Възможен ли е вот през юли и защо бърза Станишев?

Анализатори коментират искането на лидера на БСП за избори веднага
Обновена: 10 юни 2014 19:14 | 10 юни 2014 19:12,
141
Възможен ли е вот през юли и защо бърза Станишев?
Снимка: Reuters

Предсрочни избори през юли са невъзможни. Това заяви проф. Михаил Константинов пред Агенция „Фокус“. Той посъветва политиците да прочетат Конституцията на страната. „Нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни. В него се включват консултациите с политическите сили, самата Конституция определя 60 - дневен хоризонт“, допълни още Константинов.

Константинов поясни, че в този период президентът издава указ, с който назначава служебен кабинет и насрочва датата на изборите. Според него правилната дата за провеждане на предсрочни избори е 12 октомври.

„Септември е глупаво да се проведат предсрочните избори, защото цялата кампания трябва да е през лятото. Хайде да оставим българския народ да си почине малко от глупостите на българските политици“, аргументира се Константинов.

Още по темата
Според социолога Първан Симеонов от „Галъп“ ходът на Станишев – да поиска незабавни избори, прилича на хода на Бойко Борисов през миналата година. „Когато играта загрубя, Борисов каза: „Да отиваме на избори“, коментира Симеонов и допълни, че лидерът на левицата прави опит да обърне дефекта в ефект, временно да се спаси и да претърпи минимални загуби.

Според него Станишев ще припознае като противник и ДПС, като най-вероятно „ще ги „пакетира“ с ГЕРБ, за да се оттласне и да отговори на дясната вълна в страната“.

„Не бих казал, че Станишев ще спечели много от това, но ще загуби по-малко“, каза още Първан Симеонов пред Investor.bg. Според него всички имат интерес от бързи избори, като БСП има най-голям интерес, защото електоратът на левицата е по-вероятно да отиде до урните в разгара на лятото, отколкото електоратът на ГЕРБ.

Искането на Станишев за вот в края на юли му връща донякъде инициативата, която той загуби - минаха седмици след изборите без инициатива от страна на социалистите. Но дали изборите ще са тогава, не зависи изцяло от него, защото тепърва предстоят консултации с президента с участието и на други политически сили, коментира социологът Кънчо Стойчев пред Investor.bg.

Имаме криза на политическата представителност, парламентът функционира трудно, затова най-добрият вариант е възможно най-бързо да се проведат предсрочни избори. Ако протакаме, какво ще спечелим, коментира още той.

Не е най-важното дали днешното изявление е отговор на стратегията на ДПС. Важното е, че няма разбирателство между двете партии, подкрепящи правителството. А в същото време предстоят преговори с ЕК по финансовата рамка за следващия 7-годишен период, заключи той.

Политологът Александър Маринов коментира пред Агенция "Фокус", че теоретично е възможно изборите да се проведат в края на юли, но не намира смисъл да се бърза. Според него единственият аргумент за ранното провеждане на избори е Станишев да се защити от искания за оставка като лидер на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юли може, но юли 2015 г. или юли 2016 г. или юли 2017 г.
37
7
 
7
 
! Отговори
Yordanov преди 9 години
На Станишев да се отнеме българското гражданство и да бъде експулсиран в Украйна (получено е по незаконен начин).
36
2
 
7
 
! Отговори
реалност преди 9 години
Избори през октомври, правителство през ноември, референдум през декември.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въртим се в омагьосан кръг!Ако не се направят промени в избирателната система,то и различни резултати от предходните е наивно да очакваме.Българските избиратели са разделени между БСП и ГЕРБ,(две тотално провалили се партии),а болшинството погнусено от некадърни политици изобщо не гласува.От друга страна ДПС е съсредоточил бг. турците,***,а има и избиратели от Турция. т.е. ДПС налага и определя политиката в БГ,а нашите за една коалиция и управление са готови да ни продадат
34
0
 
6
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
Ха ха ха!!!...Сергей се подигра с напиращите за бързи избори...Ко чакат?
33
3
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
Нека да е поне средата на Август към 15-ти та да се въведе преди това и задължително гласуване !
32
13
 
9
 
! Отговори
www преди 9 години
ПРЕДЛАГАМ - ТОЗИ ПЪТ ЗАВИНАГИ ДА ЛИКВИДИРАМЕ КОМУНИСТИТЕ ...
31
11
 
8
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Серж бърза с изборите , защото братушките си искат парите за прогонения Южен Паток и гледа да се скрие по скоро в Брюксел !
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев - патето Аки!
29
8
 
11
 
! Отговори
вервер преди 9 години
До Анониментака ли ще стане? връщам се от отпуск, пълен с омраза към комунистите и гласувам против тях. умен си като галошите на боко рапона. не може ли - отивам на море в Бг, връщам се изнервен от мутри и дебели борчески *** и с един замах казвам не на Бойко Рапона от СИК?
28
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СТАНИШЕВ,ПОБЕДА!!!!!!
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според конституцията не може. Това са политически трикове. Пъчене пред опонентите, от което ще имат полза само партии, чиито избиратели са ниско образовани, необразовани и "роднини" /разбирай твърд електорат/. Не се отказаха да манипулират обществото. Резултатът беше появата на ББЦ - дубльор на Атака. Безпринципност, подплатена с много пари от хора, придобили ги чрез големи кражби - милионерите във властта. Никой не е предполагал, че в България има толкова много алчни продажници - безбожници.
26
5
 
9
 
! Отговори
TS преди 9 години
Бърза, защото неговият електорат си е по адресите, понеже не може да си позволи лятото да отиде на почивка. Останалите масово ни е зает този период с почивки и пътувания. Според вас ще можем ли да гласуваме?!
25
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев - патето Аки!
24
1
 
11
 
! Отговори
МисПигги преди 9 години
До Гошо...Тъпотоможе и така да се случи, но това не го прави нито държавник, нито духовен водач, остава си един селски тарикат с лични амбиции и нищо повече. ерго - провалил се човечец, възможен само поради това, че 2 мил българи са напуснали. ако не бяха, ББ и ЦЦ щяха да са си още гавазин и физкултурник
23
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23а грозните Боко и Цецо кога ще махнете?
22
7
 
5
 
! Отговори
Путев преди 9 години
Константинов е умен човек, ама отвреме навреме ръси глупости. "Хайде да оставим хората да си починат от политици".. Константиноооов, хората докато "си почиват" тия в парламента знаеш ли какви неща ще нагласуват?
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През есента може да се стигне и до избори за Велико народно събрание.
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В следващото държавно управление коалиция никой да не прави с ДПС. Тази партия за мен е анти-държавна, анти-българска.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А задължителното гласуване?