Не сме се отказали от "Южен поток", категоричен е Стойнев

"Проектът е необратим и за Европа, и за България"
Обновена: 9 юни 2014 15:16 | 9 юни 2014 10:47, Надежда Бочева
269
Не сме се отказали от "Южен поток", категоричен е Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка, архив: Булфото

"Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран. Това се казва в изявление на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, който в момента е на посещение в Китай.

Повод за коментара е решението на премиера Пламен Орешарски, който разпореди спирането на всички действия по изграждането на газопровода, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията. Орешарски съобщи това вчера след среща с трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

В петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия.

Преди това ЕК изпрати писмо с искане за пълната информация за развитието на проекта „Южен поток” у нас и така на практика бе предприета първата стъпка от наказателната процедура срещу България, започната заради газопровода. Според Брюксел процедурите за строителството на газопровода са проведени непрозрачно.

Още по темата
„За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията и необходимостта от газопровода. В рамките на ЕС, благодарение на усилията ми, има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката в страните, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия“, заявява в коментар по казуса Драгомир Стойнев от Китай.

В становището се допълва, че позицията „за“ проекта ще бъде препотвърдена по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата.

Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ казват „по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично "за" проекта – 64% от българите го одобряват, коментира икономическият министър.

По думите му, ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции, проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България.

В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст. Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи, заявява Стойнев.

Той припомня, че на 13 юни европейски експерти ще пристигнат в София, за да обсъдят законодателните промени за морската част на трасето в края на седмицата. Вече били готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК за провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток”.

„Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т. е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България, ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел”, допълва министърът.

„Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата „енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е доколко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог“, се казва в позицията, изпратена от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О да, проектъ е необратим предимно за теб...
195
3
 
2
 
! Отговори
Gospodin Stojnev, преди 9 години
Vie ste edin ot malkoto ministri ot prehoda, dostoen za uvajenie i doverie. No kakvo ozna4avat za BG dumite "s po-malko rusko u4astie"? Ako firmite, angajirani v tozi proekt ne sa ruski ozna4ava, 4e Amerika i ES mogat da stopirat proekta kogato te pojelajat. Molja Vi ne ni podcenjavajte tolkova. Ako 6te predpriemame ne6to, 6te go napravim umno i bez risk ot po-natata4en "natisk"i ïzvivane na race".
194
4
 
1
 
! Отговори
бореца преди 9 години
Ако Южен поток се построи и заработи Украйна не представлява нищо!Ще трябва и нея да я изхранват немските данъкоплатци и затова този проект е под натиск за да може тази измислена държава Украйна да има с какво да се изхранва от преносните такси за транзита на руският газ за Европа!Сега въпрос с повишена трудност кой плаща за всичко това ами ние глупаците европейски,а германците си имат Северен поток директно нямат си Овергаз,Булгаргаз за посредници така че ха наздраве!
193
2
 
7
 
! Отговори
Не може да се отрече преди 9 години
Не може да се отрече нещо на БСП -- царе са да произвеждат ***
192
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БожоТи сигурен ли си че ще издържим, бе. Я помисли колко млади има в БГ. В Плевен от 250 000 човека са останали 70 000 предимно пенсионери и деца, които като порастнат изчезват, а сега живеят разделени от родителите си, които са в чужбина и да пращат пари за пенсионерите, които гледат децата им. Мамка ви... дето говорите тия глупости. Така ли се издържа бе смрад гнусна ***
191
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво ще рече по-малко руско участие. В тази тръба каква газ ще минава? А бе тея американци са много яко ГМО. Те са толкова болен народ, личи си че са на първо място в света по ненормални според HWO - световната здравна организация. А икономическия ни министър е най-хубавото нещо в това правителство. Пак и най-симпатичния от всичките ни политици
190
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стойнев, бай Ставри те чака
189
2
 
7
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Стойнев, Стойнев, стига се излага, момче. Стига запъва и замълчи вече. След месец вече няма да си министър, не се хаби повече. Изтече ти мандатът, сценичните светлини загаснаха, шоуто свърши. Ти може и да не сисе отказал, ама кой си ти, че някой да те пита? Ти си пионка на Орешарски, той на Станишев, самият Станишев на Местан, а Местан - на Доган. Не знам Доган на кой е пионка, може би на Путин. Но след 5 месеца на власт се връща ГЕРБ. И няма да има потоци, аец-и, тръби....
188
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не може да спре Южен поток, особенно американците. САЩ, са пред безпрецедентен финансов колабс, който много скоро ще гръмне и ще доведе до разпадане на империята на няколко части.
187
4
 
5
 
! Отговори
EU преди 9 години
Повръща ми се от този Пелтек само като му видя гнусната мутра!!!!!!!!
186
0
 
1
 
! Отговори
sergei geja преди 9 години
ybejdavam se cn kadafito te e maistoril ama ti she svarshish kato nego ne samo ti no i tzelia ti rod kapyt mrasen v toja jivot ti mai samo mojeshda hodish do toaletnata sam amaako slycnaino v toaletnata e geja tam ti minava tzelia den zabte ti iztanaha da my blijesh mirizlivija hyi
185
2
 
5
 
! Отговори
Стойнев драги преди 9 години
Драги Стойнев, ти с Орешарски ще носите на семо политическа отговорност, но и съдебна.мисля, че ще е по-добре веднага да ви пратят в затвора, защото "братушките" могат да ви вземат мялката -- я циментови ботушки и в някой водоем, я поздрави с Калашник.Не ви завиждам -- бедните може скоро да ритнете кофата насилствено!
184
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Мачкай, Стойнев! Само ти си Мъж!"-Като лай.о на дъжд.
183
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Тоя *** беше категоричен за много неща, но винаги ставаше точно обратното!
182
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие и от Белене не се отказахте... да смучете. Само смукахте и крадахте, а накрая - един гьол. И тука така - смукане, крадене, приказки, а накрая нищо. Като не можете да строите, като не можете да правите политика, какво изобщо търсите в парламента? Само да крадете ли стоите там??? Мръсни червени ***, заминавайте си, да ви няма! И никога не се връщайте. *** долни крадливи!
181
3
 
5
 
! Отговори
майкави еврогейска преди 9 години
българията като непослушно кученце се опъваше на каишката на западните колонизатори,но дойде Господаря от Вашингтон,публично пред цял свят ни издърпа ушите и удари предупредително шамарче,и още в същия ден робското кученце българия даде на задн ход,отказа се от печелившия проект,уплашена от ново шамарче и спиране еврофондове,дърпане каишката на кученцето.Цял свят видя колко сме смели и незсвисими,и дали не сме най-робската колония на евроГейската и Задокеанската империи.Таковаунижение дори през тоталитарния комунизъм не ни е нанасяно.
180
4
 
19
 
! Отговори
Под натиск! преди 9 години
Хора, по Евронюз току що обявиха, че Южен поток е "под натиск"! Забележете, не казаха спрян, не обявиха, че не отговаря на интереса или законодателството на ЕС, а използваха чисто и просто under pressure! Това какво ви говори! Че САЩ пак го забиват на ЕС! Не разбрахте ли че тия искат да сложат ЕС на колене 1.с банковите балони, 2. с безработицата, която последва от балоните, а сега и с газов колапс, така че да сме зависими всички от техните танкери, които са с краден петрол от арабите, чрез войн
179
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много сте *** платените писачи ,той защищава нашите интереси ,а не американските.С такива като вас ,който мислят само за собствения си джоб ,след години ще газим чужда собственост на нашата българска земя
178
1
 
6
 
! Отговори
Чистницата преди 9 години
Айде сетете се защо ни изтипосаха като *** в сърцето на Европа!? Ами, че то е просто- всеки който дойде в БГ и ни размаха пръст, веднага нашите Кончитки клекат и си бършат... С такава политика от 25 г. го прокопсахме. То не беше Костов с неговите договори по Мариците, то не беше тройната коалиция дето ни оправяше за 800 дни, то не беше Боко, дето ни накара да се самозапалваме по улицата! Докато ни управляват кенефаджии, ще бъдем чисто и просто *** на ЕС! Сори за новината!
177
2
 
9
 
! Отговори
Божо преди 9 години
комунистите са царе да говорят за собствените си интереси като за "ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА"!!! България има интерес да търгува с всеки, който спазва правила !! А българския интерес е България да не бъде управлявана от крадци !!! И най-добрата идея се опорочава, когато я реализират КРАДЦИ !!! Какво спечелиха обикновените украинци от транзит на руски газ ??? Най-бедната държава в Европа !!! С най-много посткомунистически олигарси !!! Отивайте си , крадливи другари, ние ще издържим и без вас !!!