Възможен ли е вот през юли и защо бърза Станишев?

Анализатори коментират искането на лидера на БСП за избори веднага
Обновена: 10 юни 2014 19:14 | 10 юни 2014 19:12,
141
Възможен ли е вот през юли и защо бърза Станишев?
Снимка: Reuters

Предсрочни избори през юли са невъзможни. Това заяви проф. Михаил Константинов пред Агенция „Фокус“. Той посъветва политиците да прочетат Конституцията на страната. „Нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни. В него се включват консултациите с политическите сили, самата Конституция определя 60 - дневен хоризонт“, допълни още Константинов.

Константинов поясни, че в този период президентът издава указ, с който назначава служебен кабинет и насрочва датата на изборите. Според него правилната дата за провеждане на предсрочни избори е 12 октомври.

„Септември е глупаво да се проведат предсрочните избори, защото цялата кампания трябва да е през лятото. Хайде да оставим българския народ да си почине малко от глупостите на българските политици“, аргументира се Константинов.

Още по темата
Според социолога Първан Симеонов от „Галъп“ ходът на Станишев – да поиска незабавни избори, прилича на хода на Бойко Борисов през миналата година. „Когато играта загрубя, Борисов каза: „Да отиваме на избори“, коментира Симеонов и допълни, че лидерът на левицата прави опит да обърне дефекта в ефект, временно да се спаси и да претърпи минимални загуби.

Според него Станишев ще припознае като противник и ДПС, като най-вероятно „ще ги „пакетира“ с ГЕРБ, за да се оттласне и да отговори на дясната вълна в страната“.

„Не бих казал, че Станишев ще спечели много от това, но ще загуби по-малко“, каза още Първан Симеонов пред Investor.bg. Според него всички имат интерес от бързи избори, като БСП има най-голям интерес, защото електоратът на левицата е по-вероятно да отиде до урните в разгара на лятото, отколкото електоратът на ГЕРБ.

Искането на Станишев за вот в края на юли му връща донякъде инициативата, която той загуби - минаха седмици след изборите без инициатива от страна на социалистите. Но дали изборите ще са тогава, не зависи изцяло от него, защото тепърва предстоят консултации с президента с участието и на други политически сили, коментира социологът Кънчо Стойчев пред Investor.bg.

Имаме криза на политическата представителност, парламентът функционира трудно, затова най-добрият вариант е възможно най-бързо да се проведат предсрочни избори. Ако протакаме, какво ще спечелим, коментира още той.

Не е най-важното дали днешното изявление е отговор на стратегията на ДПС. Важното е, че няма разбирателство между двете партии, подкрепящи правителството. А в същото време предстоят преговори с ЕК по финансовата рамка за следващия 7-годишен период, заключи той.

Политологът Александър Маринов коментира пред Агенция "Фокус", че теоретично е възможно изборите да се проведат в края на юли, но не намира смисъл да се бърза. Според него единственият аргумент за ранното провеждане на избори е Станишев да се защити от искания за оставка като лидер на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
14
 
! Отговори
CIRK=ЦИРК преди 9 години
Гоолям ЦИРК пада!Цяла година реват ОСТАВКА, веднага!А сега оооооооо много е рано?КОЙТО НР СКАЧА е ................
57
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази статия е Още едно доказателство за некопетентноста на Станишев
56
0
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до Рали 1Този заем е още от Луканово време,Милен Велчев направи същото-беше уж за добро,Герб го направиха същото-Дянков подаде оставка,сега и тези?Колко още-и все изгодни? Истината е че нямаме свежи пари ,няма нещо което да раздвижи икономиката ни,само социални плащания и търтеи-роми неработещи,но раждащи!Няма изгоден заем,но вече няма и с какво да плащаме старите!БДЖ-150 млн.лв.са просрочени от кредит 120 млн.ЕВРО.Банките кредитори продават активите на компанията, а само това ли е ?
55
7
 
4
 
! Отговори
55 преди 9 години
До до Рали 1Това е вярно ,само дето се теглят два пъти повече пари....за да се запуши дупката в бюджета.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОРЕШАРСКИ - УВО 2014
53
2
 
6
 
! Отговори
55 преди 9 години
До AzСамо че днес оставка няма !!
52
3
 
12
 
! Отговори
до Рали 1 преди 9 години
Хара защо оставяте да бъдете така манипулирани? Този заем където сега ще се емитира за него се е знаело още през 2005 г., и той е заложен в бюджета за 2014 г. Сега ще се вземе заем с много по-изгоден лихвен процент с който ще се покрие вече съществуващ заем от 2005 г. /брейди облигациите/, който е с по-висок лихвен процент. Държавата ще спечели единствено от разликата от по-изгодната лихва. Не се обиждайте но е добре да се запознаете и да не давате така лесно да ви манипулират.
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев има единствен полезен ход - незабавна оставка!
50
0
 
5
 
! Отговори
ПМ преди 9 години
Някои професори, НЕПОЗНАВАТ МЪКИТЕ на народа, НЕ ЖИВЕЯТ в политическата катастрофа, която ВРЕДИ НА ЗДРАВЕТО НИ или СА НЕЙНИТЕ КОНСПИРАТОРИ! Избори през Юли са най близки до ВЪЗМОЖНОСТИТЕ и НАДЕЖДИТЕ на ВСИЧКИ ПАРТИИ. И ако някой си мисли, че е грешка, ЩЕ ПОСЛЕДВА ПРИМЕРА НА БСП и др. и ОПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА НИКОГА, тъй като за единство, никой НЕ Е СЪГЛАСЕН ДА СКЛОНИ ГЛАВА!
49
7
 
12
 
! Отговори
Az преди 9 години
Гербаджийското платено *** проф. Константинов изпадна в паника. В Конституцията е казано ДО 60 ДНИ могат да се проведат избори. Това означава от днес до 8 август включително. Чети професоре, защото в този срок влиза и решението на Плевнелиев.
48
0
 
1
 
! Отговори
Kolio преди 9 години
kak da ne barza ? ima da navaksva mnooogo.:))))drugi lideri na negovata vazrast imat po 4-5 deca i sa v ochakvane na vnucheta daje. :))))proizvejdat si i sami izbirateli i glasopodavateli. :)))))
47
8
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Анонимен 53,И ГЕРБ да дойде и друг да е,след тези заеми и изолацията,в която се намираме в момента,ако има мекица ще е добре. Ще има поне какво да дъвчем.Но по-вероятна е дупката на геврека за народа !
46
11
 
16
 
! Отговори
Пожарогасител преди 9 години
Имам един въпрос към всички, които продължават да гласуват и да вярват на БСП. Защо абсолютно всяко управление на тази партия в последните 25 години завършва с финансов, икономически и обществен колапс?* 1993-1994-та - правителството на Беров (марионетно, резултат от спогодба БСП-ДПС) - беззаконие, бухалки, безвластие, обири.* 1996-та Жан Виденов - масови фалити на банки, колапс на икономиката, изгаряне на парите* 2008-*** Станишев - спрени еврофондове, масова корупция* 2014 - Орешарски
45
3
 
15
 
! Отговори
манипулатор преди 9 години
Всички са в паника именно поради причината,че хората не гласуват и с това не лигитимират шайката разбойници да теглят заеми!След като гласуващите спаднат под 25% означава разпад на обществото и последваща гражданска война в която сегашните дерибеи ще бъдат избивани и горени като кучета по улиците...........
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Д.А.Ами хайде де , къде е оставката ?
43
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ядете сега каквото ядете, че дойде ли пак ГЕРБ вече няма да има и постна пица, а ще има суха стара плесенясала мекица.
42
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Питайте Обама да каже кога, бе! *** сте всичките!!!!!!!!!
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ромите не ходят на море а другите им гласоподаватели са полуживи поради преклонна възраст, до септември ще загубят много от тях.
40
3
 
3
 
! Отговори
55 преди 9 години
До ГочоХа,ха,Станишев се подигра с лидерското си място..
39
6
 
10
 
! Отговори
Д.А. преди 9 години
ДОБРЕ ДЕ НАЛИ ИСКАХТЕ ОСТАВКА СЕГА И ВЕДНАГА - ЗАЩО СЕГА СИ ТЪРСИТЕ ПРИЧИНА - МАЙ НЕЗНАЕТЕ КАКВО ИСКАТЕ