Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"

Спирането е до отстраняване на забележките на Брюксел
Обновена: 8 юни 2014 19:14 | 8 юни 2014 17:09, Елка Василева
794
Орешарски разпореди спиране на "Южен поток"
Джон Маккейн и Пламен Орешарски. Снимка: БТА

България спира работата по проекта „Южен поток“ до отстраняване на забележките на Европейската комисия.

Още по темата

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всички действия по изграждането на "Южен поток", докато не се постигне разбирателство с Европейската комисия за газопровода. Това съобщи самият Орешарски на брифинг в Министерския съвет след среща с пристигналите на посещение у нас трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и някои въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна.

„Обсъдихме въпроса с „Южен поток” и с запитването от страна на Европейската комисия относно процедурите на европейското законодателство. Подчертах, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним начина на неговото изпълнение по-нататък”, е допълнил Орешарски.

„В момента има запитване от страна на ЕК. В зависимост от консултациите с Брюксел, които предстоят, ще се реши ходът на по-нататъшната работа“, заявява премиерът в отговор на запитване за това дали компании, които участват за изграждане на „Южен поток”, ще получат санкции и каква ще бъде неустойката. Премиерът е пояснил, че не знае дали договорите могат да станат публични, тъй като са между частни компании.

Припомняме, че в петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия.

В началото на месеца Европейската комисия изпрати официално писмо до българските власти за откриване на наказателна процедура срещу България за неспазване на правилата на ЕС при проекта "Южен поток“. Помолихме България да спре проекта, поне докато разговорите между ЕК и българските власти са в ход, заяви Антоан Коломбани, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия Хоакин Алмуня. Трябва да има пълно спазване на европейското законодателство, затова предприехме наказателната процедура, поясни Коломбани.

„Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки“, е посочил още Орешарски, като е обърнал вниманието на желанието на страната ни да се реализират доставките по южния газов коридор от находището "Шах Дениз".

„Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност“, е заявил в началото на изявлението си Орешарски. В течение на срещата е била  обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.

Премиерът е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.

От своя страна Джон Маккейн е обяснил, че САЩ изразяват съгласие, че трябва да бъде постигната енергийна независимост на Източно Европа. Той е обяснил също, че искат да видят по-малко руско участие в изграждането на "Южен поток".

"Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия. Надяваме се, че въпросът за "Южен поток" трябва да се реши в координация с европейците и че фирми, които работят с руски фирми, подложени на санкции няма да участват, е коментирал още сенаторът.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


794
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
539
3
 
17
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Веднага турция и гърция поемат Южния поток. За нас остава осъзнаването, че докато не почнем избиването на евреите няма да има промяни.
538
2
 
14
 
! Отговори
леле преди 9 години
За планът Рънат някой чувал ли е ???
537
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега и руснаците ни намразиха. Но нищо, нали си имаме европейско "семейство". Винаги в историята сме гледали да прецакваме руснаците, но когато опре яйцето - от тях търсим помощ. Но и те не са ***, да знаете. Американците ги интересува само ПАРИ, ВЛАСТ и СВЕТОВНА ХЕГЕМОНИЯ. Поговорете с руснаци и ще видите, че ни считат за БРАТЯ. Дори в самия руски химн се пее за "братски народи". Обаче с тази гениална наша политика, ще ни намразят. Помислете само утре ако дойдат турците, кой ще ни помогне
536
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога,ама никога България не е била по позорно изгубила суверинитета от,отколкото когато се хвана с ЕС и САЩ.Ние сме тотални американски ***,които никой,ама никой няма да уважава и взима на сериозно вече.Мита за Кремълските слуги рухна като Вавилонска кула.България в васал на САЩ.Американската пасмина Маккейн не иска алтернатива на украинската тръба и затова бламира Южен поток.Русофобските анти-българи от Пиндостан *** от кеф, че сме станали васали на САЩ и губим инвестиция от 3 млрд.
535
10
 
6
 
! Отговори
истината преди 9 години
Просто ЦРУ каза на Орешарсик, Моника, Ментата, Серго и останалите, че ще им замрази сметките в Швейцария и тн по Европата. Нашите веднага взеха страната на силата. Путин какво им обещава - Ростов на Дон да пият с Янукович. Просто рубладжиите станаха ДОЛАРДЖИИ. Така ще стане и с чеченците, с източна украйна, осетия, крим и тн. В момента гледаме филма как ПУТИН -големия играч, го изпържват като сланина, нашите и руски далавераджии.
534
1
 
8
 
! Отговори
,,,,, преди 9 години
ахххххх ку..и *** продажни..........................................гнус ме е .
533
4
 
15
 
! Отговори
DK преди 9 години
Кой го покани тоя фашизоиден *** Маккейн в България и ако е така, за какво го покани - това е едно от най-зловещите и вредни за света създания в Американския конгрес (или такъв тип "***" вероятно въобще не искат покана, а идват направо със "сопата") ? И какво, дойде да "набие канчетата" на марионетните български политици ли?
532
5
 
3
 
! Отговори
Лора преди 9 години
От 2015г.САШ ще стане енергийно независима,тъй като ще започне експлоатацията на находищата на шистов газ.Най-късно до 2019г.САЩ ще консумират по-малко природен газ,отколкото ще произвежда и за първи път в историята ще се превърне не само в производител,но и в независима държава износител на енергия,което означава,че ще диктуват цените и ще определят енергийната международна карта.С др.думи зависимостта им и подчинението им на капризите на арабите от С.Арабия,Катар,Кувейт и ОАЕ са към своя край
531
2
 
1
 
! Отговори
gospod преди 9 години
До Emigrant2nadjavam se da e ostanal niakoi ot semeistvoto ti tuk v bulgaria,za da mu reznat i na nego zelkata,kato zapo4ne vsi4ko,shoto ti podklajdash edna omraza,a tia vodi samo do edin edinstven krai.smart!!!!!!!
530
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До А.В.че да не е руска газта ве ***? карта виждал ли си от къде ще идва? не нали!
529
2
 
5
 
! Отговори
Emigrant2 преди 9 години
Maraba robi na Obama ES Turcite *** Kak ste oshte jivi 4udno
528
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
другаря Борисoff е същата мижитурка
527
3
 
7
 
! Отговори
АЙДЕ , КОМУНЯГИТЕ... преди 9 години
...ДО ВЧЕРА ДАВАХТЕ ДУПЕ НА ДПС....ОТ УТРЕ ЩЕ ВЗИМАТЕ--ДАВАТЕ ГЪаЗ --ДИРЕКТНО на КОМШУЛУКА!ПОВИШИ ВИ СЕ РЕЙТИНГА ,БЕ ДРУГАРИИИИИИ ...ХА,ХА,ХАААААААААААА..ЩО НЕ СЕ РАДВАТЕ НЕЩО....??!!!!
526
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
толкоз ли не могат да изкеретят от цялата работа..... едните искат, другите не. Да им вземе парите да запълни някой дупка. Да спре работа по документи, и опа сички са доволни..... *** хора само на кой заднига да лижа(само дълги езици и тесни дупета има в този парламент)
525
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с Великата ви държава с великите и умни хора(пропуснах и красиви) ? Закрийте я Тази *** от болни прасета.Язък за демокрацията.
524
3
 
14
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Вижте им очите на снимката - все едно са неодушевени роботи ... или обсебени от демони.
523
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да може УКРАЙНА да е монополист, ЕС и САЩ защитават нейните интереси, а тя още не е влязла в ЕС. Като влезе още повече ще ни спират наште проекти те все си намират причина, но ние си внасяме членския внос от 1 000 000 000 евро и на НАТО. Боже колко се мразим ние бг.
522
5
 
16
 
! Отговори
Ник преди 9 години
Ай да се маха това тъпо правителство, само спъват икономиката ни.
521
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно обаче е интересно, ЕС и САЩ отдавна се опитват да спрат проекта, но БСП до вчера казваше че не ги интересува. Днес хамериканци и сенатори чак дойдоха и ги обърнаха на 360градуса. Какво ли точно са ви заплашили. Ясно е че ЦРУ шпионират и знаят всичко, но и ние обикновените няма да се учудим. Ние знаем че Боко е бил в СИК и убийства да е правел нишо неможем да променим, но се надявахме че това ще Ю.П. ще ни подобри отн с Русия, а бсички знаем колко мн се нуждаем от нея. 25г ЕС и САЩ достатъчн
520
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май скоро ще се пее една позабравена песен " Земята на Ботев и Левски отново е робска земя.....".Цяла Европа е на руска газ, или ще ни накарат да получаваме руска газ но от Турция за " по сигурно". Срам!