До 4 юли трябва да отговорим на ЕК за "Южен поток"

Проектът е необратим, категоричен е Стойнев
Обновена: 13 юни 2014 14:29 | 13 юни 2014 12:03,
53
До 4 юли трябва да отговорим на ЕК за "Южен поток"
Снимка: БТА

България има срок до 4 юли да отговори на съмненията около реализацията на „Южен поток”, изказани от Европейската комисия. Сроковете по тази наказателна процедура са съкратени – не три, а един месец.

Още по темата

Това обясни пред народните представители министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Днес той и премиерът Пламен Орешарски бяха изслушани в парламента относно ситуацията около проекта.

Преди отговорите да бъдат изпратени в Брюксел, на 29 юни те ще бъдат изпратени и обсъдени в Съвета по европейските въпроси.

В момента съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение, подписано през 2008 година, към начина на създаването на проектната компания „Южен поток България”, което е било през 2011 година.” Следващото, за което питат, е защо няма търг по Закона за обществените поръчки”, обясни енергийният министър.

Стойнев уточни, че при избора на изпълнител е спазена процедура, започнала по времето на ГЕРБ. През 2011 година правителството на Бойко Борисов е внесло питане в Агенцията за обществени поръчки дали „Южен поток България” трябва да възлага търгове по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за реализацията на проекта.

Отговорът е бил, че компанията не е страна по ЗОП, уточни Драгомир Стойнев и допълни, че по тази причина за избор на изпълнител не е обявена обществена поръчка.

До този момент – от създаването на проектната компания, в която собствеността е поделена между „Газпром” и Българския енергиен холдинг, за „Южен поток” са платени общо 23 млн. лева. Това означава, че делът на българската страна е 11,5 млн. лева.

„Няма корпоративни гаранции от страна на БЕХ, нито държавни гаранции за проекта. Заемът ще се изплаща от транзитните такси, които страната ще получи при преноса на газ по газопровода, и българските данъкоплатци няма да платят една стотинка”, категоричен беше още министърът.

"Проектът „Южен поток” е необратим, повтори тезата си Драгомир Стойнев. Проектът е стратегически за България, региона и за други държави, членуващи в ЕС – Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Гърция", обясни пред народните представители Драгомир Стойнев.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
6
 
! Отговори
Прост преди 9 години
На 4 Юли трябва да отговорят Служебното правителство, ВЪН Шушумиги нещастни
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не може да спре Южен поток, най-малко американците.
1
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А що 4-ти юли, бе пелтек що не на 9-ти септември 2144г. ОСТАВКА бе нещастници!!!