Бързите избори - най-доброто решение за икономиката

Икономисти: Има риск обаче от забавяне на бюджета за следващата година
Обновена: 10 юни 2014 17:09 | 10 юни 2014 17:08, Екип на Investor.bg
43
Бързите избори - най-доброто решение за икономиката
Снимка: архив, Булфото

Максимално бързите избори са най-доброто решение, включително и за приемането на бюджета за 2015 г. Около тази теза се обединиха анкетирани от Investor.bg икономисти. Според тях обаче има риск от забавяне на бюджета за следващата година, което може да доведе до "замразяване" на някои капиталови разходи.

Припомняме, че заради резултатите от евровота, напрежението около спрените средства по две от оперативните програми, буксуващите преговори с Еврокомисията по Споразумението за партньорство за новия програмен период и споровете с Брюксел за проекта Южен поток позициите на кабинета се разклатиха силно през последния месец.

Лидерът на БСП Сергей Станишев пък обяви на пленума на левицата, че иска максимално бързи избори и предложи предсрочният вот да се проведе още до края на юли, въпреки че преди няколко дни се обяви в подкрепа на избори в ранната есен.

Още по темата
Вижте какво още коментираха икономисти и социолози пред Investor.bg:

Изявлението на Сергей Станишев не е изненада, беше ясно, че хоризонтът на това правителство ще е кратък, коментира Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика.

По думите му дали провеждането на избори през юли е възможно и удобно от политическа гледна точка е въпрос на консултации. От икономическа гледна точка обаче според него колкото по-рано се проведат предсрочни избори, толкова това е по-добро за бюджета.

Ако парламентът и правителството заработят по-късно през годината, ще се наложи да се гонят по-кратки срокове и да се премине бързо през процедурата по приемането на бюджета за 2015 г., подчерта той.

Същевременно по думите на Ганев и служебно правителство би могло да решава някои належащи въпроси, като например работата по оперативните програми, преговорите по Споразумението за партньорство с Европейската комисия и т. н.

Подобна теза изказа и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, според когото максимално бързото провеждане на нови избори е най-добрият вариант за икономиката.

Той посочи, че висшата администрация е спряла работа, след като стана ясно, че никоя от политическите сили не подкрепя това правителство в рамките на този парламент.

"Провеждането на избори по най-бързия начин е най-доброто решение, за да се стабилизира ситуацията и да се нормализира ритъма на работа на администрацията и на парламента“, каза Велев, като допълни, че до края на годината има доста важни закони за приемане.

Според икономиста Георги Стоев бюджетната процедура не би трябвало да е проблем за провеждането на предсрочни избори. „Икономически аргументи срещу изборите няма“, каза той.

Според него най-лошият сценарий е заради смяната на правителството да се забави приемането на бюджета, което би довело до „замразяване“ на някои капиталови разходи.

Повече новини от света на икомониката четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: избориикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой, кой, кой, как КОЙ бе, за 24 години не разбрахте ли, че ДС-абривиатурите БСП и ДПС ни разиграват и мамят!!!! Тежко и горко на народа докато тях ги има по земите ни!!!! За тях не съществува род, родина, религия и милост. Това е диагнозата!!!!!
31
0
 
0
 
! Отговори
Kupo преди 9 години
aaa, parvo da napravyat 5-6 pismeni referendumi do mesec uli, i posle izborite...:)za 240 mnogopartiini plateni pojizneni narkomafioti, klevetnici i diktatori nyama da se mradna.
30
0
 
1
 
! Отговори
Пари за преди 9 години
ЦИРК винаги ще се намерят , хляб няма ама без цирк не може , сега чакаме Слафи да си обръсне краката в знак на протест и Дони да си спре нета , цирк , цирк ,цирк , цирк , цирк .....
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дупетатите си правят сметка за хубави отпуски през август. Иначе ще си провалят отпуските без да е сигурно че ще влязат в парламента наесен.
28
0
 
3
 
! Отговори
az преди 9 години
Trqbva nezabavni izbori i tazi Kradliva *** ot parlamenta da bude izxvurlena na Bokluka
27
0
 
4
 
! Отговори
Кака Мара преди 9 години
Народе, от глупав по-глупав си!Знаете ли за 25 г колко пъти избирате едни и същи политически ***, а те ви работят, както си искат като ви обещават хубави дни,Прочети още на: dnes.bg/politika/2014/06/10/borisov-pozdravi-stanishev-gerb-e-gotova-za-izbori.228516#comment-newest
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще дават ли пак по 30 лева като оня ден
25
0
 
3
 
! Отговори
колю фичето преди 9 години
Бързата Работа - СРАМ за Майстора
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Незнам дали ви е светнала лампичката или не, но тази оставка е продиктувана от САЩ и съм на 100% сигурен, че избори през юли няма да има. Целия този фарс е с цел назначаването на служебен кабинет, който с назначаването си да замрази преговорите по ЮП, тъй като служебния кабинет няма силата и правото да взема мажорни решения за нашата страна. Съберете 2+2 и схемате е ясна пък после се караите тук заради партиите.. САЩ диктува всеки ход на нашите политици.
23
1
 
2
 
! Отговори
Мангал преди 9 години
Колкото по-рано толкова по-добре ние много обичаме изборите.
22
1
 
6
 
! Отговори
! преди 9 години
откога замяната на едни крадци с други е решение ?
21
0
 
1
 
! Отговори
Жива Маймуна преди 9 години
До Попа с картечницатаДа, за лудите трябва да се въведе задължително! Те наистина не могат да разберат как да се излъжат сами, за разлика от маймуните /и със и без картечница/!
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще гласувам за Ердоган той е спасението
19
1
 
4
 
! Отговори
Жива Маймуна преди 9 години
Бързайте Маймуни - бързайте, че са ви забързали!! - не бързате ли бе - нали бързате?Хааййййде бързайте :)))) - за какво? /ЗА СЪЩОТО КАТО СЕГА/ - кой го определи? /СЪЩИЯ КОЙТО ОПРЕДЕЛИ СЕГАШНОТО/ - какво ще се промени? /САМО ОЧАКВАНИЯТА ВИ/
18
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Какви избори бе ние нема за кой да гласуваме всичките сте !
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е-ал съм ти изборите.Българският народ вече е наистина независим.От него нищо не зависи.Да не говоря и че всички избори до сега са тотално фалшифицирани и манипулирани.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХА !2009-ТА ИЗБОРИТЕ БЯХА СПЕЧЕЛЕНИ ОТ ГЕРБ БЛАГОДАРЕНИЕ НА А-Т-А-К-А, КОИТО 3 И ПОЛОВИНА ГОДИНИ ГИ ПОДКРЕПЯХА "БЕЗУСЛОВНО".НИКОЙ НЕ СЕ Е ОТКАЗЛ ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ, ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ГО Е ПРЕДЛОЖИЛ, А САМО ГО Е СПОМЕНАЛ. КОГА СЕ Е ОБСЪЖДАЛО ТОВА ВЪОБЩЕ???? НИКОГА!!!!!!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха честито ви лято.Сега всеки ден по телевизиите пак ще гледаме милите физиономии на добре познатите ни политици,анализатори,продажни журналисти и всякаква подобна противна гмеж.Ще ни заливат реки от злато и сребро(само че на рисунка),ще ни свалят звездите от целия Млечен път и какво ли още не.Дори и свтовното няма да можем да го изгледаме на спокойствие.
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХА-ХА-ХАМАЛОУМЕН ***:КОЙ Е ЖЕНЕН ЗА НАЙ-ГОЛЕМИЯ АКЦИОНЕР В ЧЕЗ?КОЙ ПРОДАВА НАЙ-СКЪПИТЕ ГОРИВА ИМЕННО НА БЪЛГАРИЯ?КОЙ СЕ МЛЯСКАШЕ С ТУРЦИТЕ И *** ПО МИТИНГИТЕ СИ?ПРЕЦЕДАТЕЛИТЕ И НА 3-ТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ПЕРТИИ НЕ СЕ ЛИ ПЛЮНЧЕХА ПРЕДИ 1 ГОДИНА, ЧЕ ПО-ДОБРО ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НИКОГА НЕ Е ИМАЛО.МАРШ ПРИ БЕЗПОЛОВОТО ДЖУДЖЕ ОТ КРЕМЪЛ И ПОВЕЧЕ НЕ СТЪПВАЙ В БЪЛГАРИЯ. ***!!!!!!!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко сме глупави българите.Плюем се по форумите,а не виждаме простата истина.Линията е една,тя е начертана и се спазва от всяка една власт.А народът е от другата страна на тази линия-от *** страна.Тези отиващите си нали уж били руски ***.Е,пуснаха ли Белене тогава,построиха ли ЮП,на кого дадоха 7-ми блок без конкурс.Разберете,България вече не е суверенна държава,а дива колония,за чиито народ никой не дава пукната пара.Важна е само територията ни.И тя май е предназначена за други етноси.