Пак разплащат от бюджета проектите по "Околна среда"

Министри отчетоха какво се прави за размразяването на европарите
Обновена: 12 юни 2014 17:53 | 12 юни 2014 17:52, Надежда Бочева
12
Пак разплащат от бюджета проектите по "Околна среда"
Искра Михайлова Снимка: архив, Булфото

Проектите по оперативна програма „Околна среда“ отново ще се разплащат от бюджета. Очаква се средствата да тръгнат към общините в края на месеца. Това каза екоминистърът в оставка Искра Михайлова пред журналисти. Пред парламентарните комисии по околна среда и по европейските въпроси тя отчете какво е направено за размразяването на програмата, след като през ноември 2013 г. Брюксел блокира средствата заради системни нарушения при обществените поръчки.

До март тази година проектите в изпълнение се плащаха от бюджета, но след това и тези средства бяха спрени. Така общини, които изпълняват ВиК проекти, останаха с разкопани улици и проектите бяха застрашени. Сега общините очакват да им бъдат преведени около 150 млн. лв., за да се разплатят със строителните фирми.

Пред депутатите Искра Михайлова разясни какви реформи са предприети и какъв е броят на проверените проекти и одити.

Ръководителят на управляващия орган на програмата Спиридон Александров призна, че е допуснал грешка, като първо са били наложени санкции на общините, а едва след това те са получили възможност да защитят проектите си.

В писмата към общините е допусната още една грешка – че се налага корекция за субективна методика, при положение че в търга е търсена най-ниска цена. Да, наистина има такава грешка, но тя е отстранена, обясни той.

Искра Михайлова припомни, че в комуникацията с общините част от санкциите за общините са паднали. Тя отново повдигна въпроса, че обществените поръчки по санкционирани проекти са били първоначално одобрени от КЗК и ВАС и едва след това са изпълнявани.

Вицепремиерът Зинаида Златанова поиска съдът да не бъде обвиняван, тъй като имало разминавания между българското и европейското законодателство и в този случай съдиите спазват българското. Това обаче не се отчитало от евроекспертите.

По последни данни наложените корекции на проектите с нарушения са за около 95 млн. лв., заяви Спиридон Александров. 17 общини не са съгласни със санкциите и съдят министерството, каза Михайлова.

По преговорите с Брюксел за размразяване на програмата Михайлова коментира: „Направихме всичко възможно, разтресохме целия управляващ орган, променихме системите за управление и контрол. Всичко сме изпратили като информация в ЕК заедно с одитния доклад и очакваме отговор от Брюксел“.

През следващата седмица започват срещи на различни нива, обясни Михайлова, но отказа да прогнозира кога ЕК ще се произнесе за съдбата на програмата.

За оперативната програма бе отчетено още, че към момента са договорени 5,6 млрд. лв., или 161% от бюджета на програмата, а са изплатени 1,9 млрд. лв., или 93%.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева също отчете пред депутатите какво се прави, за да бъдат възстановени плащанията по оперативна програма „Регионално развитие“, която отскоро е блокирана, също за нарушения при обществените поръчки. Преговори за размразяването ще има на 19 юни в Брюксел.

Възможно е да бъдат променени системите за контрол на обществените поръчки по проектите, финансирани от програмата. Позицията на нашите експерти е, че констатираните грешки не са системни, твърди министърът.

Процентът на грешка при сертифицираните разходи по програмата за 2012 и 2013 г. е под 1%, твърди експерт от регионалното министерство.

Важно е възможно най-рано да „отпушим“ програмата. До края на юли ще приключим проверките и така до края на август ЕК може да вземе решение за отваряне на програмата. Това обаче е оптимистична прогноза, обясни Терзиева.

За да продължи строителството на инфраструктурни обекти, трябва да се вземат бързи решения, съвместно с финансовото министерство, каза още тя.

В момента вървят проверки на проектите. Една от мерките, които ще се предприемат, е обучението на бенефициенти за прилагането на Закона за обществените поръчки.

По преговорите с ЕК за новата ОП „Регионално развитие“ България продължава да настоява 67 града да получат средства за интегрирано градско развитие, каза Терзиева пред депутатите. Припомняме, че Брюксел настоява средствата по това направление да бъдат концентрирани в по-малко населени места.

Четете повече икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спрони всички еврофондове , ама на нея и е гот! Дреме им за България...
9
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Психиатър, ако ще говорим така, ето ти и друга хипотеза: искаме задължително гласуване, ама не влизаме в пленарна зала за гласуване, искаме вот, ама....ще видим. Ха сега, тълкувай.
8
0
 
9
 
! Отговори
психиатър преди 9 години
Тука има тука нема. Това е истинското име на БСП-ДС. Даваме оставка не даваме оставка , строим Южен поток не го строим и т.н. Такова чудо няма никъде по света , даже и в Африканските племена го няма. С такива *** каква Държава ще правим-никаква но от сърце.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TAZI BIVOLITZA NA SNIMKATA DA NE E LELIA NA GLIGAN PEEVSKI?
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЪЛНА РЕВИЗИЯ НА КОРУМПИРАНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА МАФИЯТА, РЪКОВОДЕНА ОТ МУХОБОЙКО. Затова ,че не я направиха както трябва и не осветлиха далаверите им пред народа, социалистите сега лижат рани.
5
3
 
15
 
! Отговори
Да преди 9 години
Продажни, червени некадърници!
4
1
 
5
 
! Отговори
r преди 9 години
e kva ostavka taq ovca otiva v briyksel, shte lapa oshte poveche, bg za sajalenie nashe nikoga nqma se opravi
3
2
 
3
 
! Отговори
рублажии преди 9 години
Приходите от проституция, наркотици и контрабанда вече ще влизат в оценките на брутния вътрешен продукт, съобщи darikfinance.bg, позовавайки се на Диана Янчева от НСИ. Тези "черни пари" ще бъдат изчислявани от Националния статистически институт. Инициативата за разширяването на оценките от сектори на неформалната икономика е на Евростат. Вече са получени първите указания от европейската статистическа служба. Новият начин на изчисление ще влезе в сила от септември.
2
2
 
12
 
! Отговори
българин преди 9 години
100 години не можахте да ни ликвидирате блядистански *** крадливи продажни...
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставка