WSJ: Дните на българското правителство са преброени

Организации настояват за прозрачност около "Южен поток"
6 юни 2014 21:55, Бойчо Попов
193
WSJ: Дните на българското правителство са преброени
Снимка: Reuters

Изпадналото в криза на доверието коалиционно правителство в България се съгласи на предсрочни парламентарни избори повече от две години преди законно установения срок, за да възстанови реда на политическата сцена на страната, пише в свой анализ за Wall Street Journal авторът Шон Карни.

В статията под заглавие "България ще гласува две години предсрочно, след като управляващата коалиция отстъпи под натиска" Карни цитира думите на лидера на БСП Сергей Станишев и на Лютви Местан от ДПС и запознава читателите си със събитията от последните 48 часа.

През последната година имаше серия от политически грешки и това увеличи натиска над ръководеното от социалистите правителство. През тази седмица Европейската комисия стартира срещу София процедура за нарушаване на европейските правила заради подкрепата от правителството на оспорвания газопровод "Южен поток", поддържан от Русия. На 13 юни в София се очаква делегация от Брюксел, която да обсъди въпроса, съобщи по-рано министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Цитира се и посланика на САЩ в България Марси Рийс, която през седмицата пред българска медия заяви, че е „дълбока загрижена“ от плановете на българското правителство части от "Южен поток" да се изграждат от "Стройтрансгаз". В компанията мажоритарен собственик е руският бизнесмен и милиардер Генадий Тимченко, който е включен в американския списък със санкции.

Европейската комисия непрекъснато предупреждаваше през пролетта София за натиска над европейски инвеститори в българската енергетика, а ЕС замрази финансирането по оперативни програми заради нередности в използването им".

"Това е абсолютно добра новина и колкото по-скоро се проведат изборите, толкова по-добре", казва пред WSJ Николай Стайков, един от главните координатори на неформалното онлайн сдружение на протестиращите в България. Групата седи зад сайта NOresharski.com, който действа като централна точка за разпространение на информация за протести и съмнителна дейност от правителствени служители и техните сътрудници.

Стайков пояснява, че „Протестна мрежа“ призовава водещите опозиционни партии да се обединят в следващия парламент за разкриване на цялостната документация и договори, свързани с проекта "Южен поток", както и за по-подробна проверка на имотните декларации на служителите на изборни длъжности.

Едва преди по-малко от седмица в друг свой материал Wall Street Journal алармира, че в някои западни столици се увеличават опасенията, че България може отново да попадне под влиянието на Москва. Авторът Джо Паркинсън припомня, че един законодателен пакет от април позволява на руския износител на природен газ „Газпром“ да заобиколи регламентите на ЕС за конкуренцията в българския участък от своя газопровод „Южен Поток“ и така страната си навлече предупреждения за възможни санкции от Европейската комисия. Отбелязва се, че новият закон на България съдържа някои от най-точните формулировки от първоначалното предложение на „Газпром“. 

Още новини ок "Икономика и политика" четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С най-добри чувства съветвам Българите да не се вързват на *** и САЩ да правят арабски пролетти и нежни революции , Защото идва нов 9-ти септември и ще станат храна на прасетата.
70
0
 
8
 
! Отговори
И преди 9 години
И РЕЧЕ;ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ.....ПОЗНАХМЕ ГИ!
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ква е тая протестна мрежа? Нещо ми прилича на Терминатор 2! Марсиии, ти си виновна, Марсиии! Оня с котешката глава ще те наказва!
68
0
 
7
 
! Отговори
чирпaн преди 9 години
Aбе, кво дa ви кaжa, тотaлнa политическa шизофрения зa късопaметни овцеИ кaкво друго нa фонa нa липсa нa прогрaми, дебaтиСaмо цветове, лицa, лъжи, медийни внушения и тикви и гейове
67
10
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Винаги съм казвал и сега пак ще повторя...........- ГЕРБ и ДПС като десни, нео-либерални и демократични партии трябва да управляват заедно и да провеждат дясна политика.......- Това е пътя пред България дрОгаре *** и Атакисти.......
66
8
 
3
 
! Отговори
ЧЕТИ ОМИР преди 9 години
ВЪВ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА ,ТРАКИЙСКАТА КОННИЦА ИДВА НА ПОМОЩ НА ЦАР ПРИАМ , В ТРОЯ!СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ Е МАКЕДОНИЯ , ПРОСТАКО!!!СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ --ТОВА Е БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ!ЛЕ,ЛЕ ...*** НАРОД , БОЖЕ ......НЕ ЗНАЯТ НИ ГЕОГРАФИЯ, НИ ИСТОРИЯ ,НИ ЛИТЕРАТУРА!!!!
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да свалим картите- правителството се клати, или по-точно бива клатено, заради твърдата позиция по Южен поток. Посещението на американските сенатори съвпада с новините за предсрочни избори.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кaкво се прaвитебеСини и червени тaрикaтиДните нa Бългaрия сa преброениСкоро ще имaло нaционaлно опелоКойто хрaни нaдежди е тaрикaт пaртииен, лaпaч нa оп-тa и чорбaджияAйде мaйнaтa ви бе мутри нещaстни, бог дa ви нaкaже
63
5
 
2
 
! Отговори
ЕВАЛЛА , МЕСТАНЕ... преди 9 години
СЕГАРАЗБИЛАМ, ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ СА СТОЯЛИ ПОД КРИЛОТО НА СУЛТАНА ---ЦЕЛИ 500-ГОДИНИ!!ПРОСТО , ТОВА Е БИЛО ГАРАНЦИЯТА ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ ОТ "СЛАВЯНСКИТЕ СИ БРАТЯ"/СЪРБИ, РУСНАЦИ,ЧЕРКЕЗИ И ТАТАРИ/СРЕЩУ ЧЕРКЕЗИ И ТАТАРИ --БЪЛГАРИ И ТУРЦИ СЕ БИЯТ ЗАЕДНО, СЛЕД КРИМСКИТЕ ВОЙНИ!!ИНДЖЕ ВОЙВОДА --Е ОБЛЕЧЕН В ТУРСКИ ДРЕХИ НА АСКЕР ОТ ОНОВА ВРЕМЕ!ВИЖТЕ СНИМКИ И РИСУНКИНА ИНДЖЕ!КЪРДЖА АЛИ ---СЪЩО Е ПРЕДВОЖДАЛ ВОЙСКА ОТ ТУРЦИ И БЪЛГАРИ.
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Траките били гърци, а издивелия от мизерия народ щял да разкъса Орешарски в защита на ЕСЕС и нато!Боце, даваш парите си дето ги окраде от еврофондовете и от "белото" на завършени *** и закръглени ***! Сега чакам адрес от Уйкипедия...ХАХАХАХАХА!
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще му загорчи на тиквата турското кафе, но този път и на Местан може да му излезе султанско - със смлян скъпоценен камък в него.
60
1
 
2
 
! Отговори
Мамун преди 9 години
56: Людмила Живкова бе голям фен на йога,Агни-йога,Оробиндо, Сай-Баба и други учения с индо-арийски произход.Убиха руснаците/според една от версиите/я защото можеше да смени татко си и да отклони държавата.За траките-гледаше на тях като именити ковачи на златни грънци.
59
6
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ=ДПС преди 9 години
ГЕРБ И ДПС ДОРИ ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРИКРИВАТ ЗА ПРЕД ХОРАТА ЧЕ ОТ МНОГО ВРЕМЕ ИГРАЯТ ЗАЕДНО. ПРЕЗ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ПАК СИ КРАДЯХА ЗАЕДНО,НО ПОНЕ ПУБЛИЧНО СЕ БЯХА РАЗБРАЛИ ДА АФИШИРАТ ЧЕ УЖ СА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТИВНИЦИ. ДОКАТО НЕЗАВИСИМИ МЕДИИ НЕ РАЗКРИХА ЧЕ ДЯСНАТА РЪКА НА АХМЕД ДЕМИР ДОГАН- АРБЕН ХАБАЛЪОВ СТРОИ ХОТЕЛИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО ЗАЕДНО С МЕТРЕСАТА НА БОРИСОВ- СОБСТВЕНИЧКАТА НА СИ- БАНК- ЦВЕТЕЛИНА КАРАГЪОЗОВА/БОРИСЛАВОВА/. Е НАЙ НАКРАЯ ЛЪСНА ИСТИНАТА ,МАКАР И КЪСНО!
58
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е Българина наистина е много ***. Изобщо не не се светна за задължителния вот. Я си помислете защо партии които най-много купуват гласове изведнъж са "За" задължителния вот? Ами защото той ще свали цената на гласа. Досега трябваше да платят 20-50 лв, на бай *** да отиде да гласува за тях. А ако бай *** е длъжен да отиде да гласува сега ще трябва да му палатят само 5 лв. за кого да гласува. Инъче..глоба!! това е 10% надолу, с същите пари пазарим 10% повече глаове. Направиха си извод.
57
0
 
4
 
! Отговори
Местан бесен преди 9 години
Предложението не минало в Комисията благодарение на петима депутати от ГЕРБ и трима от ДПС, които били против. За гласували от Коалиция за България и от Атака, откъдето идва идеята. Гласовете били осем на осем.Това е скандално. Чакам реакцията на ръководството на БСП, заяви Лютви Местан пред журналисти.
56
0
 
4
 
! Отговори
давай Сергей преди 9 години
Марк Катон Водещ коментатор Сенатор на Римски сенатХитър номер ....не мисля ,че ще се отмени декларацията. Но ще бъде легитимирана обществено новата коалиция Герб- ДПС. Сега с номера за задължителното гласуване е пак в полето на ДПС . При новите избори вкарва ..10 -15 депутата , а може и да не прескочат !? Нямам представа къде ще се излее задължителният вот...но ГЕРБ имат много основания за "кахъри":) Тази не гласуваща маса от хора ...мрази всички политици ще избере по малкото зло или нещо ново. Хитър номер на китайката
55
1
 
4
 
! Отговори
TRUBA преди 9 години
TOVA AKO NE E ZAGOVOR S/U BALGARIA I TO OT NASHITE ''partniori'' ot eu.NIKAKVA OSTAVKA. NEKA DA VIDIM DOKADE MOGAT DA STIGNAT TEZI ''TITANI ''EU
54
2
 
4
 
! Отговори
...... преди 9 години
Малин Кръстев Водещ коментатор ПГЕ "Джон Атанасов"Сега и БСП ще си върне на престъпниците от ДПС, ами ако след изборите, ако Атака и БСП имат повече гласове от ГЕРБ и ДПС тогава Местаня ще се бие по главата, че е провалил кабинета! АТАКА ПОБЕДА! АТАКА ДО ПОБЕДАТА!
53
0
 
6
 
! Отговори
последни новини преди 9 години
БСП и АТАКА няма да могат да прокарат подобни текстове без гласовете на ДПС и ГЕРБ, които категорично са против задължителния вот и гледат на това предложение на Станишев като наказателна акция срещу партията им.
52
0
 
4
 
! Отговори
последни новини преди 9 години
Сергей Станишев се обяви "за" задължително гласуване, което да бъде записано в Изборния кодекс, както предложи лидерът на БСП. Това ще рече, че хората на Бойко Борисов няма да подкрепят в пленарна зала внесени от БСП промени в Изборния кодекс, с които да се въведе задължително гласуване.