Предсрочният вот - между 28 септември и 12 октомври

Точната дата ще стане ясна след консултации между партиите
Обновена: 17 юни 2014 14:27 | 17 юни 2014 13:40, Камелия Цветанова
94
Предсрочният вот - между 28 септември и 12 октомври
Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски Снимка: БТА

Изборите ще са в периода от 28 септември до 12 октомври, а точната дата ще стане ясна след консултации между политическите партии. Това обяви от името на членовете на Консултативния съвет по национална сигурност президентът Росен Плевнелиев.

В становището на КСНС е посочено, че парламентарно представените партии отчитат, че изборите за Европарламента не са дали допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на сериозни реформи и не са задали ясна алтернативна.

Членовете на КСНС са се обединили около необходимостта от плавен преход за политическа стабилност и консултации за датата за изборите в периода от 28 септември до 12 октомври; за определяне на приоритетните задачи на парламента и за гаранции за честни и прозрачни избори, стана ясно още от думите на президента.

Постигнато е и съгласие за консултации за определяне на ясни принципи и правила за номиниране на българския еврокомисар.

На излизане от заседанието премиерът Пламен Орешарски не коментира кога ще подаде оставка.

На днешното заседание на КСНС, което продължи над четири часа и половина, се очакваше лидерите на парламентарно представените сили да стигнат до консенсус за датата за предсрочни парламентарни избори, но това не се случи.

Още по темата
Всички партии с изключение на БСП вече обявиха своите виждания кога трябва да се проведе вотът.

От ДПС се обявиха за избори до края на годината, като първоначално се обявиха за вот в последната седмица на ноември или първата на декември, но след това лидерът на партията Лютви Местан призна, че е по-добре бюджетът за следващата година да бъде направен от новото правителство и да го приеме следващото Народно събрание, което означава, че вотът трябва да е през есента.

ГЕРБ настоява изборите да са до 29 октомври, а „Атака“ поиска те да са на 27 юли.

От БСП обаче нямат ясна позиция кога трябва да се проведе вотът. След като Сергей Станишев поиска още през юли да има вот, вчера говорителят на партията Ангел Найденов обяви, че най-вероятно днес няма да се стигне до консенсус за датата, а преговорите би трябвало да продължат във формат без президента Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
бг преди 9 години
ДАВАЙТЕ ,,ИМАТЕ ВРЕМЕ ,ДО ТОГАВА ДА РАЗДЕЛИТЕ БАНИЦАТА'',А АЗ НИЩО НЕ ЗНАМ И ЩЕ КАЖА И НА НАРОДА ЧЕ ИЗБОРИ ЩЕ ИМА ................АЙДЕЕ ВЪРВЕТЕ ДЕЕЕЕЕЕЕ........
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
e защо ще се гласува като американците ще казват какво ще става и какво да правим
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако изборите са на 5 октомври, със сигурност има споразумение с ДПС, защото на 4 октомври е свещеният Рамазан Байрам.........това е мечтаната дата на ДПС..........ще има изборен туризъм....
73
1
 
2
 
! Отговори
а така преди 9 години
На Волен му остана още малко и после ще е като Яне, чували сме го ама певец ли е актьор ли беше,никакъв спомен!!!!
72
0
 
3
 
! Отговори
Vankata преди 9 години
Не е уместно Правителството на България, да се запъва, като *** и да не отиде в Канала, където му е мястото!!!УсмивкаЩе поживеем, ще видим, но след като паразитирането е официална и елитна форма на живот в България, следователно днес Глистите в нея са на почит и с перспективи?!Усмивка Усмивка УсмивкаЩе живеете в интересни времена, Прости Българи, и вие, *** - сами се наредихте на Пързалката!!!Усмивка Усмивка Усмивка
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
74-RAD-ти добре ли си?
70
3
 
1
 
! Отговори
Малко мисли преди 9 години
Моля да отбележите, че в България има цели региони, които зависят от 1, 2 собственици на фирми и електронното гласуване ГАРАНТИРА, че от работните места на тия хора под строй ще се гласува по заповед на конкретния работодател. Още по-интересното е че за електронно гласуване е необходим електронен подпис! Той струва 100лв., издава се само от 1 фирма и то само в България! Как ще задължите хората в чужбина да дойдат да си изкарат подпис и кой ще покрие разходите на гражданите ?!
69
2
 
1
 
! Отговори
От чужбина преди 9 години
Относно ел. гласуване как ще се гласува в чужбина по ел. път при условие, че нямаме електронен подпис? Ако може без ел. подпис как ще е сигурно, че няма да има злоупотреби? Ако пък трябва ел. подпис от къде ще го изкараме, при условие че това е услуга която изисква подпис от електронно обслужване, т.е трябва да се приберем в БГ! Задължавате ни да го направим, така ли? А също как гарантирате в Турция, че работодателя няма да стои над главите на хората и да посочва къде да се гласува? Отговорете м
68
0
 
3
 
! Отговори
ПМ преди 9 години
Миналата година казаха, НЯМА ПАРИ за ИЗБОРИ СЕГА, ЩЕ БЪДАТ ДОГОДИНА В МАЙ, ЗАЕДНО С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБОРИ. Лъжите ПРОДЪЛЖАВАТ и ОВЦАТА ПРОДЪЛЖАВА ДА СИ Е ОВЦА?
67
3
 
0
 
! Отговори
Rad преди 9 години
С този избирателен кодекс -задължителен вот-никога. Ако го въведат, в бюлетината ще им напиша един голям червен *** за успех. Видно е, че *** и милиционерите искат да ни върнат в ерата на комунизма-идиотизма, когато хората като овце са карани към урните да гласуват. За това гласът ми със сигурност ще е за ДПС, защото ми писна от тия червени крадци. ДПС се оказа единствената демократична партия, която заслужава доверие и да управлява.
66
0
 
5
 
! Отговори
такааа преди 9 години
Живеем в някакъв комунуидо-депесаро-*** ***, наречен с красивото иначе има България?!Български апатични овце, на есен пак отидете за гъби или за шипки..за квото там ходите...та хубаво да ви *** после пак....и пак и пак.....
65
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 9 години
Омръзналите на всички политически муцуни не се боят от незабавни избори при този кодекс. Тази избирателна сисетма гарантира статуквото. Иската промяна за България - променете начина по които се избират народните представители - МАЖАРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура са думичките които стряскат всички управлявали ни досега. Прочетете в интернет как функционира тази система и в кои страни се ползва защото Медии социолози и партиици са в заверата да не се допусне тази система.
64
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Ха, атакистите верно ли сте такива лъохмани да се водите по акъла на откаченото джудже и не виждате по-далече от носа си или сте за парчето пица и някой лев?Някъв пък щял да излиза с калашник. Ми излез бе. Ще те отстрелят веднага и един откачен по-малко.
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Предсрочните"парламентарни избори се отлагат за 2017-та година .В момента наблюдаваме шоу как уж ДПС гълчи БСП, а БСП се правят на уж опарени, като и двете партии имитират оставката на правителството и уж преговарят за предсрочни избори, без правителството да е подало оставка и да е разрешило провеждане на такъв вид избори .
62
0
 
1
 
! Отговори
Делян преди 9 години
Избори през юли са нещо много хубаво. Сега всичките са си похарчили парите за купуване на гласове за Евроизборите и сега до колкото е възможно може да се проведат честни избори.
61
5
 
4
 
! Отговори
Ана преди 9 години
На предстоящите избори,когато и да са те,аз ще подкрепя АТАКА. Само те са последователни в политиката си и се интересуват от българския народ.
60
7
 
6
 
! Отговори
Ниа преди 9 години
Мисля,че всички помним,че ГЕРБ настояваха за избори веднага. Сега говорят за октомври. Оказва се,че не АТАКА, а ГЕРБ са тези,които се страхуват от бързи избори.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
oste li ima v toq sait KAVALI koito samo rasqt prostotii za politika....vie ne ste li na rabota be KUTEVSKI PODLOGI
58
2
 
6
 
! Отговори
Много точно преди 9 години
Точно така трябва да стане. Сега е лято, хората работят. Няма с избори да се занимават. За да има гласуващи те трябва да са по местата си. Най-после нещо умно от политиците. И защо им е сега за някакви си два месеца служебно правителство, какво ще направи. И най- добре е да се направи широка коалиция ГЕРБ и БСП. Нека малките партии , които влязат в парламента да са опозиция. Ако се мисли за България ,крайно време е да се спре разменянето на властта между партиите. 25 години - ПИСНА НИ!
57
1
 
16
 
! Отговори
Пурко преди 9 години
Tрябва да се прокара и приеме закон за задължително гласуване....Иначе няма никакъв смисъл, ако ще и през една седмица да правите избори. Не се ли случи това, пак *** и емигранти и "автобусите" ще решават, кой да ви управлява и всичко ще си върви по-старому.....