Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"

Спирането е до отстраняване на забележките на Брюксел
Обновена: 8 юни 2014 19:14 | 8 юни 2014 17:09, Елка Василева
794
Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"
Джон Маккейн и Пламен Орешарски. Снимка: БТА

България спира работата по проекта „Южен поток“ до отстраняване на забележките на Европейската комисия.

Още по темата

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия за газопровода. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и някои въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и с запитването от страна на Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, е допълнил Орешарски.

„В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“, заявява премиерът в отговор на запитване за това дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката. Премиерът е пояснил, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

Припомняме, че в петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия.

В началото на месеца Европейската комисия изпрати официално писмо до българските власти за откриване на наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС при проекта "Южен поток“. Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход, заяви Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

„Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки“, е посочил още Орешарски, като е обърнал вниманието на желанието на страната ни да се реализират доставките по южния газов коридор от находището "Шах Дениз".

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, е заявил в началото на изявлението си Орешарски. В течение на срещата е била  обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Премиерът е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

От своя страна Джон Маккейн е обяснил, че САЩ изразяват съгласие, че трябва да бъде постигната енергийна независимост на Източно Европа. Той е обяснил също, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на "Южен поток".

"Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия. Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции няма да участват, е коментирал още сенаторът.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


794
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
559
3
 
5
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
тебе като ти харесва ес ходи в германия,там може и да си смениш полаот такива като теб няма да се оправи България
558
9
 
5
 
! Отговори
путина вурстова преди 9 години
На които не му харесва ЕС да си взема багажа и да се отправя към Русия, там територия бол. Границите са отворени за всеки, даже паспорти ще им напечатат. Много ми е интерестно, някой плюят по САЩ, а в същото време живеят там? Ползват техните технологиии т.н. На комунист и Русия вяра не може да се има, това се видя сега и в Украйна.
557
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам референдум да ни дадат статут на щат в състава на САЩ. Така и така МакКейн ни заповядва какво да правим, поне да ни дадат и американски паспорти, че да имаме някаква полза.
556
1
 
4
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
не само разстрел и на изгнание в затворите всички досегашни политиците крадат,ние гладуваме,щом ще има евро законодателство ще трябва и евро заплатанека си казваме истината
555
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГОЛЯМ ГЪОНСУРАТ ! МАНДАТОНОСИТЕЛЯТ ТИ ,И ТЯХНИЯТ ПОДДРЪЖНИК БСП И ДПС КАЗВАТ ЧЕ НЯМА КАК ВЕЧЕ ДА НЯМА ИЗБОРИ ТОЗИ СИ СТОИ ВСЕ ЕДНО НИЩО НЕ СТАВА. ТИ ВЕЧЕ ТРЯБВАШЕ ДА СИ ПОДАЛ ОСТАВКА БЕ НАГЛЕЦ !
554
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е изключителна държава. Има тази невероятна способност да се навира доброволно в ***. Отново сме целите в ***. Тази крадлива шайка нарекла се политически елит, е за разтрел за държавна измяна. Без изключения.
553
9
 
6
 
! Отговори
путкина вурстова преди 9 години
Пикаят ли червените *** вече кръв?А руските граждани нека си пишат в руските си форуми и по възможност да си стоят в Русия, на нас в БГ ни е писнало от тях.
552
4
 
9
 
! Отговори
българин преди 9 години
Орешарски е ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК, правителството му - СЪЩО, БСП и Атака - СЪЩО. Вместо да използват ситуацията, когато Русия на Путин драпа още по-силно за Южен поток, поради конфликта с Украйна, и ДА ПРЕГОВАРЯТ ЗА ПО-НИСКА ЦЕНА НА ГАЗА ПРИ СТРОЕЖ НА Южен поток като същевременно изграждат ИНТЕРКЕНЕКТОРИ със съседите, некадърниците забатачиха проекта КОРУПЦИОННО, също като Белене, простаците от БСП натвориха юридически простотии и накрая ЕС и САЩ ги отрязаха за проекта. КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕКАДЪРНИЦИ.
551
4
 
2
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
питам аз комунисти правят ли коалициикоя гейрбераска мека китка ще ми отговорикато ми дадете отрицателен палец дайте и обосновкано сте *** и ограничени гейберасиколкото до орешарски ако го спре да си ходи
550
2
 
16
 
! Отговори
123 преди 9 години
Този господин по-горе , с бялата коса, загуби изборите срещу Обама 2008 година.Той е републиканец, и в момента те не са на власт, та се чудя, на какво основание е в БГ и раздава заповеди.И добре че не са на власт, иначе третата световна отдавна да е факт.Сара Пейлън, с който Маккейн беше двойка в изборитр(тя за вице), на въпрос на журналист( обсъждаха външната политика) "какво бихте направили ако сте в конфликт с Русия, те отговори "Ще ги нападна". Изводите си ги направете сами.
549
3
 
4
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
питам аз комунисти правят ли коалициикоя гейрбераска мека китка ще ми отговори,
548
3
 
1
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
питам аз комунисти правят ли коалиции
547
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Oresharski s cenata na vsichko iska da ostane na vlast za da podarja ogania na totalitarnata komunisticheska mafia. Zashto do dnes Stanishev ne beshe razsledvan. Jena mu i kombinaciite okolo "zakonnite "krajbi
546
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 9 години
освен ако не повторят Иракската война, но сега в Украина.Ирак е богат на нефт, и след 10 години война, сега там трайно са се настанили американски фирми да екслоатират находищата.Казват, че Украйна е богата на шистов гас, преди няколко месеца ЦРУ и амер. посолство там спретнаха поредната "демократична революция". So, нещата се повтарят, поредната война за същата цел.
545
1
 
11
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
до последните 2 ком...много сте прави,но ако не се вдигнем ние БългаритеБългария ще е 5-та ръка държава
544
2
 
13
 
! Отговори
123 преди 9 години
До Лора 683Lora, това което пишеш са пълни глупости.Вече 10 години САЩ произвеждат шистов гас в САЩ и няколко щата са пропищели от еко-катастрофи и нещата отиват към ЗАБРАНА на това производство.Просто те искат да го изнесат- това вредно производство, в други държави, както изнесоха много други вредни производства в Китай.И още нещо, те са зависими от арабския бензин, не гас, но ако под натиска на неправителствени организации се спре шистовия гас в USA, ще са зависими и за него, освен ако..
543
2
 
17
 
! Отговори
МИРО преди 9 години
ОРЕШАРСКИ НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМА НИКАКВИ РЕШЕНИЯ БЕЗ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ И ОЩЕ ВЕДНАЖ ПОКАЗА ЧЕ Е ....ЧЕСТИТ НОВ КОЛОНИАЛИЗАМ "ДЕМОКРАТИЧЕНКОЛОНИАЛИЗАМ" ...
542
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"...след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи" -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Орешарски, преди те подкрепях. Вече - не. Станал си американска ***.
541
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vasil.panLELE MALE NAPRAVO MNOGO NI UPLASHI,IA PITAI BABA GICA I VNUKA I NIKOLAI4o OT SELO GORNO NANADOLNISHTE PLEVENSKO;KAV HAIR VIDIAHA OT MNOGOTO RUSKI TURISTI;NULL;NULL
540
2
 
10
 
! Отговори
vasil.pan преди 9 години
Да, братишки здорово обосрали вы свою репутацию в России. Надо учитывать еще и то, что если раньше руснаци ездили в БГ на отдых, потому что такого в России не было, то сейчас в России есть Крым, с почти таким же климатом, но зато без виз, без лева, и со своими же русскими.Так что... Жалко ми е за туристичен трафик.