Орешарски ще хвърли оставка утре, ако КСНС посочи дата за вота

Отиваме си без напрежение и митинги, заяви Манолова
Обновена: 16 юни 2014 18:18 | 16 юни 2014 16:55,
128
Орешарски ще хвърли оставка утре, ако КСНС посочи дата за вота
Снимка: архив, БТА

Ако на Консултативния съвет по национална сигурност се стигне до дата за предстоящите предсрочни парламентарни избори, правителството ще подаде оставка още утре. Това каза депутатът от левицата Мая Манолова на пресконференция в Кюстендил. Нейните очаквания от утрешното заседание на КСНС са да бъде насрочена дата за предсрочните избори.

Още по темата
Манолова посочи, че освен това очаква да бъде постигнат консенсус по най-важните за България приоритети, свързани с бюджета на държавата за следващата година, за финализирането на споразумението с ЕС за следващия програмен период и за важни инфраструктурни проекти в енергетиката и в други сфери.

„В държавата трябва да има приемственост, предвидимост и последователност. Важно е не просто как ще приключи меренето на силите между политическите сили в днешния ден, важно е как ще отидем към утрешния ден, защото живеем в една обща държава. Хората, които ни подкрепят, са едни и същи и им дължим наистина приемственост между парламентите и правителствата, за реализиране на най-важните проекти”, заяви Мая Манолова.

Според нея това, което днес е нужно на политиците, е диалог, разговор и постигане на съгласие по важните за българските граждани теми. „Надявам се, че въпреки предварителните заявки от ГЕРБ ще успокоят и тона за утрешното заседание, за да се стигне наистина до съгласие. Ние от БСП дадохме добър пример", коментира тя. По думите на Манолова оставката ще бъде подадена без напрежения по улиците и многохилядни митинги. Това според нея е начин да се покаже, че властта не е на всяка цена и не е просто пребиваване в управлението в името на едни или други интереси.

Манолова уточни, че всички важни политически актове на държавата са в резултат на политическата воля на всяка една от партиите. "Формално погледнато - да, правителството можеше да подаде оставка, можеше други партии да се пробват да реализират мандат - една дълга парламентарна процедура, за която утре очаквам при президента всеки да заяви първо, че няма да ползва мандата, на който има право, след като това правителство подаде оставка, и второ - оставката на правителството да бъде съобразена с хоризонта на предстоящите избори", заяви цам.-председателят на НС.

Манолова допълни, че процедурите не са формално юридически, а имат своя политически характер. "Той се изразява в следното - утре да се постигне съгласие за датата на изборите, след което вече от формална страна - и да подаде утре правителството на Орешарски оставка, ясно е за всички, че то ще продължи да работи колкото е нужно, за да бъде спазен конституционният срок от два месеца преди насрочените избори. Президентът трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство. Нека да не смесваме юридическата и чисто политическата страна на този въпрос и да е ясно, че най-важното в момента е политическата воля между партиите", каза Манолова.

Тя коментира, че до предсрочните парламентарни избори се стига поради липсата на единно разбиране между двете подкрепящи правителството партии относно хоризонта на правителството и провежданите политики. Тя посочи, че БСП спокойно може да отиде на предсрочни парламентарни избори и да заяви за следващия мандат приоритетите, с които няма да се прави компромис.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
6
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Немъ ' ъ псувате каката, щото военния/боенния министър т'ва и чака да ви види сметката.Щото той с каката си пард.т под юргана.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zashto mi iztrihte komentara? - ne e li istina kakvoto kazah.
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никаква оставка, другарко Манолова. Какво искате, ГЕРБ да ни бият пак ли....много ще ни дойде за една година два пъти. Ако трябва другаря Найденов да изкара танковете, но не подавайте оставка, умолявам ви.
53
3
 
16
 
! Отговори
ОТ СЕЛО преди 9 години
Къде отиваш *** како ,като и за магистралка не ставаш ? Нагла червена парцалка.
52
2
 
15
 
! Отговори
шопето преди 9 години
Отивала си без напрежение и митинги. Тая кума лиса ще надмине по наглост и съветничката на жан виденов-клара маринова. Остава да запее къде си вярна, ти любов народна...
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OTIVATE SI drOgarko galeva, s prepulnene jobove pri RODNITE BRATQ V UJNA AFRICA, no nie ostavame da teglim sled vasheto MORALNO upravlenie.
50
2
 
10
 
! Отговори
Металург преди 9 години
Ако някой си мисли, че става въпрос за чугунен комунист, сбъркал е - просто гънеща се ламарина, в зависимост от повърхностното напрежение...Отеква като досадна разхлопана кръпка на метална ограда, с претенции за неръждавейка, но в края на краищата това си е просто купчина остатъчна шлака...
49
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти луда ли си ***, как така ще подавате оставка, ние затова ли гласувахме за вас.
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Идат следващите избори с коалиционно правителство - хващам бас че ДПС ще са част от управляващата коалиция. Който е съгласен да слага + ,който не е - ...
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OTIVAME SI BEZ NAPREJENIE - zashtoto uspiahte da spastrite i poslednata troha ot siromasite. Nqkoi ot vas ima li gram moral i suvest?
46
5
 
17
 
! Отговори
психолог преди 9 години
Тука има тука нема, рече Олигарски. След време неясно колко , когато кабинетът подаде оставка трябва да се направи една восъчна фигура на Орешарски. На нея да пише, че това е единствения Премиер в Европа и света , който няма капчица човешко достойнство, а само е *** подметки на олигарсите. Такова чудо никъде по света няма и няма да има. То бива , то може ама пак чак такъв *** не бива.
45
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм, че трябва да си отиде това правителство, но само да не се връща ГЕРБ на власт, че ще стане още по-лошо. Всички знаем как управлява ГЕРБ, не е нужно да ви споменавам...
44
4
 
8
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Маноуулува , ам сигъ кош прайм кът нема звънчету
43
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ООО ХАЙДЕ ХОДЕТЕ СИ БАНДИТИ НЕНАСИТНИ. АКУЛИ !
42
14
 
15
 
! Отговори
до 54 преди 9 години
Питай вожда си Винетуту, къде са 8 млрд, къде отидоха парите на Здравната каса, Пенсионния фонд и Сребъния фонд.И никой не им потърси сметка, защото бяха сложили свои хора навсякъде, цялата държава + медиите.
41
6
 
15
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
''Отиваме си без напрежение и митинги''. Каката действително е чела ;,,***,,, на Достоевски
40
5
 
10
 
! Отговори
Riddle man преди 9 години
За какво изобщо стояхте, и се напъвахте, с хоро към село и да ви няма. Квото краднахте стига ви, други измети като вас ще си избереме. Я полицаи, я пожарникари, каратисти имаме и некви дребни ***. Все некой ще става.
39
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мая къде са 3 те млрд. евро кредити! Защо ограбихте за пореден път българският народ?
38
3
 
17
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 9 години
Смятайте Опустошарски каква власт има щом тая кокошчица говори от негово име. Голям завалия е тоя. Дори не знаеше имената на министрите си, на първата пресконференция. Пелтечеше от подсъзнателна гузност.
37
19
 
6
 
! Отговори
Какви нови избори? преди 9 години
Каква оставка? Какви нови избори? Не искам пожарникарят-диктатор отново да узурпира властта и Цецо Лажецо да се държи като башибозук!