WSJ: Дните на българското правителство са преброени

Организации настояват за прозрачност около "Южен поток"
6 юни 2014 21:55, Бойчо Попов
193
WSJ: Дните на българското правителство са преброени
Снимка: Reuters

Изпадналото в криза на доверието коалиционно правителство в България се съгласи на предсрочни парламентарни избори повече от две години преди законно установения срок, за да възстанови реда на политическата сцена на страната, пише в свой анализ за Wall Street Journal авторът Шон Карни.

В статията под заглавие "България ще гласува две години предсрочно, след като управляващата коалиция отстъпи под натиска" Карни цитира думите на лидера на БСП Сергей Станишев и на Лютви Местан от ДПС и запознава читателите си със събитията от последните 48 часа.

През последната година имаше серия от политически грешки и това увеличи натиска над ръководеното от социалистите правителство. През тази седмица Европейската комисия стартира срещу София процедура за нарушаване на европейските правила заради подкрепата от правителството на оспорвания газопровод "Южен поток", поддържан от Русия. На 13 юни в София се очаква делегация от Брюксел, която да обсъди въпроса, съобщи по-рано министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Цитира се и посланика на САЩ в България Марси Рийс, която през седмицата пред българска медия заяви, че е „дълбока загрижена“ от плановете на българското правителство части от "Южен поток" да се изграждат от "Стройтрансгаз". В компанията мажоритарен собственик е руският бизнесмен и милиардер Генадий Тимченко, който е включен в американския списък със санкции.

Европейската комисия непрекъснато предупреждаваше през пролетта София за натиска над европейски инвеститори в българската енергетика, а ЕС замрази финансирането по оперативни програми заради нередности в използването им".

"Това е абсолютно добра новина и колкото по-скоро се проведат изборите, толкова по-добре", казва пред WSJ Николай Стайков, един от главните координатори на неформалното онлайн сдружение на протестиращите в България. Групата седи зад сайта NOresharski.com, който действа като централна точка за разпространение на информация за протести и съмнителна дейност от правителствени служители и техните сътрудници.

Стайков пояснява, че „Протестна мрежа“ призовава водещите опозиционни партии да се обединят в следващия парламент за разкриване на цялостната документация и договори, свързани с проекта "Южен поток", както и за по-подробна проверка на имотните декларации на служителите на изборни длъжности.

Едва преди по-малко от седмица в друг свой материал Wall Street Journal алармира, че в някои западни столици се увеличават опасенията, че България може отново да попадне под влиянието на Москва. Авторът Джо Паркинсън припомня, че един законодателен пакет от април позволява на руския износител на природен газ „Газпром“ да заобиколи регламентите на ЕС за конкуренцията в българския участък от своя газопровод „Южен Поток“ и така страната си навлече предупреждения за възможни санкции от Европейската комисия. Отбелязва се, че новият закон на България съдържа някои от най-точните формулировки от първоначалното предложение на „Газпром“. 

Още новини ок "Икономика и политика" четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
5
 
! Отговори
писна ми преди 9 години
До Анонимен 172 - Орешарски няма от какво да се срамува! Всичко, което се направи е в правилната посока! Вие трябва да се срамувате, които само плюете положителното, а се възхищавате точно на тези, на които им излязоха и записи,в които най-позорно тъпчат законите в тази държава и личат злоупотребата с власт и влияние по най-високите етажи на държавата; възхищавате се на тези,които ви тъпкаха и изхарчиха милиарди без лев за нито една прослойка в обществото;възхищавате се на простотията!Жалки сте
150
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българският комунист-винаги надупен към съветският съюз!Съсипахме и окрадохте всичко, гадни червени червеи!
149
6
 
9
 
! Отговори
До 168 преди 9 години
До АнонименХаха, свещената българска земя??!!!Огледай се, колега и ми кажи кое свещено вече виждаш тук?Бетонираното ни море от комиунисти, турци и мутри, бетонираните ни планини, пак от същите, грозните ни градове, застроени пак от същите, мизерията и глада по малките села и градове, навсякъде ширещата се престъпност???Та, за това американците ли са ти виновни????Мисли преди да пишеш глупости от измислен патриотизъм.
148
6
 
5
 
! Отговори
майнатайм преди 9 години
дните на правителството са преброени.обявете резултата.
147
3
 
7
 
! Отговори
офци преди 9 години
просто искаме сигурни доставки на газ.икономиката ни да няма проблеми .а какъв натиск понасяме,чак от америка.да бършем след акото на другитеникой не иска да зависи нещо и от нас.
146
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
търкай търкай цезуро
145
5
 
3
 
! Отговори
с хляб и сол преди 9 години
къде сме тръгнали да се мерим с великите сили.че и национален интерес да търсим?да посрещнем американската делегация с добра новина.
144
6
 
12
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
*** гробарски и седерастки тролчета, ако някога ви влезе в сините чугунени промити мозъчета, ще разберете, че в момента не сме 16-та република на СССР, но сме 28-*** република на ЕССР която се държи като 52-ри щат... Никога, ама никога и в СИВ и изобщо в блока към България не са се отнасяли като към откровенна колония - точно както се отнасят така нареените ни "партньори" - имаше все пак ограничена равнопоставеност и уважение набийте си го в празните глави с полирани мозъчета!
143
3
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
т.е. вече и в официалната си пропаганда си признаха, че свалиха правителството заради хамериканският интерес - дори единият ноклук от гроб вече съобщи, че след като вземат властта ще вдигнат тока, ще спрат Южен поток ще замразят Козлодуй, тиквата пък сподели, че ще вдигнат годините за пенсия, ще намалят социалните харчове(предполагам плюнката в президенството само ще дигне от 1,3% на 2% бюджета за отбрана както обеща във Варашава) ит.н. Мислете с тия празни кратуни,като гласувате...
142
12
 
11
 
! Отговори
Сбогом, преди 9 години
Черепарски, сбогом Седянски, сбогом мафиотска марионетко! Няма да ни липсваш! И бъди благодарен на Българския Народ, че е толкова благороден и толерантен!
141
2
 
15
 
! Отговори
170 преди 9 години
Те(политиците) ви водят 25г като овци на заколение,а вие блеете....доволно!Не съм виждал такова робско поведение по твета у хората.Не може само с мърморене и постове да се борите за щастлив и по добър живот.Мързи ви или ни ви стиска дори да протестирате като не ви харесва управлението ви.
140
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не останаха истински българи в таз държава,а само п.....ки.България,членка на ЕС,българи мнозинство,а ги управлява задкулисно една турска етническа партия на малцинството,с криминален произход,която се занимаваше с терор преди 28г.Да ви припомня какво се казва по този повод по народному-за е...но д..***.....цяр няма!Понеже всички сте по по и най най обяснете ми как го допуснахте това?
139
8
 
19
 
! Отговори
Майкави ЕвроГейска преди 9 години
Лицемерни еврогейци,защо не си спрете северен поток,като сте толко принципни?Ликвидирахте ни и аец,и икономока,и селско ст-во,нарязахте ни въоръженията и ни събухте...предятагана от югоизток.Поставихте ни на последно място по стандарт,и не второ,а 22-ро качество в Гейския ви съюз,за което благодарим:-) .Прочети цялата статия тук: dnes.bg/politika/2014/06/06/bylgariia-vliiae-na-otnosheniiata-mejdu-rusiia-i-es.228157,2
138
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименСАМО КОМУНИСТИТЕ ГО ПРАВЯТ. КАТО СЕ СЕТЯ ЗА ДУПЕДАВЦИТЕ СТАНИШЕВ И БОЛЕН....
137
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ООО КОГА ЩЕ СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ КАРИКАТУРАТА ОРЕШАРСКИ..... БЪЛГАРИ РАЗБРАХТЕ ЛИ СЕГА ,ЧЕ ТОВА Е МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ,ПОДЧИНЕН НА ДОГАН ,КАКТО И МИНИСТЪР ЙОВЧЕВ СЕ ОКАЗА ПАК ПРОТИЖЕ НА ДОГАН И ТЕЗИ НЕКАДЪРНИ ПОСЛУШКИВЦИ РАЗСИПВАХА ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА СТАНИШЕВ ! Е ТОВА СА ФАКТИТЕ ! ЗАТОВА ВЪН *** !
136
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб не знаели какво искат. Искат да се докопат до властта и за това и с дявола ще влязат в сговор.
135
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заради Южен поток , по-точно хамереканските интереси ще се сменяме правителството. После за награда пак кораб с гранясала царевица за пуканки. *** и заспал народ !
134
5
 
9
 
! Отговори
АСОШЕЙТЕД ПРЕС преди 9 години
ГЕРБ смени резбата: Изборите без задължително гласуване, заедно с тях референдум. Само за няколко часа ГЕРБ смени позицията си, че ще подкрепи БСП за задължителното гласуване и потвърди съмненията за договорки с ДПС. От партията разпространиха позиция, която е доста различна от казаното от лидера им Бойко Борисов сутринта, който след пресконференцията на Сергей Станишев се обяви "за" задължително гласуване
133
3
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ гласува с ДПС преди 9 години
Предложението не минало в Комисията благодарение на петима депутати от ГЕРБ и трима от ДПС, които били против. За гласували от Коалиция за България и от Атака, откъдето идва идеята. Гласовете били осем на осем.Това е скандално. Чакам реакцията на ръководството на БСП, заяви Лютви Местан пред журналисти.
132
4
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Сега с факти:Първанов/ГОЦЕ/ препоръчва Борисов/БУДА/ на Генерал Бригадир Аспарухов. Той пък го препоръчва на Симеон Кобурга и БУДА става главен секретар на МВР. След това Доган/АГЕНТ САВА/ предлага на ГОЦЕ БУДА за Генерал. ГОЦЕ му връчва Генералско звание а после БУДА предлага на ГОЦЕ Доган/САВА/ да бъде награден с най- високото Държавно отличие орден "СТАРА ПЛАНИНА"Боже хора,не е ли видно че и 3-та доносници на ДС- ГОЦЕ,БУДА И САВА са навързани като свински черва!