа антиконституционна партия ДПС!Като гласуваха заедно с ДПС против задължителното гласуване на Българите!Добре стана и така си пролича докрай че ГЕРБ=ДПС
106
0
 
6
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
Избори през септември със ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ !Хайде да ги видим сега ГЕРБ дали наистина са против ДПС. Сега е моментът антибългарската и антиконституционна етническа партия ДПС да бъде ударена !След като Станишев каза ДА на избори и задължително гласуване просто те трябва да се прогласуват в народното събрание.ГЕРБ, АТАКА и БСП имат достатъчно гласове, за а съсипят ДПС с едни нови изборни правила - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и ЕЛЕКТРОННО ГЛАСУВАНЕ.Сега ще видим дали Бойко не играе с Доган ...
105
2
 
3
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Абе те сега като дръпнат още 3 милиарда лева заем, септември месец сами ще искат да си тръгнат! ОГРАБИХА БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА! *** МРЪСНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ!
104
2
 
4
 
! Отговори
american boy преди 9 години
#OCTABKA
103
3
 
5
 
! Отговори
Пред НОВА ТВ преди 9 години
Освиркаха Борисов с викове "ГЕРБ е ДПС". Борисов бе посрещнат, а после и изпратен с възгласи Бойко турчин, ГЕРБ е ДПС, Турция е твоята родина, Ердоган е вашият баща.https://youtube/watch?v=wjhbkq2hwso
102
2
 
4
 
! Отговори
САЩ УРААААААА преди 9 години
Бря, щом го казват Американците трябва да е вярно. Те не са хора, те са направо супермени (вчера спасиха света пак по телевизията, и много гърмежи и секс имаше).Къде ще сме без такива обективни и безпристрастни съветници като Журналът на Уол Стриит?! Трябва да слушаме и дори да не ги гледаме в очите, докато им целуваме краката.Даживей светъл САЩ (нали не обърках господарите, щото преди няколко години бяха други, преди това трети и то човек изтърва края на кого да се кланя.)
101
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СБОГОМ НА *** ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ! САМО ГЕРБ!
100
6
 
3
 
! Отговори
ggggggg преди 9 години
Ся ще се опитат да ни пробутат Фъндъкова за премиер , *** няма да им мине номера!
99
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ + ДПС = Ердоган
98
0
 
14
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Орехчето добре си поживя мина през сините,после за по напреко и през червеното и накрая/за сега/ и през турско синьтото завършва пълен кръг през която партия му дойде! Типичен хемелеон ...
97
18
 
10
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Орешарски, един от малкото читави и скромни хора в тази ***...И го смазаха с грозна пропаганда.....*** ще го разберете един ден...А на други ще им кажа, че пари от Сорос няма да видят.....
96
8
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ=ДПС преди 9 години
ГЕРБ И ДПС ДОРИ ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРИКРИВАТ ЗА ПРЕД ХОРАТА ЧЕ ОТ МНОГО ВРЕМЕ ИГРАЯТ ЗАЕДНО. ПРЕЗ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ПАК СИ КРАДЯХА ЗАЕДНО,НО ПОНЕ ПУБЛИЧНО СЕ БЯХА РАЗБРАЛИ ДА АФИШИРАТ ЧЕ УЖ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ. ДОКАТО НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ НЕ РАЗКРИХА ЧЕ ДЯСНАТА РЪКА НА АХМЕД ДЕМИР ДОГАН- АРБЕН ХАБАЛЪОВ СТРОИ ХОТЕЛИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО ЗАЕДНО С МЕТРЕСАТА НА БОРИСОВ- СОБСТВЕНИЧКАТА НА СИ- БАНК- ЦВЕТЕЛИНА КАРАГЪОЗОВА/БОРИСЛАВОВА/. Е НАЙ НАКРАЯ ЛЪСНА ИСТИНАТА ,МАКАР И КЪСНО!
95
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава вам царю Александър 2-ри освободителю !
94
9
 
7
 
! Отговори
. преди 9 години
Сега кой ще въртим ...Боко пак ? *** ? ..тая "добра новина" ми е безразлична , който и да яхне цирка няма измъкване от лапите на децата на *** и техните евроатлантически партньори , разни хевропейци и руски олигарси..нема измъкване и матеряла е изпростял и надежда няма , ще стане по-зле преди да стане по-добре.
93
10
 
9
 
! Отговори
до 111 преди 9 години
Какви експертни правителства бълнуваш? Нали на Боко ще му се пукне жлъчката, ако не командва.
92
1
 
7
 
! Отговори
АМИ , ДА ... преди 9 години
ББЦ./ на ***/...ВЕДНАГА ЩЕ НАЛАПА ВЪДИЦАТА НА ВЛАСТТА!ТЯ ЩЕ МУ ИЗВАДИ ГЪРЛОТО..ХА,ХА,ХААААААААА...С ХАСТАРА НАВЪН!!!