WSJ: Дните на българското правителство са преброени

Организации настояват за прозрачност около "Южен поток"
6 юни 2014 21:55, Бойчо Попов
193
WSJ: Дните на българското правителство са преброени
Снимка: Reuters

Изпадналото в криза на доверието коалиционно правителство в България се съгласи на предсрочни парламентарни избори повече от две години преди законно установения срок, за да възстанови реда на политическата сцена на страната, пише в свой анализ за Wall Street Journal авторът Шон Карни.

В статията под заглавие "България ще гласува две години предсрочно, след като управляващата коалиция отстъпи под натиска" Карни цитира думите на лидера на БСП Сергей Станишев и на Лютви Местан от ДПС и запознава читателите си със събитията от последните 48 часа.

През последната година имаше серия от политически грешки и това увеличи натиска над ръководеното от социалистите правителство. През тази седмица Европейската комисия стартира срещу София процедура за нарушаване на европейските правила заради подкрепата от правителството на оспорвания газопровод "Южен поток", поддържан от Русия. На 13 юни в София се очаква делегация от Брюксел, която да обсъди въпроса, съобщи по-рано министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Цитира се и посланика на САЩ в България Марси Рийс, която през седмицата пред българска медия заяви, че е „дълбока загрижена“ от плановете на българското правителство части от "Южен поток" да се изграждат от "Стройтрансгаз". В компанията мажоритарен собственик е руският бизнесмен и милиардер Генадий Тимченко, който е включен в американския списък със санкции.

Европейската комисия непрекъснато предупреждаваше през пролетта София за натиска над европейски инвеститори в българската енергетика, а ЕС замрази финансирането по оперативни програми заради нередности в използването им".

"Това е абсолютно добра новина и колкото по-скоро се проведат изборите, толкова по-добре", казва пред WSJ Николай Стайков, един от главните координатори на неформалното онлайн сдружение на протестиращите в България. Групата седи зад сайта NOresharski.com, който действа като централна точка за разпространение на информация за протести и съмнителна дейност от правителствени служители и техните сътрудници.

Стайков пояснява, че „Протестна мрежа“ призовава водещите опозиционни партии да се обединят в следващия парламент за разкриване на цялостната документация и договори, свързани с проекта "Южен поток", както и за по-подробна проверка на имотните декларации на служителите на изборни длъжности.

Едва преди по-малко от седмица в друг свой материал Wall Street Journal алармира, че в някои западни столици се увеличават опасенията, че България може отново да попадне под влиянието на Москва. Авторът Джо Паркинсън припомня, че един законодателен пакет от април позволява на руския износител на природен газ „Газпром“ да заобиколи регламентите на ЕС за конкуренцията в българския участък от своя газопровод „Южен Поток“ и така страната си навлече предупреждения за възможни санкции от Европейската комисия. Отбелязва се, че новият закон на България съдържа някои от най-точните формулировки от първоначалното предложение на „Газпром“. 

Още новини ок "Икономика и политика" четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
17
 
! Отговори
Дечо преди 9 години
Мили приятели, какво очаквате да се случи на новите избори? Мога да ви кажа отсега - нищо, но ще е малко лошо от сега. Тези, които си мислят, че коалицията е единственото зло - лъжете се, мили мои. Най-големият враг на страната е обезлюдяването. Който и да дойде на власт, няма да реши този проблем. Централна Европа също пасува, понеже така й е изгодно да ни изсмуква жизнените сокове.
10
0
 
7
 
! Отговори
55 преди 9 години
До ДидоАбе,ти май не си се палил! Май си от онези гдето натуткаха баламурниците да се палят....
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Могат спокойно да запишат,че дните на следващото правителство също са преброени,преди още да се знае кой или кои ще са победителите,кои ще са управляващи и кои опозиция,кой ще е премиера ,особено пък ако ще е Борисов .,ама едва ли.
8
0
 
3
 
! Отговори
do 2 преди 9 години
и какво от това, ако ще и без пари да е хотрата са бедни. В цял свят тока поскъпва, но и взимат нормални заплати.
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ вчера загатна за себе си като отговори на въпроса:г-н Борисов как според Вас се живее с заплата 300 до 400 лв. Отговорът:"Еми на който са му малко да се хване на две три работи и ще му стигат"Ето това ни очаква след като го преизберем пак:)
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТва на снимката е колаж, може да се направи за всеки - за папата, за лили иванова, за майка тереза, за исус, както и за разни зарзавати, които плащат на *** да лепят жалки плакати - само хабят хартия и съсипват околната среда :)
5
9
 
24
 
! Отговори
Още малко преди 9 години
Още малко ще останат да довършат далаверите за Южен поток и Белене. Все пак трябва да подпишат договори за стотици милиони с огромни неустойи и да защитят интереса на Газпром за години наред. След като го направят няма какво да стоят. Ще имат достатъчно пари за да купят следващите избори 15/15
4
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честити нови 3 млрд заем теглен от Орешарски и поголовна сеч и вдигане на сметки от 1 юли
3
17
 
14
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
И какво от това????????? И да изберем мутрата Борисов,няма да заживеем по-добре Аз не виждам какво толкова ще се промени Или отново коалиция,БСП-ДПС + ББЦ или ДПС+Герб А нито една от тия комбинации вещае нещо по-добр А и гласуването е с 3 години по-рано от срока
2
25
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Но това правителство успя да задържи цената на тока,без повишение
1
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно това е Орешарски - от снимката! Народът през носа ще му го изкара и ще запомни той българите завинаги!