Проучваме италианския опит за сливането на КЗК и КЗП

Орешарски: Да видим добри практики, вместо да откриваме велосипеда
Обновена: 10 юни 2014 13:56 | 10 юни 2014 13:42, Веселина Йорданова
5
Проучваме италианския опит за сливането на КЗК и КЗП
Пламен Орешарски и Невен Мимица Снимка: БТА

България ще проучва италианския опит за намерението за сливане на Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите.

Това е препоръчал еврокомисарят за защита на потребителите Невен Мимица на премиера Пламен Орешарски при разговора им в Министерския съвет.

За създаване на мегаструктурата предстои второ четене на Закона за защита на потребителите. Законът ще въведе в законодателството ни и европейската директива за защита на потребителите.

Орешарски заяви, че всеки вариант има свои плюсове и минуси, затова практиката в Европа е различна, но в Италия направили такова сливане много успешно.

„Добрите практики винаги са за предпочитане пред откриване на велосипеда, имаме такава поговорка, тоест да вършим усилия да откриваме нещо, което вече можем да го погледнем, да го видим, да го ползваме като готово“, разясни премиерът.

Пламен Орешарски и Невен Мимица са обсъдили и въпроси, свързани с по-ефективната защита на потребителите.

Премиерът каза, че за нас „като нова европейска страна“ и „страна във фактически преход към пазарна икономика“ тези въпроси са много важни, за да получат гражданите по-голяма защита като потребители, а бизнесът да работи в рамките на по-ефективна конкуренция и натиск не само от междуфирмената конкуренция, но и от самите потребители.

В едночасовата среща в Министерския съвет Орешарски споменал и че ресорът за защита на потребителите беше обособен, когато България се присъедини към ЕС и първият български комисар Меглена Кунева отговаряше за него.

Еврокомисарят определи разговорите като „много насърчителни“. Единомишленици сме за защитата и интересите на потребителите, коментира Невен Мимица, според когото този елемент трябва да присъства във всички политики.

По думите му на предна позиция трябва да бъде изведен интересът на потребителите и техните права като приоритетен подход на изпълнителната власт, а европейското законодателство е важно да бъде своевременно възприето от националното законодателство.

„Да стигнем до етапа, когато имаме активен потребител, превърнал се в двигател на икономическото възстановяване и растеж – това е общата ни цел, така че пазарът да работи за потребителя, а не обратно“, заяви еврокомисарят.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
5
 
! Отговори
recap преди 9 години
Серго губи избори, Ореха подава оставка, връщаме Бойко държавата катострофира. Гладни години идват.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и ще дойде друг изтрещял Боко е за какво ти е
1
5
 
4
 
! Отговори
Бесепар преди 9 години
Неадекватен подавай оставка веднага,и ти и Станишев оставка веднага!