Орешарски ще хвърли оставка утре, ако КСНС посочи дата за вота

Отиваме си без напрежение и митинги, заяви Манолова
Обновена: 16 юни 2014 18:18 | 16 юни 2014 16:55,
128
Орешарски ще хвърли оставка утре, ако КСНС посочи дата за вота
Снимка: архив, БТА

Ако на Консултативния съвет по национална сигурност се стигне до дата за предстоящите предсрочни парламентарни избори, правителството ще подаде оставка още утре. Това каза депутатът от левицата Мая Манолова на пресконференция в Кюстендил. Нейните очаквания от утрешното заседание на КСНС са да бъде насрочена дата за предсрочните избори.

Още по темата
Манолова посочи, че освен това очаква да бъде постигнат консенсус по най-важните за България приоритети, свързани с бюджета на държавата за следващата година, за финализирането на споразумението с ЕС за следващия програмен период и за важни инфраструктурни проекти в енергетиката и в други сфери.

„В държавата трябва да има приемственост, предвидимост и последователност. Важно е не просто как ще приключи меренето на силите между политическите сили в днешния ден, важно е как ще отидем към утрешния ден, защото живеем в една обща държава. Хората, които ни подкрепят, са едни и същи и им дължим наистина приемственост между парламентите и правителствата, за реализиране на най-важните проекти”, заяви Мая Манолова.

Според нея това, което днес е нужно на политиците, е диалог, разговор и постигане на съгласие по важните за българските граждани теми. „Надявам се, че въпреки предварителните заявки от ГЕРБ ще успокоят и тона за утрешното заседание, за да се стигне наистина до съгласие. Ние от БСП дадохме добър пример", коментира тя. По думите на Манолова оставката ще бъде подадена без напрежения по улиците и многохилядни митинги. Това според нея е начин да се покаже, че властта не е на всяка цена и не е просто пребиваване в управлението в името на едни или други интереси.

Манолова уточни, че всички важни политически актове на държавата са в резултат на политическата воля на всяка една от партиите. "Формално погледнато - да, правителството можеше да подаде оставка, можеше други партии да се пробват да реализират мандат - една дълга парламентарна процедура, за която утре очаквам при президента всеки да заяви първо, че няма да ползва мандата, на който има право, след като това правителство подаде оставка, и второ - оставката на правителството да бъде съобразена с хоризонта на предстоящите избори", заяви цам.-председателят на НС.

Манолова допълни, че процедурите не са формално юридически, а имат своя политически характер. "Той се изразява в следното - утре да се постигне съгласие за датата на изборите, след което вече от формална страна - и да подаде утре правителството на Орешарски оставка, ясно е за всички, че то ще продължи да работи колкото е нужно, за да бъде спазен конституционният срок от два месеца преди насрочените избори. Президентът трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство. Нека да не смесваме юридическата и чисто политическата страна на този въпрос и да е ясно, че най-важното в момента е политическата воля между партиите", каза Манолова.

Тя коментира, че до предсрочните парламентарни избори се стига поради липсата на единно разбиране между двете подкрепящи правителството партии относно хоризонта на правителството и провежданите политики. Тя посочи, че БСП спокойно може да отиде на предсрочни парламентарни избори и да заяви за следващия мандат приоритетите, с които няма да се прави компромис.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
8
 
! Отговори
ПМ преди 9 години
Нашия президент, НЯМА НИКАКВИ ПРАВА и СВОБОДИ! Той НЯМА ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА и СВОБОДИ на ПРЕЗИДЕНТА! И ний НЯМАМЕ НИКАКВИ ПРАВА и СВОБОДИ! Червените *** и ДПС, се ПОДИГРАВАТ КОЛКОТО СИ ИСКАТ и както си ИСКАТ с НАС!
35
2
 
14
 
! Отговори
художника преди 9 години
"Хората, които ни подкрепят, са едни и същи"- каза Манолова---------------------Така е! "Един народ ще стане СВОБОДЕН, когато и последния роб умре" - Това го е казал Моисей преди повече от 2000 г.А тия "едни и същи" с всеки изминал ден оредяват.
34
2
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 9 години
"...без напрежения по улиците и многохилядни митинги"Тая че е безразборно обратно на остра (както и всички членове и избиратели на умиращата й партийка), а мисе опитва и нас да прави на такива!!! Повече от годин апротести, ама те си били отивали въпреки прекрасно свършената си работа!!!Няма такава наглост, другари кумуноиди! За това ще си останете в историята!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
vie si otivate, no problemite ostavat.
32
0
 
3
 
! Отговори
EU преди 9 години
Държавата не решила Проблема с Проект Възродителен Процес , не е стигнал Хага или в Страсбург , само Европейския Съд може да каже , дали е имало Геноцид или не
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакай бе другарко-откъде знаеш какво ще направи Орешарски-нали е независим?Нали правителството е на ОРЕШАРСКИ ,а не не БСП?
30
2
 
9
 
! Отговори
DO 33 преди 9 години
ZA TEB IMASHE LI "KUFARCHE"
29
3
 
15
 
! Отговори
optimist преди 9 години
до 39 - Само че ГЕРБ са управлявали 1 път, за разлика от БСП, които имат най-малко 4 неуспешни мандата.
28
3
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Заслужава си да се направи изследване на връзката между неврозите и инсултите у нас и медийните изяви на ръководството на БСП.
27
9
 
6
 
! Отговори
до №34 пожар преди 9 години
А то сигурно Герб с почести ги изпратихме
26
11
 
6
 
! Отговори
EuroBoy преди 9 години
Spokoino Gerberi, vashia *** Boiko she se varne na vlast, zaedno cqlata si *** che i deformatorite i te pokrai nego :) za tova she si sedite bulgarite v ko4ina, shoto vi upravlqva edin selqnin ot bankq i na vas vi e super ! Pozdravi ot Francia :)
25
4
 
14
 
! Отговори
до бкп преди 9 години
отивайте си при лилипутин блядистански и не се връщайте никога продажни *** българоубийци
24
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Престанете да хвърляте оставки, като че ли нашият глас няма никакво значение. България не иска предсрочни избори.Не искат нито ГЕРБ, нито РБ,нито ББЦ, нито останалите партии. ТЕ ИСКАТ ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, за да си направят в този мандат ново такова. Не искаме оставката на Орешарски. Не сте ни питали, не решавайте каквото на вас ви е угодно.
23
7
 
23
 
! Отговори
Пожар преди 9 години
Отивате си безславно точно както във всички предишни управления в които сте участвали. За съжаление заедно с вас няма да си отидат мизерията, беззаконието и разграбването което вие причинихте
22
2
 
4
 
! Отговори
рептил преди 9 години
На над 200 хил години съм. Знам какво е еволюция от първа ръка. Познавам ви в костите.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Gesh"хвърлям оставка" е като ***, които си "хвърлят гласа"
20
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЪЖАТ.Утре пак ще има - да ама ..... не сте разбрали думите ми Тези гледат само как да бавят нещата, а оставка няма да подадат докато народа не се вдигне.
19
3
 
25
 
! Отговори
валери преди 9 години
господи колко си *** манолова. Тая па1а ме кара да псувам просто, какви малоумщини говори
18
5
 
10
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Nai KRADLIVITE NAI PRESTUPNITE NA KOSHMARNITE BSP DPS I BATAKA....DOLU *** MRUSNA...NYAMA LI KOI DA VI KAJE CHE STE NESHTASTNI OLIGOFRENI
17
5
 
13
 
! Отговори
Ахмед Доган преди 9 години
Предсрочни избори няма да има колеги, аз ще съм премиер в рамките на този парламент.