Лошата комуникация с ЕК води до проблеми с „Южен поток“

Тасев: Натискът на САЩ е „прецизен удар“
Обновена: 9 юни 2014 14:04 | 9 юни 2014 09:01,
43
Лошата комуникация с ЕК води до проблеми с „Южен поток“
Снимка: архив, Reuters

България не нарушава Третия либерализационен пакет с проекта за изграждането на „Южен поток”, заяви в ефира на БНТ енергийният експерт Атанас Тасев.

Той посочи, че европейските директиви предвиждат газопроводите да бъдат въведени в експлоатация след одобрение от националните регулатори. Именно при издаването на разрешение за функциониране те трябва да бъдат съобразени  и да отговарят на изискванията в Третия либерализационен пакет, а не при строителството.

Тасев посочи, че ако „Южен поток” бъде въведен в експлоатация, без да отговаря на европейското законодателство, санкциите ще бъдат „жестоки” – 10% от финансовите приходи от проекта.

Още по темата
Според експерта проблемите около проекта са отчасти и заради лошата комуникация с Европейската комисия. „Политиката, която води страната, не е проактивна, а пожарникарска”, допълни още той.

Припомняме, че в неделя след срещата си с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи премиерът Пламен Орешарски заяви, че работата по "Южен поток" ще бъде спряна, докато не бъдат изяснени неяснотите около проекта.

В края на миналата седмица пък американският посланик у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с фирми, санкционирани заради анексирането на Крим. Сред тях е и „Стройтрансгаз”, избрана да изпълни „Южен поток” на българска територия.

За Тасев натискът на САЩ е „прецизен удар” и не е имало никакво значение дали договорът със „Стройтрансгаз” е подписан прозрачно и след нормално проведена процедура.

Според ЕК обаче има съмнения как е проведена процедурата за избор на изпълнител на проекта. Затова и срещу страната ни беше стартирана наказателна процедура, която да изясни обстоятелствата по проведения търг.

Експертът коментира още, че „Южен поток” има бъдеще, след като бъде преразгледана процедурата за избор на изпълнител. Той обаче допълни, че не е ясно какви неустойки ще дължи страната ни при прекъсване на търговските взаимоотношения със „Стройтрансгаз”, защото договорът с компанията не е публичен.

По-късно днес в Брюксел ще се проведе тристранна среща между ЕК, Русия и Украйна по повод доставките на природен газ за Киев. Очакванията са руската страна да повдигне въпроса и за спирането на "Южен поток".

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Южен потокАтанас Тасев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
За пореден път комунистите се направиха на "нечули" и на "неразбрали". Тази"димка"я пускаше и Плугчиева по времето на предишната "тройна коалиция" .По стар комунистически обичай, пак се разчита на къса памет.
31
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Проекта стана инструмент в геополитически игри. А началото го положи тоя *** Бойко Борисов. Първо отиде в Брюксел и след това комисарят Йотингер писа "Беше ми докладвано че ...) а преди дни летя и до САЩ със сложени наколенки.
30
0
 
2
 
! Отговори
Инженера преди 9 години
Този газопровод минава през Сърбия, Словения, Унгария. Интересно там всичко ли е наред, че се чепкат с България.
29
0
 
2
 
! Отговори
ДО Чистача преди 9 години
Чистачо, чистачо ... на 19,05,1934 г. е извършен военен преврат и Кимон Георгиев е забранил партиите, не Кобурга. Така К. Георгиев е разчистил държавата от продажните и алчни партийци
28
2
 
1
 
! Отговори
Чистач преди 9 години
Редно е да си спомним за 19 май 1934 г. -Цар Борис забранява партиите и държавата полека лека започва да се оправя ,докато комунистите започват да акат ,да акат ,да акат ,докато стане голямо мазало Време е да забрани всички партии ,щото те са кърлежи впити в плътта на народа
27
1
 
9
 
! Отговори
Смешници! преди 9 години
Българите еталон за ТЪПОТА!!!!! Докато нашите умуват ЕРДОГАН вече отпрати предложение на руснаците ЮЖЕН ПОТОК да минава през Турция, Гърция, и оттам към Европа. Турция има държавници, а ние имаме *** от ГЕРБ и *** русофоби с промити мозъци и силно зомбирани, правени на магистралите незнайно от кого. Турция знае как да печели от геополитическото си предимство. А нашите *** се радват, че пак ще ни прецакат. След това ще плащаме по цени двойно по-големи.
26
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До демократичен терор:Защо не си проверяваш фактите преди да ръсиш глупости? Все пак в ерата на интернет сме.Статистика за 2013 България - 98% внесен газ от РусияГермания - 37% внесен газ от РусияИма го всичко в Wikipedia.
25
0
 
9
 
! Отговори
Инж:) преди 9 години
Не мога да се съглася договори,които касаят публичен(държавен) ресурс,непрестанно да са неизвестни и секретни.Ако всичко в един договор е наред(т.е. държавния/обществения интерес е защитен),какво толкова има да го крият?
24
3
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Неадекватните ни червени политици са причина за проблемите.
23
1
 
3
 
! Отговори
DeDe преди 9 години
Договора е таен ,в това е проблема.Не е ясно колко ще се краде ,сега и в бъдеще.Затова го спират а американците са разбрали и сметките на крадливите излизат на светло,затова и Орешарски се съгласява веднага.Другото което пишете са глупости.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Можело всички мегапроекти на путиновците да пропаднат с гръм и трясък.
21
5
 
9
 
! Отговори
Геополитик преди 9 години
Руснаците са решили вече да пренасочат Южен Поток през Турция. ДПС също са се разбрали с Турция. Планът за Южен Коридор на ЕС също ще бъде блокиран от Турция. България остава големия губещ от конфликта между Русия и ЕС, а единственият печеливш е Турция и лидерите на ДПС, които изтъргуваха решението си. Както често се е случвало в историята, България остава изолирана от всички.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орех, с какво те заплашиха сенаторите?
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новият премиер след Орешарски ще падне бързо, ако не се договори с Путин.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия може да спре газа за Украйна и по Северен поток и тогава ЕС и САЩ ще клекнат.
17
9
 
5
 
! Отговори
ДИМокрация преди 9 години
Пушек и мъгла за наивници. Лаладжии и лъжци като дебелия Огнян Минчев, който даже не се и крие откъде му идват грантовете. Преди беше от програмата USAID, сега са ги слижили на хранилка на българската държава с проекти от рода "Изследване на северното сияние върху българската демокрация." Платени със стотици хиляди български лева. Естествено такива *** трябва да се сложат на "диета". Най-добре в затвора. Подобни гласовити лъжци се изживяват и по форумите да развиват "правилна" политика
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, наистина.Видимото всички го разбрахме - кратко и ясно.Невидимото, дето си го знаете вие, никой българин не може да каже какво е.Разбираме само, че става въпрос за големи тайни и за много пари, дето и от вас всички не ги знаят.Всички участващи в заклинанието получават своите комисиони и не се интересуват от друго.Затова са като матросоци в защита на своите лични облаги.Революцията изяжда идеалистите.:) А нас - нормалните българи, те отдавна са ни изяли. Ах, тази наша съдебна система...
15
9
 
5
 
! Отговори
vmz преди 9 години
До САЩ СА НАШИЯ ВРАГИзключително *** коментар.Ако това, което пишеш е вярно, отговори си защо същите ти аргументи не са валидни за Полша или Словакия например.Отговорът е, че у нас, за разлика от Полша и Словакия, не САЩ а СССР дърпат конците на политиците.
14
15
 
9
 
! Отговори
срамота преди 9 години
Русия има пълен монопол за продажбата на газ у нас и благодарение на това ни продава газ на два пъти по-висока цена отколкото на Германия. Руската агентура печели от монопола и иска това да продължи до безкрайност с Южен поток .За наш срам се налага от другия край на света да идват да ни спасяват.
13
10
 
11
 
! Отговори
Ст Лейтенант Иван преди 9 години
Орешарски да бъде сменен с проруски премиер а България да напусне ЕС. Парламента да изпълни задължението си