Задължителният вот - ще махне един недъг, но ще има ли нови?

Идеята цели удар върху ДПС, категорични са анализатори
Обновена: 6 юни 2014 18:37 | 6 юни 2014 18:33,
176
Задължителният вот - ще махне един недъг, но ще има ли нови?
Снимка: архив Булфото

Евентуалното въвеждане на задължително гласуване, каквато идея лансира днес лидерът на БСП Сергей Станишев, би отстранило един недъг, но е възможно да се появи друг, коментира социологът Юрий Асланов пред Агенция „Фокус“.

Още по темата
За социолога темата за задължителното гласуване е въпрос на предстоящи консултации на експертно ниво. Според Асланов е възможно да се проведе референдум по темата заедно с изборите. Експертът коментира, че и темата за Южен поток „плаче“ за референдум.

Според Асланов голямото събитие, което ще следва от вчерашната пресконференция на лидера на ДПС Лютви Местан, на която той предложи три варианта за предсрочни избори, е сближаването между БСП и ГЕРБ. Социологът коментира още, че от двете големи партии зависи дали ще си подадат ръка и ще извършат спешни промени в законодателството и Конституцията.

Асланов коментира, че моментът не е подходящ за предсрочни избори, тъй като предстои работа по бюджета за догодина, а това изисква работа в парламента, което не би било възможно, ако заработи служебно правителство.

„На теория са възможни предсрочни избори сега, но това значително ще усложни финансовата и икономическата ситуация в държавата“, каза още Асланов. Той обясни, че, ако новото правителство бъде избрано през септември, то няма да бъде длъжно да приеме бюджета на старото.

Политологът Антоний Гълъбов заяви, че днешната позиция на БСП ще влоши изборните й резултати когато и да се проведе вота. Според него изборните резултати от 25 май няма да се повторят на парламентарни избори.

„Самите изборни резултати водят вече до пренареждане на политическата картина и на електоралните предпочитания“, каза още той. По думите на Гълъбов резултатите на европейските избори са само моментно състояние на процес, които продължава и в момента.

Според Гълъбов е трудно да се прогнозира изходът от парламентарните избори, но единственото сигурно е, че позицията на БСП от днес ще коства допълнителна загуба.

„Избори със сигурност ще има наесен“, категоричен бе политологът Димитър Димитров. Според него най-близката възможна дата е последната седмица на месец септември, но вероятни са също и следващите пет недели през октомври и ноември.

Димитров заяви, че задължителното гласуване няма как да се случи на предсрочния вот. Според него идеята за задължителния вот е опит БСП да напомни на ДПС кой е по-малкият коалиционен партньор. По думите на политолога съвсем възможен сценарий е провеждане на предсрочен вот и референдум за задължителното гласуване, като по този начин можело да се повиши избирателната активност.

Политическата криза започна преди година с назначаването на Пеевски, сега се радикализира, след като се видя, че управляващите нямат обществено доверие. Така коментира политическата ситуация политологът Емил Георгиев. Според него предложението за задължително гласуване е удар срещу ДПС, но така отправено, предложението е невъзможно за реализиране, тъй като налага промени в Конституцията, за които са нужни подкрепа от три четвърти от депутатите.

Заедно с „Атака“, БСП ще са най-големите губещи на предсрочния вот. Такава бе прогнозата на социолога доц. Жеко Кьосев пред Агенция „Фокус“. Според него резултатите от евровота не са никаква политическа изненада, защото загубата на БСП е проектирана последователно през последните 25 години.

„БСП е формацията, която не се припознава от младите хора. БСП залагаше и в своето управление продължава да залага на своя твърд електорат – пенсионерите“, каза още Жеков.

Вчера на пресконференция лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета. Местан даде три варианта за предсрочен вот - наесен, догодина по това време и "2 в 1" заедно с местните избори. Лидерът на ДПС заяви, че за партията му първият вариант е най-добър.

Лидерът на БСП Сергей Станишев също се обяви за предсрочни избори, но не незабавно. На пресконференцията стана ясно, че левицата е за въвеждането на задължително гласуване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
VALIANT преди 9 години
До rdСтига сте писали на тази латиница, получават се разни драсканици, на които слагам минуси без да ги чета, колкото и "качествени" да са!!! Аман от неграмотници, АМАН!!!
131
1
 
2
 
! Отговори
капиталист преди 9 години
Като се вдигне гласоцената и край с платения вот
130
0
 
2
 
! Отговори
конспирация преди 9 години
За кагото и да гласуваме,все комунисти ни управляват и то от отряда ,,чавдар,,-хората на бай Тошо,свързани с русияВсе едно да кажа - кгб
129
1
 
3
 
! Отговори
ДОЛУ ДПС преди 9 години
Турско-*** раса ще реве на умряло, ако забранят на необразовани, незнаещи български език под-човеци да гласуват!
128
1
 
5
 
! Отговори
rd преди 9 години
otklonyavat vnimanieto na bg naroda ot mafiotskite izmami za bg evrodeputati na komunisticheskite narkoagenti na dps .bg nyama nujda ot nov zatvoren pazar i eu. bg ima nujda da razviva ikonomikata si i targuva s vsichki darjavi ot sveta - kakto i da ima dobri mejdusasedski otnoshenia s sasednite darjavi i po-shiroki targovski vrazki s sasednite darjavi. i s turcia i s rusia bg e imala i ste ima dobri targovski otnoshenia i sama ste opredelya svoeto badeste, a ne eu da komandva bg.
127
1
 
2
 
! Отговори
Бантустана преди 9 години
Големи *** пишат тук. Искат всичко да е задължително и принудително - щото сами не знаят какво трябва да правят и какво трябва да мислят. Просто мъка. Ама това е матриала в Бантустана.
126
2
 
6
 
! Отговори
2 преди 9 години
това не е удар срещу ДПС а нормален отговор на тяхното поголовно купуване на гласове и стъкмяването на избори със автобуси от Турция,уволненията и подтискането на българи и унищожаването на българщината там където имат влияние.Това е правилния начин.
125
1
 
1
 
! Отговори
ehoooooooooo преди 9 години
До Анонименda si cul ti za demokoraciq za sve6tennoto pravo na vseki grajdanin na edna darjava da galsuva bez znacenie ot negovoto religiozno etnicesko sexsualno proishod nima bednite v edna darjava nqmat pravo na jivot egati darjavata koqto jiveem
124
1
 
5
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
СИГУРНО СЕ ПОВТАРЯМ, КАТО ОБЯСНЯВАМ ЗАЩО НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ОТ 1996 г.НАСАМ И ЗАЩО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ НИКОГА В ТАЯ ДЪРЖАВА!ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ НИ "ПОЛИТИ;И" ТОТАЛНО НАРУШАВАТ КОНСТИТУЦИЯТА ! ! ! ДуПиСе Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА , СЪЗДАДЕНА ПО ЕТНИЧЕСКИ ПРИНЦИП ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ! / Че имат някоедруго "бисерче", не топли/. НЕ БИВА ДО УРНИТЕ ДА СЕ ДОПУСКАТ НЕГРАМОТНИ И НВЕПЛАЩАШИ ДАНЪЦИ НА ТАЯ ДЪРЖАВА / Ако е държава ?!?!? / ЧОВЕЦИ !НЕ МОГА ПО ДРУГ НАЧИН ДА ИЗКАЖА НА т.н."политици" ПРЕЗРЕНИЕТО СИ !!!!!!!!!
123
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** и турците ще се обединят ама друг път, като се въведе образователен ценз и ще изпаднат 90% от тая ***. А и никой разумен не е съгласен да му определя бъдещето някакъв *** дето не може да си напише името и не е плащал данъци през мизерния си живот а за него са отделяни средства от кървавите пари на работещите. Така, че е време разделно и българския измъчен народ е време да вземе бъдещето на децата си в свои ръце.
122
6
 
6
 
! Отговори
монархист преди 9 години
Радвам се ,че всички се съгласиха с идеята на НДСВ за задължително гласуване ...
121
4
 
9
 
! Отговори
до Аспарух преди 9 години
Не искаш да гласуваш ? Е кой да оставим да гласува, само *** ли и електората на ДПС. Ами дайте тогава да оставим държавата да се управлява от ДПС. Винаги има по-малко зло и то трябва да се избере. На мен лично ми се повръща като видя някой от БСП , Станишев, Манолова и кой да е, но ако нямаше друг и другия вариант е турската партия ДПС да управлява държавата бих гласувал за БСП. Е в случая имам избор ГЕРБ и Борисов, които трудно понасям и Реформаторския блок , които мога да преглътна.
120
12
 
8
 
! Отговори
Аспарух преди 9 години
На това му се вика демокрация .... Задължителен вот - каква свобода на избор. Ми тези кукловоди изваждат 5 олита и ми казвате ТИ... Аз ... Моя милост ... ДЕТО САМО ПЛАЩАМ В ТАЗИ ДЪРЖАВА.... ЗА кой да гласувам, ако не харесам никой от тях !? Да съм гласувал за по малкото зло... НЕ ! НЕ ИСКАМ ТАКА. Против съм задължителното гласуване. Знам ползите, но минуса е по голям така задължителното гласуване
119
0
 
18
 
! Отговори
мда преди 9 години
Най големия недъг е умствения капацитет на материала. Това което е нужно се нарича изборен ценз.Минимум ЗАВЪРШЕНО средно образование.Платени данъци и осигуровки.
118
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сега като взимахме някакви пари от проекти от ЕС това помогна ли ни нещо? Защо държавата трябвя да дава пари на производителите, на частните болници. Това не прилича на капитализъм. КАПИТАЛИЗЪМ означава произвеждаш продукт намираш си пазар и си го продаваш и понеже развиваш бизнеса си на определена територия и ползваш благата и плащаш данък. Тия капиталисти в БГ все едно са болни от ШИЗОФРЕНИЗЪМ. Искат частен бизнес, а държавата да им дава пари и пазар да им търси, нещо не се връзва.
117
2
 
4
 
! Отговори
asen преди 9 години
vin vsiki samo putin
116
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 9 години
Революцията при която властта се връща на хората и правителството става домоупранител се нарича МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА. НАРОДА или принуждаваполитиците да проведат такива избори или не е народ а племе което се нуждае от вождове и шамани.
115
5
 
8
 
! Отговори
пишманеуропеец преди 9 години
гласуването , като стане задължително, остава само да ни кажат и за кого да гласуваме за да бъде демократизацията демократизирана
114
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Платените социолози ще се надпреварват да ни убеждават, че не е европейско, няма смисъл да се въвсежда задълвително гласуване, как ще има други порблеми, само и само да се запазаи статуквото и да нре гласуваме,че да си правят и купуват когото си искат. ЗГ елиминира *** и турския вот, които така или иначе гласуват задължително. Никакви проблеми не се създават, който не мине бариерата не влиза- толкова е просто.
113
3
 
7
 
! Отговори
от колилио до 1 преди 9 години
Явно не си времено на вьн комунистите дпс герб сдс и тн не грабят Бьлгария .Бьлгария се граби основно от западни монополи а всички политически партии им помага дружно.Аз бих предложил да вкараме в трудова повиност всички занимавалисе с политика последните 25 години за поне 10 години.Да забраним концесите на всички тн инвеститори да си платим неустоиките по договорите.След две години ще имаме три пьти по големи доходи и всеки ще се сьобразява с Бьлгария.