Възможен ли е вот през юли и защо бърза Станишев?

Анализатори коментират искането на лидера на БСП за избори веднага
Обновена: 10 юни 2014 19:14 | 10 юни 2014 19:12,
141
Възможен ли е вот през юли и защо бърза Станишев?
Снимка: Reuters

Предсрочни избори през юли са невъзможни. Това заяви проф. Михаил Константинов пред Агенция „Фокус“. Той посъветва политиците да прочетат Конституцията на страната. „Нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни. В него се включват консултациите с политическите сили, самата Конституция определя 60 - дневен хоризонт“, допълни още Константинов.

Константинов поясни, че в този период президентът издава указ, с който назначава служебен кабинет и насрочва датата на изборите. Според него правилната дата за провеждане на предсрочни избори е 12 октомври.

„Септември е глупаво да се проведат предсрочните избори, защото цялата кампания трябва да е през лятото. Хайде да оставим българския народ да си почине малко от глупостите на българските политици“, аргументира се Константинов.

Още по темата
Според социолога Първан Симеонов от „Галъп“ ходът на Станишев – да поиска незабавни избори, прилича на хода на Бойко Борисов през миналата година. „Когато играта загрубя, Борисов каза: „Да отиваме на избори“, коментира Симеонов и допълни, че лидерът на левицата прави опит да обърне дефекта в ефект, временно да се спаси и да претърпи минимални загуби.

Според него Станишев ще припознае като противник и ДПС, като най-вероятно „ще ги „пакетира“ с ГЕРБ, за да се оттласне и да отговори на дясната вълна в страната“.

„Не бих казал, че Станишев ще спечели много от това, но ще загуби по-малко“, каза още Първан Симеонов пред Investor.bg. Според него всички имат интерес от бързи избори, като БСП има най-голям интерес, защото електоратът на левицата е по-вероятно да отиде до урните в разгара на лятото, отколкото електоратът на ГЕРБ.

Искането на Станишев за вот в края на юли му връща донякъде инициативата, която той загуби - минаха седмици след изборите без инициатива от страна на социалистите. Но дали изборите ще са тогава, не зависи изцяло от него, защото тепърва предстоят консултации с президента с участието и на други политически сили, коментира социологът Кънчо Стойчев пред Investor.bg.

Имаме криза на политическата представителност, парламентът функционира трудно, затова най-добрият вариант е възможно най-бързо да се проведат предсрочни избори. Ако протакаме, какво ще спечелим, коментира още той.

Не е най-важното дали днешното изявление е отговор на стратегията на ДПС. Важното е, че няма разбирателство между двете партии, подкрепящи правителството. А в същото време предстоят преговори с ЕК по финансовата рамка за следващия 7-годишен период, заключи той.

Политологът Александър Маринов коментира пред Агенция "Фокус", че теоретично е възможно изборите да се проведат в края на юли, но не намира смисъл да се бърза. Според него единственият аргумент за ранното провеждане на избори е Станишев да се защити от искания за оставка като лидер на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Столетницата е хванала силна деменция.Старческо оглупяване-дали нов мандат на Станишев вместо да го изгонят като куче.
117
10
 
2
 
! Отговори
За мен преди 9 години
единствената дилема е: или не гласувам изобщо, или гласувам за ББЦ на Бареков!Всичко останало би било унижение - да се гласува пак за онези, които разориха държавата!
116
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А и този,другия,от Банкя,дето няма да може да мине матурата по български за седмокласници,не беше ли и той от БКП?За кокала брбата е жестока,казал бих-епична!Нещастници!
115
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не пишете минуси на 119-ти,той е прав!Станишев е добър играч-разказа играта на Партията,разколеба бабичките,разби 100летницата предсрочно,за няма и една петилетка!Дерзай,СерГей!Аферим,ашколсун,машалла!
114
1
 
0
 
! Отговори
шнорхел преди 9 години
ей най сетне ми цъфнаха налъмите
113
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Наблюдател Хич не са прости, взеха кинтите на Кремъл, сега си бият камшика от властта и следващите да се оправят. Също като *** - поокраде еврофондовете, знаеше че ще го хванат като започнат проверките (година-две след рязането на лентите) и се ската. А сега *** че на сегашните им спират еврофондовете...
112
0
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Съсела всъщност не е толкова глупав, колкото някои си мислят. Теоретично са възможни избори последната седмица на юли. Това ще позволи на Съсела и близките му гризачи да получат относително някой и друг глас повече, защото твърдият му електорат от червени бабички и заблудени нищоправци чакащи партията да ги напои и нахрани ще си е по домовете през лятото и ще гласува, докато електоратите на повечето други партии по това време според доходите ще са кой на Анталия, кой на Халкидики.
111
1
 
24
 
! Отговори
Пепино преди 9 години
Малко срам нямат ли тия хора? До къде докараха народа,станахме клошарска нация!ПОСЛЕДНИ по всички показатели в Европа,учителите ни станаха клошари,абе как за 25 години нищо?! Под нулата сме вече..Другите държави от соц. лагера са 100 години пред нас вече..Гавра с хората,това е истината..Велик народ но овце в това се превърнахме...
110
0
 
6
 
! Отговори
до121-Таня преди 9 години
Простено ти е Таня,обичай го много.Прилича на оня виц,дето Нане казва на Вуте-Абе това жената е много просто същество,я е еб.,она ме целуе.Ако мене ме еб..,главата ке му скинем. Нищо лично.Обичта няма граници.
109
2
 
16
 
! Отговори
Инокентий преди 9 години
Гледах изказването на Станишев и....о Чудо ,от неговите Свети слова престана да ме боли едно място доле на петата .Кварталните кучета взеха да вият едно такова странно ,на небето се появиха ей така от нищото странни оранжеви облаци .И природата приветсва новия Непогрешим Светия !!!!!!Поклон Свети Серегей всички са виновни ,ти не си .Браво ,така трябва да бъде ,напомня ми едно далечно време когато лидерите на една партия бяха богоравни и единствени те бяха прави ,а другите ......
108
5
 
20
 
! Отговори
Бързай бавно преди 9 години
Ха сега, да видим колко милиарда са заемите на другарчетата и къде са отишли?Новия стар вътрешен министър ще има работа,май.Тайните ще станат явни.
107
22
 
4
 
! Отговори
Таня Костадинова преди 9 години
Сергей е нашият лъч за прекрасен нов живот! Обичаме те Серго! Продължавай все така! Ние сме с теб!
106
4
 
20
 
! Отговори
журналист преди 9 години
Станишев е нашата надежда да се отървем от БСП-ДС. Само той може да ни помогне. Давай Станишко само така . Ура другари и сбогом ***.
105
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев е най-доброто за България! Дерзай Сергей!
104
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ СМЕЯ ,ДА СИ МИСЛЯ, КАКВИ ПОРАЗИИ СА НАПРАВИЛИ,ЧЕ БЪРЗАТ ЧАС ПО-СКОРО ДА СЕ ОТТЪРВАТ ОТ ВЛАСТТА И ДА БЯГАТ. ПРИЛИЧАТ НА ***,КОИТО СА ИЗТЕГЛИЛИ ДЕТОНАТОРА НА РЪЧНА ГРАНАТА В СТАЯТА, И СЕГА СЕ ЧУДЯТ КОЙ НА КОГО ДА Я МЕТНЕ САМО ДА НЕ Е В НЕГОВИТЕ РЪЦЕ. ОТ ПАРЛАМЕНТА НАПРАВО В ЗАРВОРА ДА ГИ ВОДЯТ ЧЕ ПОНЕ НЯКОЙ ДА ОСТАНЕ ЖИВ, ДА РАЗКАЗВА ПОСЛЕ КАКВИ СА ГИ ВЪРШИЛИ С РУСКАТА МАФИЯ
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До шопетоСамо не разбрах, за кого да гласуваме?
102
3
 
21
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Братя българи, за изборите се приберете вкъщи. Да си вземем България обратно! Защото престъпниците от бспдпсатака пак си точат зъбите. Ако им се оставим и сега, един ден няма да има къде да се върнем.
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ден 360- ти от протестите срещу кабинета Орешарски. До края на мандата му остават 1095 дни, но реално остават броени дни. протестиращите пораснали с една година, а децата им с повече надежда за бъдещето си.
100
0
 
5
 
! Отговори
Радка пиратка преди 9 години
До набабаимфърчилото - 110----------------Ами да добавяме и на дядо им кормилото,и... да ги изфърчаваме всичките!
99
4
 
4
 
! Отговори
bg преди 9 години
ХАЙДЕ ,КАКВО ЩЕ СЕ ЧАКА С ГУБЕНЕ ВРЕМЕ <СЛУЖЕБНО И НЕЗНАМ СМИСАЛА ОТ ДР ПРАВИТЕЛСАТВО А НАПРАВО КОЙ СПЕЧ!ЕЛИ ДИРЕКНО ОРЕШАРА ЗДАВА ВЛАСТА И ТОЛКОВА ....А НИЕ СИ ЗНАЕМ КАК СЕ ПРАВЯТ ИЗБОРИ ЗА КАКВО ЩЕ МЕ АГИТИРА ПОВЕЧЕ СТАНИШЕВ ,ДАЛИ ЩЕ СТАНЕ ПО УМЕН ИЛИ *** ЩЕ СИ СМЕ- НЯТ КОЖАТА ,,НЕ ''САМО ПАРИ ПРЪСКАМЕ ЕИ ТАКА