До 4 юли трябва да отговорим на ЕК за "Южен поток"

Проектът е необратим, категоричен е Стойнев
Обновена: 13 юни 2014 14:29 | 13 юни 2014 12:03,
53
До 4 юли трябва да отговорим на ЕК за "Южен поток"
Снимка: БТА

България има срок до 4 юли да отговори на съмненията около реализацията на „Южен поток”, изказани от Европейската комисия. Сроковете по тази наказателна процедура са съкратени – не три, а един месец.

Още по темата

Това обясни пред народните представители министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Днес той и премиерът Пламен Орешарски бяха изслушани в парламента относно ситуацията около проекта.

Преди отговорите да бъдат изпратени в Брюксел, на 29 юни те ще бъдат изпратени и обсъдени в Съвета по европейските въпроси.

В момента съмненията на ЕК са насочени към междуправителственото споразумение, подписано през 2008 година, към начина на създаването на проектната компания „Южен поток България”, което е било през 2011 година.” Следващото, за което питат, е защо няма търг по Закона за обществените поръчки”, обясни енергийният министър.

Стойнев уточни, че при избора на изпълнител е спазена процедура, започнала по времето на ГЕРБ. През 2011 година правителството на Бойко Борисов е внесло питане в Агенцията за обществени поръчки дали „Южен поток България” трябва да възлага търгове по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за реализацията на проекта.

Отговорът е бил, че компанията не е страна по ЗОП, уточни Драгомир Стойнев и допълни, че по тази причина за избор на изпълнител не е обявена обществена поръчка.

До този момент – от създаването на проектната компания, в която собствеността е поделена между „Газпром” и Българския енергиен холдинг, за „Южен поток” са платени общо 23 млн. лева. Това означава, че делът на българската страна е 11,5 млн. лева.

„Няма корпоративни гаранции от страна на БЕХ, нито държавни гаранции за проекта. Заемът ще се изплаща от транзитните такси, които страната ще получи при преноса на газ по газопровода, и българските данъкоплатци няма да платят една стотинка”, категоричен беше още министърът.

"Проектът „Южен поток” е необратим, повтори тезата си Драгомир Стойнев. Проектът е стратегически за България, региона и за други държави, членуващи в ЕС – Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Гърция", обясни пред народните представители Драгомир Стойнев.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
3
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
"Ю.поток" не може! А к'во стана с "НАБУКО"!? Само приказки....А ние все сме си на същото "дередже"! Ето ви пазарен либерализъм:руснаците имат възможност-реализират си проекта!На нас газ ни трябва,а не хубави приказки от "евробюрократите"."Потупванията по рамото" няма да ни стоплят през зимата!
42
0
 
0
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
До плaтен тролДА ЛИЧИ,ЧЕ СИ ТОВА, КОЕТО СИ СЕ НАИМЕНУВАЛ!
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е нелегитимен член на ЕС и Нато, защото бяхме приети без референдум, което нарушава конституцията на България и лисабонския договор. ФАКТ. Не сме във шенген, не сме във валутния съюз на ЕС. Не във всички страни от ЕС ни позволяват да работим. Това значи, че не сме член на ЕС и няма да се съобразяваме с тях, а ще отстояваме интересите на България. Ние сме във някакво висящо положение и всеки момент можем да напуснем, само като обявим това, без други мероприятия. А северен поток може...
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе веднага трябва да се обяви извънредно плолжение, да се изгонят антибългарските НПО и да се забранята със закон, да се арестуват всички българи агенти на ЦРУ и да се осъдят незабавно за национални предателства. Утре Русия, като спре газа по украйнаската тръба, какво правим ние. Трябва да се защитава националния интерес и изобщо да не се съобразяваме с краварите и ЕК, което е едно и също еврейски фашизъм. Ако това не стане ще има български антиевроатлантически майдан и ще се лее кръв.
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Стойнев! На 4 юли дано им го набият на американците по случай празника им!
38
4
 
3
 
! Отговори
иеаспьж преди 9 години
Сега май стана ясно , че това правителство няма намерение да си ходи ! Тепърва ще пишат писма и ще оправят бакиите си в ЕК !
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами ха сега де, отговорете.
36
15
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Безплатен обяд няма ,Шепа алчни рускоговорящи и слугите им у нас имат страната за бащиния и правят каквото си искат.
35
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Главболгарстрой е на софиянски!!!Той за това иска да излизаме от ес за да ***! Смърт на комунистите!!! Явни и прикрити.
34
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие тука луди ли сте бе?!? Предстои война! Вие знаете ли какво значи газово трасе! Вън юп!!!
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nema kakwo da chakate 4 juli, otgovorete vednaga- ste se stroi.Dori da ne polzwame gas, a samo da vzemame taksa za minavastia gaz , pak e dobre za Bulgaria.
32
9
 
6
 
! Отговори
Фирми преди 9 години
Фирмите са 5.Три са на дпс и Пеевски.Другите две се казват ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ и Пътно Строителна Техника.За тези които не знаят - фирми на Бойко Борисов.
31
7
 
17
 
! Отговори
Пеевски преди 9 години
Моите фирми строят Южен Поток. Какво мрънкате. Всичко е честно. Той струва 100, Аз го плащам на Газпром 200, те дават заем на държавата от 500, като си разпределяме разликата и пълним и партийната каса за да купуваме гласове. После ще оскъпим проекта двойно. Държавата ще гарантира плащането. Следващите 30г България не взима транзитни такси а ние си разделяме около милярд. Абе всички трябва да са доволни. Измислили сме го супер. Ако не потече гас обаче.. плащате... а има и неустойки...сочни.
30
3
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До морски"Българският енергиен холдинг ще финансира 15% от стойността чрез заем в размер на 620 млн.евро при лихва от 4.25%,който ще се връща за 22 години.15% е делът на Газпром,а за останалите 70% ще бъде осигурен заем от руската страна при неясни параметри.Ик.министър Др.Стойнев съобщи още,че очакваните приходи (от транзитни такси) за периода 20132043-а г. се равняват на приблизително 2,8 млрд.евро,които ще влязат в бюджета."3.5 млн.е ще струва българският участък.Четете и се замислете.
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩЕ ГО СПРАТ КАТО НИЩО
28
3
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Доста предпазливо, Орешарски все пак сподели с народните представители, че от предварителните отговори на експертите ни, остава с висока степен на надежда, че няма СЪЩЕСТВЕНИ нарушения на европейското законодателство.Да се надяваме, че не сте омазали яко и този път?
27
9
 
6
 
! Отговори
морски преди 9 години
До 22......А на теб коя врачка ти каза че няма да видим транзитните такси?Това е международен договор бе!Или вие герберите от договори не схващате само лапачка искате....
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЯВНО НЕ Е НЕОБРАТИМ
25
2
 
2
 
! Отговори
стена. преди 9 години
Глава Днепропетровской облгосадминистрации (ОГА) предложил начать строительство укрепленной стены вдоль границы с Россией протяженностью в 1920 км.
24
11
 
11
 
! Отговори
морски преди 9 години
А селяка Борисов като изпразни Здравната каса с 1,5млрд.лева които потънаха незнайно къде исега реват че касата фалирала....